Penc község weblapja

...mert a nyitottság számít

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Polgármesteri köszöntő

Községünk igen régi, területe már az őskorban is ismert és lakott volt. Ezt bizonyítja az Alsópencen, 1921-ben talált kőbalta, a Penc-szügyi út építésénél 1933-ban talált csiszolt kőkorszakból való véső is. A Zsobrák-dülőn római bronzpénzt leltek Gordiánus császár idejéből (III. sz.) és a honfoglalás korából néhány sarkantyú került felszínre. A helység a XIII. sz.-ban valószínűleg a Ruhmann család birtoka volt, ezt alátámasztja a szájhagyomány és a Ruman-hegy elnevezés is. 1390-ben már a Penczy-család egyik őse, Penczy Péter volt a község birtokosa. 1444-ben Csővár Giskra huszita vezér kezébe került, Penc is végveszélybe került, ám „csupán” rendszeres fosztogatások elszenvedőjévé vált. E kor szomorú emlékét őrzi a Zsobrák nevű dűlő is mely egyértelmű a cseh „zsebrák” szóval. A Pency család kihalása után 1533-ban Zápolyai János király tanácsosának, Fráter Györgynek adományozza Pencet.

Bővebben...
 
 

Meghívó - Képviselő-testületi ülésre

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo testuleti ulesre 20170209

Mentés

 

Álláspályázat - Védőnő

E-mail Nyomtatás PDF

allaspalyazat vedono 20170131

Mentés

Mentés

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

veradas 20170125

Mentés

Mentés

 

Jegyzőkönyv

E-mail Nyomtatás PDF
paragrafus

Letölthető a 2017. január 19-i jegyzőkönyv.

Az összes jegyzőkönyv megtekinthető itt.

 

Mentés

 

Penci Sport Egyesület hírek

E-mail Nyomtatás PDF

penci sport egyesulet hirek 20170118

 

Jegyzőkönyv

E-mail Nyomtatás PDF
paragrafus

Letölthető a 2016.10.10-i, a 2016.12.07-i , és a 2016.12.07-i közmeghallgatás jegyzőkönyv.

Az összes jegyzőkönyv megtekinthető itt.

 

Mentés

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

hatarozat kozsegi zarlat 20160106 1

Bővebben...
 

Nyugdíjasok karácsonya

E-mail Nyomtatás PDF

Nyugdíjasok karácsonya

Sok évre visszanyúló szép penci hagyomány immár, hogy a település önkormányzata karácsony közeledtével egy ünnepi délutánra hívja meg a falu legidősebb polgárait. Az ünnepi műsort – Králik József köszöntője után – az óvoda növendékei, az iskola tanulói és a Gerengay Vilma Hagyományőrző Egyesület adta.
A megjelenteket, a vacsora előtt köszöntötte Dr. Varga Lajos segédpüspök úr, Boldizsár Attila a baptista egyház képviseletében és Czöndör István evangélikus lelkipásztor is.
A vacsora ez alkalommal is igen kiváló volt. Köszönhető ez elsősorban azoknak, akik már előző naptól kezdve szorgoskodtak az előkészületekkel. Az önkormányzat képviselői és dolgozói igyekeztek azon, hogy mindenki jól érezze magát és hogy finom ételekhez, italokhoz jussanak. Köszönjük Lovas Zsoltnak és Lovas Mónikának, hogy minden évben támogatják az idősek karácsonyát!

Fotó: Jónás Renáta és Végh József

   

Évzáró karácsonyi ünnepség az iskolánkban

E-mail Nyomtatás PDF

Már az előző napok is a karácsony jegyében zajlottak. Az utolsó napra már vendégeket is hívtak. Sok szülő el is jött, hogy megnézze az iskolások hagyományos karácsonyköszöntő műsorát. Az érkezők nem is csalatkoztak. A színes programban sok ének és zeneszó hallatszott, tapsolhattunk színpadi jelenetek szereplőinek, és a táncosoknak. Képes összeállításunk a sokszínű ünnepség legszebb pillanatit mutatja be.

