Penc község weblapja

...mert a nyitottság számít

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Polgármesteri köszöntő

Községünk igen régi, területe már az őskorban is ismert és lakott volt. Ezt bizonyítja az Alsópencen, 1921-ben talált kőbalta, a Penc-szügyi út építésénél 1933-ban talált csiszolt kőkorszakból való véső is. A Zsobrák-dülőn római bronzpénzt leltek Gordiánus császár idejéből (III. sz.) és a honfoglalás korából néhány sarkantyú került felszínre. A helység a XIII. sz.-ban valószínűleg a Ruhmann család birtoka volt, ezt alátámasztja a szájhagyomány és a Ruman-hegy elnevezés is. 1390-ben már a Penczy-család egyik őse, Penczy Péter volt a község birtokosa. 1444-ben Csővár Giskra huszita vezér kezébe került, Penc is végveszélybe került, ám „csupán” rendszeres fosztogatások elszenvedőjévé vált. E kor szomorú emlékét őrzi a Zsobrák nevű dűlő is mely egyértelmű a cseh „zsebrák” szóval. A Pency család kihalása után 1533-ban Zápolyai János király tanácsosának, Fráter Györgynek adományozza Pencet.

Bővebben...
 

Penci Hírek (2016. 3. szám)

E-mail Nyomtatás PDF
penci-ujsag-2016-03 Letölthető a Penci Hírek 2016. évi 3. száma.

 

Mentés

Mentés

Mentés

 

Falunap 2016 - 2016.08.20

E-mail Nyomtatás PDF

Falunap 2016

Akkor értékelhetjük az aznapi verőfényes napsütést igazán, ha hozzágondoljuk az előző, s azt követő napok szélsőségesen csapadékos időjárását. A jó idő és az árnyas helyszín jórészt hozzájárult a nap sikeréhez. Sokan szorgoskodtak már kora reggeltől, hogy mire elkezdődik a program minden készen álljon. Hatalmas üstökben főttek a finom ételek. Mindez köszönhető a Dukai, valamint a Földtulajdonosok Vadásztársaságának, kik az elmúlt évinél több húst ajánlottak fel a falunapra. Szorgoskodtak a főzőverseny résztvevő csapatai, szólt a közönségcsalogató zene, álltak a sátorok, fel volt szépen díszítve a színpad.
Králik József polgármester úr köszöntője után Harrach Péter országgyűlési képviselő mondta el szentistváni ünnepi gondolatait. Az egyházak képviselői köszöntötték a jelenlévőket, s elmondták áldásukat, s Balogh László római katolikus káplán megszentelte az új kenyeret. A hivatalos rész a kitűnő tanulók jutalmazásával zárult. Az elmúlt évben indult kezdeményezéshez hasonlóan pénzjutalomban részesítette Králik József polgármester úr a legkiemelkedőbb eredményt elérő nebulókat. Huszonkilencen járultak a színpadra, s vették át okleveleket. A jutalmazás lehetősége ez évben is külső támogatásból vált megoldhatóvá.
A színpadi produkciók sorát a penci Tarkarét Óvoda apróságai nyitották meg. Bájos műsoruk méltán érdemelte ki a tapsot. Testvértelepülésünk, Tesmag két csoportot is küldött a nap gazdagítására. Az Amicorum Együttes színes népdal- és kórusmű-csokorral örvendeztette meg a szép számmal jelen lévő közönséget, majd a Cseperedők Együttes gyermekei mutatták be énekeiket, táncaikat és kiváló zenei tudásukat.
A helyi fellépők közül a Menyecskehegyi Népdalkör szerepelt először, majd őket követte a Gerengay Vilma Hagyományőrző Együttes programja. A Szokolyai Dalárda férfikórusa nagy sikerű műsort adott. A diósjenői Molnár Levente, fiatal szaxofonművész már nem először járt Pencen. Legutóbbi fellépése óta rutinos előadóvá vált, ki zenéjével sokakat odakötött a színpadhoz.
Az esti szórakoztató blokk operett-műsorral kezdődött. Leblanc Győző és Tóth Éva a legismertebb operett slágerekből énekeltek egy hangulatos válogatást. A R-Stone nevet viselő előadó a könnyűzenét kedvelők számára nyújtott élményteli perceket, majd a várva-várt tűzijáték után Rózsás Viktória énekelt táncrahívó dallamokat. A zene azonban tovább is szólt. Sokan táncoltak kedvükre egészen hajnalig.

