Penc község weblapja

...mert a nyitottság számít

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Polgármesteri köszöntő

Községünk igen régi, területe már az őskorban is ismert és lakott volt. Ezt bizonyítja az Alsópencen, 1921-ben talált kőbalta, a Penc-szügyi út építésénél 1933-ban talált csiszolt kőkorszakból való véső is. A Zsobrák-dülőn római bronzpénzt leltek Gordiánus császár idejéből (III. sz.) és a honfoglalás korából néhány sarkantyú került felszínre. A helység a XIII. sz.-ban valószínűleg a Ruhmann család birtoka volt, ezt alátámasztja a szájhagyomány és a Ruman-hegy elnevezés is. 1390-ben már a Penczy-család egyik őse, Penczy Péter volt a község birtokosa. 1444-ben Csővár Giskra huszita vezér kezébe került, Penc is végveszélybe került, ám „csupán” rendszeres fosztogatások elszenvedőjévé vált. E kor szomorú emlékét őrzi a Zsobrák nevű dűlő is mely egyértelmű a cseh „zsebrák” szóval. A Pency család kihalása után 1533-ban Zápolyai János király tanácsosának, Fráter Györgynek adományozza Pencet.

Bővebben...
 

Meghívó - Retró búcsú Pencen

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo retro bucsu pencen 20160922

Mentés

 

Jegyzőkönyv

E-mail Nyomtatás PDF
paragrafus

Letölthető a 2016.03.23, a 2016.04.12, a 2016.04.22, a 2016.04.28 és a 2106.05.25-i jegyzőkönyv.

Az összes jegyzőkönyv megtekinthető itt.

 

Mentés

Mentés

 

Maghívó - Szüreti Mulatság

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo szureti fesztival 20160919

Mentés

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

tajekoztato ebzarlat 20160916 1

Bővebben...
 

Falunap Püspökszilágyon - 2016.09.03

E-mail Nyomtatás PDF

 

Meghívó - Képviselő-testületi ülésre

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo testuleti ulesre 20160913

Mentés

 

Meghívó - Képviselő-testületi ülésre

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo testuleti ules 20160912

Mentés

Mentés

 

Évnyitó 2016

E-mail Nyomtatás PDF

Évnyitó 2016

Az ország számos iskolájához hasonlóan a Penci Cserhátliget Általános Iskolában is becsengettek . Van, aki izgatottan várta, van aki kicsit szomorúan vette tudomásul a tanévkezdést. A tanévnyitó ünnepélyre szeptember első napján reggel fél kilenckor került sor.
A legizgatottabb kisdiákok az első osztályosok voltak, akik nagy kihívással néznek szemben. 20 ragyogó szempár fog figyelni Szerényi Andrea osztályfőnök tanító szavaira.
Az iskolában idén összesen 143 gyermek ült be a padokba, akiket az órák után különböző sport- és szakkörök várják egy kis kikapcsolódásra. Lehetőségük van kézilabda, röplabda és furulya szakköre is beiratkozni.
Az iskola nagy figyelmet fordít az integrált oktatásra, melyet különböző fejlesztő foglalkozások segítik. Ezzel párhuzamosan a tehetséggondozás is nagy feladat az iskola számára. Minden évben számos versenyen vesznek részt a tanulók, melyekről sikeres eredményekkel térnek haza. Idén, az első ilyen megmérettetés a körzeti szavaló verseny lesz novemberben.
A tanulóknak és tanáraiknak sok sikert, tudást, jókedvet és örömet kívánunk a 2016/2017-es tanévre.
A tanévkezdéssel egy időben a Tarkarét Óvoda is megkezdi az elballagott ovisok helyét betölteni. Az óvodás gyermekek létszáma kb. 15-20 fővel fog bővülni. Ez első pár hét illetve lehet hónap nem lesz könnyű a kis ovisok és óvó nénik számára, de bízunk benne, hogy a sok önfeledt nevetés, a sok-sok játék és kispajtás mellett gyorsan elröppen a beszoktatás időszaka.

Farkas Henrietta
fotó: Balázsovicsné Turi Angelika

 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

kiadvany kulturalis orokseg napja 20160908

Mentés

 

Penci Hírek (2016. 3. szám)

E-mail Nyomtatás PDF
penci-ujsag-2016-03 Letölthető a Penci Hírek 2016. évi 3. száma.

 

Mentés

Mentés

Mentés

 