 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo 70 ev feletti nyugdijasok karacsonya 20161202

Mentés

   

A hónap műtárgya - Tűzoltó fecskendő

E-mail Nyomtatás PDF

Jakus Lajos bácsi könyvéből tudjuk, hogy Pencen már 1833-ben határoztak arról, hogy szükség van tűzoltó berendezések vásárlására. A közbirtokosság ülésének jegyzőkönyvében szerepel, hogy „a Helységünknek tűz ellen való bátorsága fennmaradjon, annak következésébe közönséges akarattal vizi puskák és egyéb tűz oltó eszközök vetetődjenek és azok fel osztódjanak, minden Földesúr udvarába és kiválasztott egynehány Gazdáknál is egy légyen, hogy azon tűz erejét, mentül előbb akadáyloztassuk.”
Szükség is volt gyakorta arra, hogy ezeket az eszközöket használják. Az 1848-49-es szabadságharc után csendőrlaktanya működött a mai múzeum épületében. 1855-ben a csendőrök palacsintát sütöttek éppen, de valahogy elügyetlenkedték a dolgot, mert leégett az épület nagy része, és vele együtt tizenöt zsúptetős ház a környéken. Tűzvész volt 1899-ben, mikor egy ház esett a lángok áldozatává, s hasonló eset fordult elő 1900-ban, 1907-ben is. 1908-ban szintén leégett egy ház és a Burg is hasonló sorsra jutott tíz épület. 1931-ben tűz gyulladt ki a Vitányi-féle házban, mely akkor postaként működött, de tűzhöz riasztottak mindenkit 1935-ben és rá két évre is. 1937-ben a Malcomes kastélyhoz kellett gyors segítség, 1944 december 6-án pedig a volt katolikus iskola égett. Ezt az oroszok elől menekülő németek gyújtották föl, hogy az ott tárolt élelmiszer és hadianyag ne kerülhessen az ellenség kezére.
A Tűzoltó Egyesület 1936-ban alakult meg Pencen. Minden bizonnyal az ő tűzoltófecskendőjüket láthatjuk ma a múzeum udvarán.
A berendezés gyártója a Köhler cég volt. Mivel 1901-ben a gyárat Rausch Ferenctől (Geittner és Rausch, Budapest, X. felső vaspálya-u. 5. sz) Köhler István megvásárolta és ettől kezdve 1944-ig Köhler István fecskendő szivattyú és tűzoltó felszerelések gyára néven szerepelt. A gyártulajdonos később az Andrássy úti Schossberger féle bérpalotában lakott.
A kézi működtetésű fecskendőket felváltotta a gőzgép, majd a benzinmotoros szivattyúmeghajtás. Hazánkban az első robbanómotorral hajtott fecskendőt, amely még lóvontatású volt, a Köhler tűzoltószer gyár készítette 1901-ben Kassa részére. 1903-ban a fővárosi önkéntesek használtak a világon először gépjárműfecskendőt.
A Köhler utódok 1945-ben elhagyták Magyarországot és Németországban találtak új hazát. A gyárról csak annyit tudtak, hogy 1945-ben államosították.
A mellékelt régi fotókat Rózsa Gyöngyitől kaptuk az alábbi tájékoztatással:

Édesanyám szerint a kép kb. a 60-as években készülhetett.
A bal oldali képen balról jobbra felismert személyek:
- Németh István (Alföldi János féltestvére, jelenleg Rádon lakik)
- Rózsa József (édesapám)
- Bednár Gizella (jelenleg Bp-en lakik)
- Lestyán Mihályné Kiss Erzsébet
- Itáli József (tűzoltó parancsnok, kalapban)

A jobb oldali képen balról jobbra felismert személyek:
- a kocsi mögötti személy nem ismert
- Sluch Dániel
- Rózsa József (édesapám)
- Itáli József (tűzoltó parancsnok, kalapban)

 

Meghívó - közmeghallgatás

E-mail Nyomtatás PDF

kozmeghallgatas 20161123

Mentés

 

Közlemény

E-mail Nyomtatás PDF

kozlemeny 20161103 1

Bővebben...
 

Október 23-i megemlékezés

E-mail Nyomtatás PDF

Az 1956-os forradalom 60. évfordulóján

Az elmúlt évhez hasonlóan, ez alkalommal is a kultúrházban zajlott le a megemlékezés színpadi része. Végh Józsefnek, a múzeum vezetőjének megemlékezése után a Cserhátliget Általános Iskola diákjai kerültek sorra. Az intézmény hagyományainak megfelelően, most is a hetedik osztály tanulói adták az ünnepi műsort. A programjukat Huszti Judit tanárnő állította össze és tanította be. A rendhagyó elemekkel gazdagított műsor méltán aratott nagy sikert. Csakúgy, mint délelőtt, hiszen ekkor került sor az iskolai megemlékezésre.