V.J.

 

Meghívó - Képviselő-testületi ülésre

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo testuleti ulesre 20160826

Mentés

Mentés

 

Rendeletek

E-mail Nyomtatás PDF

Letölthető a 6/2016.(VII.18.) számú és a 7/2016.(VII.18.) számú rendelet. 

A hatályos rendeletek letölthetők innen.

 

Mentés

 

Falunap Tesmagon

E-mail Nyomtatás PDF

Falunap Tesmagon

Mint arról már a Penci Hírek hasábjain is tudósítottunk, az Ipolysághoz tartozó Tesmag és Penc község egy tesvértelepülési megállapodással is szentesítette azt az élő kapcsolatot, amely immár sok évtizedes múltra visszatekintően összeköti a két falut. Úgy tűnik, a nevezetes okmány új lehetőséget is megnyitott az együttműködés terén. Ékes bizonyítéka ennek, hogy a napokban megrendezett VI. Tesmagi Vigasságokra máris meghívást kaptak falunk hagyományőrző csoportjai: a Gerengay Vilma Hagyományőrző Egyesület és a Menyecskehegyi Népdalkör.
Az égiek is támogatták a tesmagi sportpályán megrendezett programot, hiszen egész nap hét ágra sütött a nap. Nem volt ez ilyen magától értetődő, hiszen azt megelőzően, s a programot követő napon is gyakorta megnyíltak az ég csatornái.
A falunap sorozat szabadtéri misével kezdődött, majd a főszervező Pál Gyula, a helyi CSEMADOK szervezet és a tesmagi önkormányzati képviselői csoport vezetője köszöntötte a megjelenteket. Külön köszöntötte Gregor Istvánt Ipolyság, Hegedűs Ferenc Rétság város polgármesterét, s régi barátként üdvözölte Králik Józsefet, a testvértelepülés vezetőjét.
A hivatalos rész után egymást követően sorra színpadra léptek a meghívott csoportok. A pencieken kívül a rétságiak képviselték a határon innenieket. Látnivaló volt tehát bőven. A változatos program összeállításakor minden korosztályra gondoltak: a legkisebbektől az idősebbekig. Szólt a zene, a jó barátok ismét összetalálkoztak, s étel és ital volt elegendő.
A tesmagi falunap nem múlhat el labdarúgás nélkül. A kispályás focitornán négy csapat vett részt. A penci öregfiúk igencsak kitettek magukért, mert – bár a kezdetekkor még hiányos volt a csapat – elnyerték az elsőségért járó kupát.
Képeink a sokszínű programról nyújtanak ízelítőt

V.J.

 

Meghvíó - Falunapi Ünnepség

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo falunap 20160811

Mentés

 

Hulladékgyűjtési rend

E-mail Nyomtatás PDF

hulladekgyujtesi rend 20160805

Mentés

 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo fozoverseny 20160805

Mentés

Mentés

Mentés

 

Felhívás

E-mail Nyomtatás PDF

felhivas tamogatok 20160719

Mentés

 

Meghívó - Képviselő-testületi ülés

E-mail Nyomtatás PDF

penc meghivo testuleti 20160715

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

penc tajekoztato riasztas 20160715

 

