Penc község weblapja

...mert a nyitottság számít

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Penc

Polgármesteri köszöntő

Községünk igen régi, területe már az őskorban is ismert és lakott volt. Ezt bizonyítja az Alsópencen, 1921-ben talált kőbalta, a Penc-szügyi út építésénél 1933-ban talált csiszolt kőkorszakból való véső is. A Zsobrák-dülőn római bronzpénzt leltek Gordiánus császár idejéből (III. sz.) és a honfoglalás korából néhány sarkantyú került felszínre. A helység a XIII. sz.-ban valószínűleg a Ruhmann család birtoka volt, ezt alátámasztja a szájhagyomány és a Ruman-hegy elnevezés is. 1390-ben már a Penczy-család egyik őse, Penczy Péter volt a község birtokosa. 1444-ben Csővár Giskra huszita vezér kezébe került, Penc is végveszélybe került, ám „csupán” rendszeres fosztogatások elszenvedőjévé vált. E kor szomorú emlékét őrzi a Zsobrák nevű dűlő is mely egyértelmű a cseh „zsebrák” szóval. A Pency család kihalása után 1533-ban Zápolyai János király tanácsosának, Fráter Györgynek adományozza Pencet.

Bővebben...
 

Meghívó falunapi főzőversenyre

E-mail Nyomtatás PDF

penc-hirek-meghivo-falunapi-fozoverseny-20170718

 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

penc-hirek-meghivo-falunapi-unnepseg-20170718

 

Felhívás - véradás

E-mail Nyomtatás PDF

penc-hirek-felhivas-veradas-20170814

 

TIGÁZ tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

penc-hirek-tigaz-dso-tajekoztato-20170721

 

Polgárőr nap - 2017

E-mail Nyomtatás PDF

Július elején hagyományosan megrendezésre került a penci polgárőrnap. Ezekben a napokban országszerte ünnepeltek a közrend és közbiztonság önkéntes aktivistái.

Nyíregyháza repülőterén zajlott az országos ünnepség. Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke beszédében azt hangsúlyozta: a mai ünnep nem csak azoké, akik itt vannak Nyíregyházán, hanem a több, mint 60 ezer magyar polgárőré. A mai polgárőrnap a rendészeti összefogás ünnepe is – hangoztatta a szónok, aki kifejtette: soha nem volt olyan összefogás a Rendőrség, a Polgárőrség, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és az önkormányzatok között, mint napjainkban. A polgárőrség egyfajta híd szerepét tölti be, motorjai lettek ennek az összefogásnak. Ugyanakkor ne feledjük: más üzenete is volt ennek a napnak. „Kegyes" királyunk, Szent László emlékéve van. Őt választotta védőszentjévé májusban az OPSZ Küldöttgyűlése.

A penci ünnepségre az iskola árnyas fái alatt került sor. Látnivaló ez alkalommal is volt bőven. A legkisebbek felülhettek a kisvonatra, melynek minden fordulója telis tele volt gyermekekkel is kísérőikkel. Az erőemelők is megküzdöttek a nagy súlyokkal. A legnagyobb súlyt – 170 kilogrammot – Lovas Zsolt nyomta a feje fölé.

A légpuskalövészet és célba dobás mellett az autóvezetésnek volt a legnagyobb sikere. A Kalmár Autósiskola jóvoltából a legkisebbek is a volán mögé ülhettek. Egész nap szólt a zene – Jilk Lajos válogatta a legjobb számokat. Az üstházakban pedig főttek a finom ételek. Jónás Róbert és csapata ezúttal is remek ételekkel várta a résztvevőket.

A programból nem maradhatott ki egy kis énekszó sem, s hogy ez így legyen, arról a Gerengay Vilma Hagyományőrző Egyesület és a Menyecskehegyi Népdalkör gondoskodott.

 

Rendeletek

E-mail Nyomtatás PDF

Letölthető a 6/2017.(V.29.), 7/2017.(V.29.), 8/2017.(V.29.), 9/2017.(V.29.) és a 10/2017.(VI.16.) számú rendelet. 

A hatályos rendeletek letölthetők innen.

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

 

Jegyzőkönyv

E-mail Nyomtatás PDF
paragrafus

Letölthető a 2017. április 26-i, a 2017. május 29-i és a 2017. június 16-i jegyzőkönyv.

Az összes jegyzőkönyv megtekinthető itt.

 

Mentés

 

Tájékoztató - Központi Címregiszter

E-mail Nyomtatás PDF

penc-hirek-kcr-letrehozas-20170705

 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

penc-hirek-meghivo-polgaror-nap-20170708

 

Bűnmegelőzési hírlevél

E-mail Nyomtatás PDF

penc-hirek-bunmegelozesi-hirlevel-20170704-1

Bővebben...
   

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

penc-hirek-jarasi-birosag-szunet-20170627

 

Pályázati sajtóközlemény

E-mail Nyomtatás PDF

penc-palyazat-sajtokozlemeny-2020-kedv-magyar-ERFA-20170620