Falunap 2016 - 2016.08.20

E-mail Nyomtatás PDF

Falunap 2016

Akkor értékelhetjük az aznapi verőfényes napsütést igazán, ha hozzágondoljuk az előző, s azt követő napok szélsőségesen csapadékos időjárását. A jó idő és az árnyas helyszín jórészt hozzájárult a nap sikeréhez. Sokan szorgoskodtak már kora reggeltől, hogy mire elkezdődik a program minden készen álljon. Hatalmas üstökben főttek a finom ételek. Mindez köszönhető a Dukai, valamint a Földtulajdonosok Vadásztársaságának, kik az elmúlt évinél több húst ajánlottak fel a falunapra. Szorgoskodtak a főzőverseny résztvevő csapatai, szólt a közönségcsalogató zene, álltak a sátorok, fel volt szépen díszítve a színpad.
Králik József polgármester úr köszöntője után Harrach Péter országgyűlési képviselő mondta el szentistváni ünnepi gondolatait. Az egyházak képviselői köszöntötték a jelenlévőket, s elmondták áldásukat, s Balogh László római katolikus káplán megszentelte az új kenyeret. A hivatalos rész a kitűnő tanulók jutalmazásával zárult. Az elmúlt évben indult kezdeményezéshez hasonlóan pénzjutalomban részesítette Králik József polgármester úr a legkiemelkedőbb eredményt elérő nebulókat. Huszonkilencen járultak a színpadra, s vették át okleveleket. A jutalmazás lehetősége ez évben is külső támogatásból vált megoldhatóvá.
A színpadi produkciók sorát a penci Tarkarét Óvoda apróságai nyitották meg. Bájos műsoruk méltán érdemelte ki a tapsot. Testvértelepülésünk, Tesmag két csoportot is küldött a nap gazdagítására. Az Amicorum Együttes színes népdal- és kórusmű-csokorral örvendeztette meg a szép számmal jelen lévő közönséget, majd a Cseperedők Együttes gyermekei mutatták be énekeiket, táncaikat és kiváló zenei tudásukat.
A helyi fellépők közül a Menyecskehegyi Népdalkör szerepelt először, majd őket követte a Gerengay Vilma Hagyományőrző Együttes programja. A Szokolyai Dalárda férfikórusa nagy sikerű műsort adott. A diósjenői Molnár Levente, fiatal szaxofonművész már nem először járt Pencen. Legutóbbi fellépése óta rutinos előadóvá vált, ki zenéjével sokakat odakötött a színpadhoz.
Az esti szórakoztató blokk operett-műsorral kezdődött. Leblanc Győző és Tóth Éva a legismertebb operett slágerekből énekeltek egy hangulatos válogatást. A R-Stone nevet viselő előadó a könnyűzenét kedvelők számára nyújtott élményteli perceket, majd a várva-várt tűzijáték után Rózsás Viktória énekelt táncrahívó dallamokat. A zene azonban tovább is szólt. Sokan táncoltak kedvükre egészen hajnalig.

V.J.

 

Meghívó - Képviselő-testületi ülésre

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo testuleti ulesre 20160826

Mentés

Mentés

 

Rendeletek

E-mail Nyomtatás PDF

Letölthető a 6/2016.(VII.18.) számú és a 7/2016.(VII.18.) számú rendelet. 

A hatályos rendeletek letölthetők innen.

 

Mentés

 

Falunap Tesmagon

E-mail Nyomtatás PDF

Falunap Tesmagon

Mint arról már a Penci Hírek hasábjain is tudósítottunk, az Ipolysághoz tartozó Tesmag és Penc község egy tesvértelepülési megállapodással is szentesítette azt az élő kapcsolatot, amely immár sok évtizedes múltra visszatekintően összeköti a két falut. Úgy tűnik, a nevezetes okmány új lehetőséget is megnyitott az együttműködés terén. Ékes bizonyítéka ennek, hogy a napokban megrendezett VI. Tesmagi Vigasságokra máris meghívást kaptak falunk hagyományőrző csoportjai: a Gerengay Vilma Hagyományőrző Egyesület és a Menyecskehegyi Népdalkör.
Az égiek is támogatták a tesmagi sportpályán megrendezett programot, hiszen egész nap hét ágra sütött a nap. Nem volt ez ilyen magától értetődő, hiszen azt megelőzően, s a programot követő napon is gyakorta megnyíltak az ég csatornái.
A falunap sorozat szabadtéri misével kezdődött, majd a főszervező Pál Gyula, a helyi CSEMADOK szervezet és a tesmagi önkormányzati képviselői csoport vezetője köszöntötte a megjelenteket. Külön köszöntötte Gregor Istvánt Ipolyság, Hegedűs Ferenc Rétság város polgármesterét, s régi barátként üdvözölte Králik Józsefet, a testvértelepülés vezetőjét.
A hivatalos rész után egymást követően sorra színpadra léptek a meghívott csoportok. A pencieken kívül a rétságiak képviselték a határon innenieket. Látnivaló volt tehát bőven. A változatos program összeállításakor minden korosztályra gondoltak: a legkisebbektől az idősebbekig. Szólt a zene, a jó barátok ismét összetalálkoztak, s étel és ital volt elegendő.
A tesmagi falunap nem múlhat el labdarúgás nélkül. A kispályás focitornán négy csapat vett részt. A penci öregfiúk igencsak kitettek magukért, mert – bár a kezdetekkor még hiányos volt a csapat – elnyerték az elsőségért járó kupát.
Képeink a sokszínű programról nyújtanak ízelítőt

V.J.

 

Meghívó - Falunapi Ünnepség

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo falunap 20160811

Mentés

 

Hulladékgyűjtési rend

E-mail Nyomtatás PDF

hulladekgyujtesi rend 20160805

Mentés

 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo fozoverseny 20160805

Mentés

Mentés

Mentés