Polgárőr nap - 2016.07.02

E-mail Nyomtatás PDF

Polgárőr nap - 2016

Ragyogó napsütés fogadta a rendezvényre érkezőket. Egész nap szólt a zene, s látnivalóban sem volt hiány. Bárki kipróbálhatta magát légpuskalövészetben, s legkisebbek is volán mögé ülhettek a Kalmár Autósiskola jóvoltából. Két autójuk fáradhatatlanul rótta a köröket az aszfaltozott pályán. A tornacsarnokban is a legkisebbek rúgták a labdát. Legalább olyan komolyan vették a feladatukat, mint felnőtt társaik az EB-n.
Az erőemelők rögtönzött bajnoksága is immár elmaradhatatlanul hozzá tartozik a polgárőr nap eseményeihez. A résztvevők becsülettel helytálltak (feküdtek) az óriási súlyokat emelve. A csapat trénere, Menyes Guszti bácsi a 78. éve ellenére is megbirkózott a 130 kilogrammos súllyal. A csúcsot ez alkalommal is Králik József polgármester úr érte el 142,5 kilogrammot is könnyűszerrel kinyomva.
Nagy sikere volt a vonatozásnak. A Diósjenői Boróka-ház kisvonata félóránként vitte „városnéző” körútra az érdeklődőket. Egyik útja során sem igen maradt szabad hely a vagonokban.
A finom ebédhez műsor is járult. A Gerengay Vilma Hagyományőrző Egyesület tagjai vidámították a résztvevőket dalaikkal, táncaikkal.

V.J.

Polgárőr nap - 2016.07.02.

 

Gyászjelentés

E-mail Nyomtatás PDF

gyaszjelentes-20160627

Mentés

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

tajekoztato-szeszfozde-berbeado-20160627

Mentés

Mentés

 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo polgarornap 20160627

Mentés

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

tajekoztato ebh 20160624

Mentés

 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo kisvonat 20160624

Mentés

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

tajekoztato-jarasi-hivatal-20160624

Mentés

Mentés

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

tajekoztato hivatal ugyfelfogadas 20160624

Mentés

Mentés

 

Ballagás a Cserhátliget Általános Iskolában

E-mail Nyomtatás PDF

Ballagás a Cserhátliget Általános Iskolában

2016.Június 18.-án reggel 9 órakor vette kezdetét a 2015/2016-os ballagási és tanévzáró ünnepély. A meghitt ünnepségen 15 ballagó diák búcsúzott társaitól. Az itt maradók verssel és furulya előadással búcsúztatták a végzősöket. A ballagás befejeztével a tanévzáró következett. Ebben a tanévben 141 tanuló fejezte be tanulmányait. A kitűnő tanulók száma alsó tagozaton 24, felső tagozaton 5 fő. Jeles tanulmányi eredményt alsóban 16, felsőben 1 fő ért el. A kitűnő tanulókat a Fővárosi Nagycirkusz megajándékozta egy-egy belépővel.

Jónás Renáta

Ballagás a Cserhátligeti Általános Iskolában - 2016.06.18.

Mentés

 

Értesítés

E-mail Nyomtatás PDF

ertesites aramszunet 20160609

 

Felhívás

E-mail Nyomtatás PDF

felhivas toborzo kezilabda 20160608

 

Foci EB - 2016

E-mail Nyomtatás PDF

felhivas foci eb 20160606

   

Penci bor (4)

E-mail Nyomtatás PDF

Penci bor (4)

Évek óta szivesen látott vendégek voltunk a Dél-Cserháti Borversenyeken, ezért úgy gondoltuk ideje viszonozni a meghívók kedvességét. Anno kezdő borászként sokat tanulhattunk más vidékek tapasztaltabb helyi borászaitól. A meghívásukkal kettős cél lebegett a szemünk előtt. Egyrészt szerettük volna megmutatni, hogy Pencen is elindult a szőlő-és borkultúra megmentése, másrészt jó alkalom lehet az Első Meghívásos Penci Bor és Pálinkaszemle megszervezésére.

