Penc község weblapja

...mert a nyitottság számít

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Penc

Polgármesteri köszöntő

Községünk igen régi, területe már az őskorban is ismert és lakott volt. Ezt bizonyítja az Alsópencen, 1921-ben talált kőbalta, a Penc-szügyi út építésénél 1933-ban talált csiszolt kőkorszakból való véső is. A Zsobrák-dülőn római bronzpénzt leltek Gordiánus császár idejéből (III. sz.) és a honfoglalás korából néhány sarkantyú került felszínre. A helység a XIII. sz.-ban valószínűleg a Ruhmann család birtoka volt, ezt alátámasztja a szájhagyomány és a Ruman-hegy elnevezés is. 1390-ben már a Penczy-család egyik őse, Penczy Péter volt a község birtokosa. 1444-ben Csővár Giskra huszita vezér kezébe került, Penc is végveszélybe került, ám „csupán” rendszeres fosztogatások elszenvedőjévé vált. E kor szomorú emlékét őrzi a Zsobrák nevű dűlő is mely egyértelmű a cseh „zsebrák” szóval. A Pency család kihalása után 1533-ban Zápolyai János király tanácsosának, Fráter Györgynek adományozza Pencet.

Bővebben...
 
 

A hónap műtárgya - A Velencei tükör

E-mail Nyomtatás PDF

Penc - Múzeum - a hónap műtárgya - a Velencei tükörA penci múzeum Evva-szobájának éke az a szép velencei tükör, amely a Malcomes-kastélyból származik. Ennek kapcsán néztünk utána annak, hogy mitől is különleges egy ilyen, szobadísznek is kiváló tükör.

A tükör ótörök eredetű szó lehet, a mai csuvas nyelvben a tükröt a töker szó jelöli. Ez valószínűleg a tárgy többnyire kerek alakjával kapcsolatos, és a török nyelvekben általános „kerek”, „kerék” jelentésű tekir/teker szócsoportba tartozik (csagatájtekir, oszmántörök és azeriteker), akárcsakamagyarteker és tér („visszatér”, „megtér”) szavak. A tükör neve latinul speculum. Ebből származik a „spekulálás” kifejezés, amely a régi magyar nyelvben a tudományos gondolkodást, vizsgálódást jelentette. A szó eredete valószínűleg az, hogy az egyik legmegbecsültebb tudomány, a csillagászat művelői az éjjeli égbolt kémlelésére különféle tükröket használtak, vagyis „spekuláltak”.

Részletek...

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

penc ovoda hirek tajekoztato beiratkozas 20180213

 

Óvodai farsang - 2018.02.02.

E-mail Nyomtatás PDF

Farsang az óvodában

Mint minden évben, idén is hatalmas készülődéssel várták óvodásaink a farsangi mulatságot, ami a sportcsarnokban került megrendezésre.
Versekkel, táncokkal szórakoztatták a szülőket, nagyszülőket és minden kedves vendéget, még az óvónénik is jelmezt öltöttek a tél búcsúztatásának ünnepén.
Sokan neveztek a házi süteménysütő versenyre is egy tálca finomsággal, melyet a jelen lévő apukákból és nagypapákból rögtönzött zsűri arany-, ezüst- és bronz fakanállal díjazott.
A rendezvény az óvodásoknak átadott tombolával zárult. Szinte minden gyermek apró ajándékokkal és persze sok élménnyel gazdagodva térhetett haza.

Fénykép és szöveg:
Czibere Krisztina

   

Rendelet

E-mail Nyomtatás PDF

Letölthető a 3/2017.(II.13.) számú rendelet. 

A hatályos rendeletek letölthetők innen.

 

Letölthető nyomtatvány

E-mail Nyomtatás PDF
ado2

Letölthető a

Gépjárműadó - adatbejelentés
HIPA bevallás
Kommunális adó adóbejelntkezés nyomtatvány

Az adókkal kapcsolatos nyomtatványok megtekinthetők itt.

 

Hulladékgyűjtési rend - 2018

E-mail Nyomtatás PDF

penc hirek hulladekgyujtesi rend 2018 20180105

 

Sajtóközlemény

E-mail Nyomtatás PDF

penc hirek palyazat sajtokozlemeny energetikai beruhazas 20171122