Az Első Meghívásos Penci Bor és Pálinkaszemle
Az előkészületek igazán még tavaly összel, a Márton – napi újbormustrán kezdődtek Héhalomban, ahol is visszahívtuk az ott bejegyzett Bor és Barátság Borlovagrend nagymesterét, vezetőségét és a tagjait egy penci látogatásra a présházunkba. Ahogy telt-múlt az idő, úgy öltött testet a szóban forgó rendezvény terve. Penc polgármestere, Králik József úr aktívan bíztatott bennünket az előkészítésben. Szakmailag pedig nagy segítségünkre volt az illetékes hegybírónk Erdész Ferenc úr Mogyoródról. Az előkészítés ezer apró gondját pedig a családom tagjai végezték.
A rendezvény 2016. 05.15.-én 10.00-tól vette kezdetét, némi bizonytalansággal, hiszen napok óta esős, hideg időre váltott a természet. Ennek ellenére a meghívottak Mogyoródtól, Héhalmon és Ludányhalászin át Salgótarjánig pontosan megérkeztek. A levezetési terv szerint így pontosan 11.00-kor megkezdődött a szemle, a Penci Kilátó Présház borteraszán. A házigazdaként elmondott rövid köszöntő szavaim után községünk polgármestere nyitotta meg a rendezvényt az alábbi gondolatokkal:

- Bemutatta Penc község jelenét, a jövő terveit.
- Jakus Lajos tanár úr, és helytörténész munkája alapján felelevenítette Penc többszázéves szőlő-és borkultúráját. Kifejtette abbéli örömét, hogy a Dr. Major féle családi szőlőbirtok és présház összefogva más helyi borászokkal megpróbálja ismét feltámasztani a község ezirányú gazdag hagyományait. Kiemelte a borturizmus lehetséges pozitív hatásait a község jövőbeni fejlődésére, a fiatalok helybentartására.
- Végezetül köszöntötte az Első Meghívásos Penci Bor és Pálinkaszemle résztvevőit, valamint a versenyszervezés, lebonyolítás anyagi terheit is biztosító Major családot.

A meghívottak nevében dr. Berze Gábor, a meghívott borlovagrend vezetője kért szót:

- Kiemelte a rendezvény fontosságát a szőlő és borkultúra szempontjából.
- Rámutatott arra, hogy a helyszínen milyen óriás munka folyt az elmúlt 8-9 évben, hiszen a vezetésével itt voltak a kezdeti lépéseknél, amikor még csak „ősbozótos” volt itt látható. Kiemelte, hogy nem csupán művelt szőlőparcellák, utak, jó pince és szép présházat teremtettek, de van még hitük, és nem utolsósorban szép virágaik is a háziaknak a gyönyörű kilátás mellett. Ez nagyon fontos lehet a jövő generációnak, a helyi közösségnek, és ha sok ilyen teremtődik akkor az egész nemzetnek is.
- Végezetül megköszönte a meghívást, és nagy kiváncsisággal várják a verseny megméretését, mert ez a legjobb ellenszer - minden gazda részére – a „pincevakság” ellen. Hiszen, ha a gazda mindig csak a saját borát kóstolja, előbb-utóbb elhiszi, hogy az a legjobb.

A beszédet követően megkezdődött az olyan bor és pálinka minták leadása, amelyek más versenyeken valamilyen eredményt, helyezést már elértek. A borokból 18 mintát, a pálinkákból és törkölyökből pedig 12 tételt adtak le a meghívott nevezők. A tételek sorszámot kaptak, amihez a fajta, az évjárat, stb. kapcsolódott. A sorszámokhoz kötödő neveket bizottságilag elzártuk egy szobaszéfben. A két zsűri előkészülete, és részben a bírálat alatt, a résztvevők egy jó órás sétát tettek a szőlőben. A házigazda vezetésével elemezték a művelési mód, a metszés, a hajtásnövekedés, a hiánypótlás okát és módját. Menetközben megvitatták a talajművelésés a növényvédelem aktuális, a helyszínen tapasztalt kérdéseit, a bioművelés vállalható elemeit. Ezt követően a feldolgozás eszközeit, gépeit és technológiáját ismerhették meg a résztvevők. Végezetül az ilyenkor „kötelező” pincelátogatáson ismerkedtek meg a helyi pince építési rejtelmeivel, és történetével. Ezzel a program első része lezajlott.

Ebéd és eredményhírdetés
A kiadó mozgás, a javuló időjárás és nem utolsósorban az előrehaladt idő meghozta a vendégek étvágyát, így 14.00-kor az ebéd következett. Feleségem és nagyobbik fiam Koppány nagy sikert aratott úgy a vadragu, mint az almást és a meggyespite fronton. Ebéd után Erdész Ferenc hegybíró, kertészmérnök, mint a borzsűri elnöke szakavatott, szigorú de végtelenül korrekt módon értékelte mind a 18 bortételt:

- Nagyra értékelte, hogy a kezdő borversenyekkel ellentétben, itt nem leltek hibás tételt, minden bor iható, szinvonalas termék volt.
- Sok bor ért el bronz, ezüst és aranyérmet, de ezek közül is csak a három legjobbat értékelték I-II-III. helyezéssel úgy a fehér mint a vörösbor kategóriában, rose borból egy nevezés volt, és egy helyezés született.
- Tapintatosan, de következetesen rámutatott arra, hogy a korábbi évek nagydíjas borai is lassan előregednek, ezért kaptak esetleg a vártnál alacsonyabb helyezést. Azonban a bor alapvetően arra való, arra készült, hogy megigyák, kultúráltan elfogyasszák.
- Ugyancsak fontos tanulság volt részéről a mostanság divatos barrikolás, újfahordós borkészítés veszélyeinek, kockázatainak elemzése, hasznos útravaló volt mindenkinek.

Összességében rendkívül mély szakmai tudás jellemezte minden szavát, ami nagyot emelt a rendezvény szinvonalán, ezúton is köszönjük. Az értékelés után a polgármesterrel közösen átadták az elismerő okleveleket a legjobbaknak.
A pálinkazsűri elnöke Kurnász Gyula a helyi pálinkafőző tulajdonosa, és szakavatott pálinkabíráló volt, s aki az alábbiak szerint összegezte a tapasztalatokat:

- Az eddigi valamennyi városi, területi bírálaton elfogadott nézete, értékrendje szerint a tiszta, beavatkozásmentes pálinkákat és törkölyöket helyezi előtérbe. Ezek tudják torzításmentesen bemutatni az adott gyümölcsre, főzési technológiára leginkább jellemző ízeket, aromákat.
- Vállalta ezzel azt is, hogy alaposan átrendezte a benevezett párlatok eddigi sorrendjét.
- Kifejezte abbéli örömét, hogy csak jó minőségű pálinkákkal és törkölyökkel találkozott, ami általában nem jellemző olyan helyeken, ahol először rendeznek versenyt.

Összességében igazságos eredmények születtek, ezt másik nagy szakértő, dr. Berze Gábor, amúgy szintén zsűritag, vezető gyógyszerész is elimerte. Ez nagy szó, hiszen Ő, szakmai alapon is nagymestere az alkoholpárlatoknak, amelyek a gyógyszerek, kenőcsök egy részének is alapanyaga.

A két zsűri összegzett tapasztalatai:

- Az itt megjelent tételek színvonalas palettát mutattak, természetesen voltak jobb, és voltak gyengébb borok, pálinkák, de mindenki nem lehet első.
- Penc -a jelen szemlével - több szakmai lépcsőfokot átugorva sikeresen teljesítette az első versenye megszervezését. S ha tanulunk az elkövetett apróbb rendezési hibákból, akkor a jövőben, ennek a penci megméretésnek komoly hírneve, és vonzása lehet.

A saját eredményeink és tapasztalataink

1. A bornevezésünkben nem indítottunk korábban díjazott tételeket, mert részint az a kevés elfogyott, részint pedig egy reduktív eljárásban készült Leányka – Szürkebarát küvével, egy újborral indultunk. Ennek fő felelőse kisebb fiam Ajtony, aki végzős szőlész-borász mérnökként éppen a napokban államvizsgázik, reményeink szerint sikerrel. Azt gondoltuk ez egy iható újbor, ez igaz volt, mert szépen fogyott ebédnél. A zsűri asztalán a sok más jó bor mellett, végül is erős bronz érmet szerzett, 17 pontot elérve. Mivel magasabb pontszámú bronzérmes bor is született 17,2 ponttal, így a dobogóról leszorultunk, oklevelet nem kaptunk. Más borversenyen kaptunk volna, de a penci verseny ettől volt különleges, hogy csak a legjobbak kaptak oklevelet, az érmesek közül is.
2. Vörösborban szintén kockázatot vállalva újborral indultunk, ez oxidatív, fahordós tétel volt. Igazán újfahordós, barrikolt vörösbor ez, ami szintén bronzérmes lett 16,9 ponttal. Kell még egy- két év ennek a Blauburger tételnek, hogy finomodjon, a markáns tölgyfaíz harmóniába kerüljön a bor egyéb alkotóival. Erre utalt bírálatában a zsűri elnöke is. Tanulság még hogy határozottab savak szükségeltetnek, ami korábbi szürettel elérhető. Azt gondoljuk, hogy idén a második évben a hordók már nem fognak annyira dominálni, s egy még jobb minőségű borral újra nekifutunk ennek a borkészítési módnak, amelyet a hazai közvéleménnyel ellentétben nyugatabbra nagyon kedvelnek.
3. Az „Arany Törköly” fedőnevű tételünkkel szintén bronzérmet, és már III. helyezést is elértünk, az igen erős mezőnyben. Az „Aszus Törkölyünk” pedig a közönségszavazatok alapján –igen csak fogyott- a tréfás, helyi címet, a „Penci Rettenetes”-t ért el. Erre a szinte konyakos sűrűségre érett, olajos, némileg édes, már 4 éves, fahordóban érlelt törkölyünkre nagyon büszkék vagyunk.
4. Amit elhibáztunk! A verseny előkészítésének ezer gondja közepette egyszerűen elfelejtettük a korábban nyertes 6 éves vegytiszta törkölyünk indítását. Ez a tételünk korábban már nyert ezüstöt, illetve a tavaly előszőr meghírdetett „Sisa Pista Kedvence”címet is megkapta. A névadó Végh József, a penci múzeum igazgatója volt, aki az utolsó, amúgy jó útra tért nógrádi betyárról szóló könyvet nekünk ajándékozta. Mivel pedig mások nem felejtettek el hasonló minőségű tiszta törkölyt nevezni, így ezt a címet most egy nógrádi pálinka vitte el. Végül is hazakerült a cím, ami nem baj, majd jövőre visszahozzuk.

A verseny egyéb tapasztalatai

1. Jó hangulatú, baráti rendezvény áll mögöttünk.
2. Szakmailag kiemelkedő, és pártatlan zsűrizés volt.
3. A polgármesterünk saját kézzel laminálta az Önkormányzat által biztosított okleveleket, amit igen emberi gesztusnak értékeltek a meghívott vendégek.
4. Amennyiben reményeink szerint lesz folytatása a rendezvénynek, úgy arra meghívjuk a környékbeli települések borászait is, reméljük továbbá, hogy a helyiek is képviselik majd a környék borkultúráját.

Összességében köszönet alfabetikus sorrendben a dr. Berze Gábor vezette borlovagrendnek, Erdész Ferenc hegybírónak, Králik József polgármesternek és feleségének, valamint Kurnász Gyula pálinkafőző mesternek az előkészítésben és levezetésben nyújtott segítségéért.
Természetesen nagy köszönet a rendezvény háziasszonyának, feleségemnek, aki egy férfiember számára ismeretlen részletekbe menően járult hozzá a rendezvény sikeréhez.

Röviden a jövőről a rendezvény kapcsán

Változatlanul bíztatom a penci gazdákat, ha előszőr kicsiben is, de próbálkozzanak a szőlő ültetésével, gondozásával. Gyümőlcsként is kitűnő, egészséges, nyomelemekben gazdag, pl. a mostanság sokat emlegetett magnéziumban, amiben a penci föld igen jól ellátott, és a szőlő pedig felveszi.
A kéthasznú fajták, amelyek csemege és borszőlőnek is alkalmasak engedély nélkül ültethetők. Az illatos fajták mint pl. az Irsai Olivér, vagy a Pölöskei Muskotályos úgy étkezési szőlőnek mint bornak kiválóak, ellenállóak.
Korábban említettem, hogy 500m2-ig a borszőlő is ültethető engedély nélkül. Egy 20x25m-es területen beállt 200 tőke szőlő 1,5-2kg-os visszafogott terheléssel is képes úgy 240 liter mustot produkálni. Szigorú borkezelési technológiával ez ad 220 l bort, ami nagyjából egy szerednyei hordó. Aki tartózkodik a borivástól, annak ez a mennyiség az éves alkoholmentes szőlőlét tudja biztosítani, ami házilag szintén elkészíthető.
A versenyeket illetően azt gondoljuk, a következőt már minden tekintetben professzionális módon kell szervezzük. Nevezési díjjal, körültekintő meghívásokkal, díjakkal, érmekkel, kupákkal, étkezési költséggel, sajtóval, stb. Legyen Penc szőlő és borügyben egy priorítás a környező településeken, a megyében, vagy akár majd azon is túl. Közösen sikerülhet.

Dr. Major László

 

Kihívás napja Pencen

E-mail Nyomtatás PDF

Kihívás napja Pencen
A Kihívás Napja 1982-ben indult Kanadából, ahol két szomszédos város vezetői elhatározták, hogy egy egész napos verseny keretében döntik el, melyikük városa a sportosabb. A verseny eldöntéséhez 0 órától este 9-ig folyamatosan számolták, hányan végeznek aktív testmozgást legalább 15 percen keresztül.
A Kihívás Napja hamar meghonosodott szerte Európában és a nagyvilágban, majd 1991-ben Magyarországra is megérkezett. Hazánkban eddig összesen 1596 település vett részt a vetélkedésben. Tavaly a versenyben részt vett falvak és városok lakói egyetlen nap alatt több mint 3 millió negyedórás testmozgást végeztek.
A Kihívás Napjának célja az, hogy kedvet teremtsen a mozgáshoz, az egészséges életmódhoz. Ezen a napon Pencen több mint 200 gyermek sportolt egyszerre legalább negyed órát. Fényképeink erről a csoportos sporteseményről nyújtanak egy kis ízelítőt!
Farkas Henrietta, Jónás Renáta

A kihívás napja - óvoda - 2016.05.

A kihívás napja - iskola - 2016.05.

 

Gyermeknap az óvodában

E-mail Nyomtatás PDF

Gyermeknap az óvodában - 2016.05.27.

 

Gyermeknap az iskolában

E-mail Nyomtatás PDF

Gyereknap az iskolában A gyermeknapot a világ számos országában megünneplik. Magyarországon május utolsó vasárnapján tartják. Május 27-én reggel a Cserhátliget általános iskolában egy szórakoztató vetélkedő vette kezdetét e jeles nap alkalmából. A szülői munkaközösség jóvoltából a gyerekek finom jégkrémet és túrórudit falatozhattak a játék során. Képeink jól tükrözik a gyermekek elszántságát és jókedvét! Fotó: Farkas Henrietta, Jónás Renáta

Gyermeknap az iskolában - 2016.05.27.

 

Ballagás a Tarkarét Óvodában

E-mail Nyomtatás PDF

Ballagás a Tarkarét Óvodában
2016. május 27. nagy nap volt a Tarkarét Óvoda iskolába készülő gyermekei és szüleik számára. 21 ballagó óvodás búcsúzott szeretett óvodájától és kezdi meg az iskolát szeptemberben. A ballagó gyerekek kedves kis műsorral köszöntek el ottmaradó kis pajtásaiktól, óvó néniktől, dadáktól és az összes többi dolgozótól, akik éveken át vigyázták, óvták és tanították őket.
Fotó: Farkas Henrietta

Ballagás a Tarkarét Óvodában - 2016.05.27.

 

Huszonöt éves a Gerengay Vilma Hagyományőrző Egyesület

E-mail Nyomtatás PDF

Egy negyed század az ember életében is jelentős időszak. Különösem jelentős ez a két és fél évtized, ha egy olyan közösség fennállását jelzi, mely zászlajára a helyi hagyományok ápolását tűzte célul.
Az egyesülés kezdeményezője, majd későbbi névadója védőnőként szolgálta a térség egészségügyét. Nyugállományba vonulásától kezdve aktívan bekapcsolódott szülőfaluja kulturális életébe. A családnak, az ünnepre érkező tagjait Hauchné Bach Mária, az egyesület elnöke köszöntötte.
Az ünnepre vendégeket is hívott az egyesület. Egyikük sem érkezett üres kézzel: színpadra lépre legszebb dalaikkal köszöntötték a jelenlévőket. Nagy sikert aratott az Acsai Hajnalcsillag Hagyományőrző Egyesület. Zenekaruk a Csibaj Banda hangulatos, temperamentumos zenéjükkel méltán érdemelt vastapsot. A szomszédból két vendégcsoport is érkezett: a Rádi Nyugdíjas Baráti Kör és Rád Faluért Egyesület kórusa.
Képeink a nagy sikerű színpadi műsorból és az azt követő vidám estből nyújtanak ízelítőt.

Huszonöt éves a Gerengay Vilma Hagyományőrző Egyesület

 

Meghívó - Képviselő-testületi ülésre

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo 20160523

 

Elsőáldozás

E-mail Nyomtatás PDF

A katolikus tanítás szerint ez a hét szentség egyikének – az Oltáriszentségnek – az első felvétele az ezt közvetlenül megelőző első gyónással együtt. Az elsőáldozás feltétele az, hogy a megkeresztelt hívő őszintén bánja meg a bűneit, és ezután veheti magához a megszentelt ostyát, amit a hívők Jézus Krisztus testének tekintenek.
Pencen hat katolikus gyermek járult az oltár elé, elsőáldozásuk alkalmából. A misét Varga Lajos segédpüspök úr celebrálta. A szentmise után az elsőáldozókat megvendégelték a templom udvarán

Elsőáldozás a penci Katolikus Templomban

 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo hagyomanyorzo egyesulet 20160518

 

Pályázati kiírás

E-mail Nyomtatás PDF

palyazat 20160504

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

tajekoztato tuzvedelmi hazirend 20160504

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

tajekoztato 20160421

 

Rendelet

E-mail Nyomtatás PDF

Letölthető a 4/2016.(IV.12.) számú és a 5/2016.(IV.12.) számú rendelet. 

A hatályos rendeletek letölthetők innen.

 

TeSzedd!

E-mail Nyomtatás PDF

teszedd tiszta magyarorszagert 20160413

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

tajekoztato lomtalanitas 20160408

 

Meghívó - Testületi ülésre

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo testuleti ules 20160412

 

Hirdetmény

E-mail Nyomtatás PDF

hirdetmeny vadgazdalkodas 20160405 1

Bővebben...
 

Felhívás!

E-mail Nyomtatás PDF

ebzarlat es legeltetesi tilalom 20160330 1

Bővebben...
 

Felhívás!

E-mail Nyomtatás PDF

felhivas 20160330

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

tajekoztato teritesi dij befizetesrol 20160316

 

Jegyzőkönyv

E-mail Nyomtatás PDF
paragrafus

Letölthető a 2016.02.25-i jegyzőkönyv.

Az összes jegyzőkönyv megtekinthető itt.

 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

Meghívó a március 15-i koszorúzási ünnepélyre. Penc. 2016.02.04.

 

Hirdetmény

E-mail Nyomtatás PDF

hirdetmeny beiratkozas 20160309

 

Felhívás

E-mail Nyomtatás PDF

Felhívás Pencen a sárfelhordás eltakarítása miatt - 2016.03.08.

 

Rendeletek

E-mail Nyomtatás PDF

Letölthető a 2/2016.(II.25.) számú és a 3/2016.(II.25.) számú rendelet. 

A hatályos rendeletek letölthetők innen.

 

Közlemény

E-mail Nyomtatás PDF

A Területi Választási Bizottság közleménye a roma nemzetiségi önkormányzati választásról - Penc - 2016.03.05.

Bővebben...
 


1. oldal / 2