A Menyecskehegyi Népdalkör az ünnep hangulatához illő dalait hozta el magával, majd az ünneplők átvonultak a múzeumkertbe, az 56-os kopjafa megkoszorúzására. Penc Község Önkormányzata, intézményei és civil szervezetek hajtották meg fejüket, koszorúik elhelyezését követően, a hősökre emlékezve.

A Gerengay Vilma Hagyományőrző Egyesület kezdeményezése nyomán, sok éves hagyomány immár, hogy az ünnep záró momentumaként megkoszorúzzuk a világháborúk hőseinek emlékművét is. A közelmúltban felújított emlékparkban záródott tehát a megemlékezés, a koszorúk, mécsesek elhelyezésével és a Szózat dallamával.

   

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo oktobeR 23 20161013

Mentés

 

ELBIR

E-mail Nyomtatás PDF

elbir 20161007 1

Bővebben...
 

Jegyzőkönyv

E-mail Nyomtatás PDF
paragrafus

Letölthető a 2016.06.02-i, a 2016.06.03-i, a 2016.06.22-i, a 2016.07.18-i, a 2016.09.01-i, a 2016.09.16-i és a 2016.09.22-i jegyzőkönyv.

Az összes jegyzőkönyv megtekinthető itt.

 

Mentés

Mentés

Mentés

 

Pályázat - Bursa Hungarica

E-mail Nyomtatás PDF
irat A Bursa Hungarica A pályázata és B pályázata megtekinthető.

 

Mentés

Mentés

Mentés

 

Népszámlálás

E-mail Nyomtatás PDF

nepszamlalas 20160920

Mentés

 

Szüreti Mulatság Pencen

E-mail Nyomtatás PDF

Az idei év sem múlhatott el szüreti ünnep nélkül. A szép időnek, a finom ételeknek és a színvonalas fellépőknek köszönhetően nagyon jó hangulatban zajlott le az idei szüreti mulatság szeptember 24-én. A főszervező idén is a Gerengay Vilma Hagyományőrző Egyesület volt.
A vidám fellépők és kísérőik a Szent István Parkban gyülekeztek 12 órakor, majd énekelve, táncolva vonult végig a falun a szüreti menet. Több helyen megálltak, s táncra is perdültek, valamint finom süteményekkel és borokkal kínálták a bámészkodókat. Volt ahol éppen fordítva, a felvonulókat vendégelték meg egy kis pogácsával és üdítővel. A menethez folyamatosan lehetett csatlakozni, mely végül a kisiskola parkjába érkezett az ünnepségre. A lovas kocsi Tóth Nándor vezetésével vitte bíró urat Hugyecz Gábort és bírónét Hugyecz Pápai Tímeát.
Az ünnepi előadást a penci Tarkarét Óvoda növendékei nyitották meg vidám kis műsorukkal, akiket a penci Cserhátliget Általános Iskola tanulói követtek, furulyaszóval, tánccal. A programot tovább gazdagították a fóti Cselényi Népdalkör és az Alsópetényi Dalkör. A házigazda Gerengay Vilma Hagyományőrző Egyesület műsora is nagy sikert aratott.
Az estet végül Vadkerti Imre előadóművész - a Kormorán együttes szólóénekese - nagyszerű műsora zárta, akivel együtt tombolt és énekelt a nézőközönség. Az előadás után utcabál kerekedett a park színpadán, melyhez a zenét Jilk Lajos és Mező Géza szolgáltatta, így a résztvevők igazán jó hangulatban ünnepelték meg az idei szüretet.

Képes beszámolónkat fogadják sok szeretettel!

Farkas Henrietta

 

Szüret a Tarkarét Óvodában

E-mail Nyomtatás PDF

A szüreti ünnepség Magyarországon nagyon nagy hagyománynak örvend, így Pencen is, mint számos más helyen az országban, az elmúlt hétvégén érezhették jól magukat a falubeliek és vendégeik a szüreti mulatságon.
Ez alkalom adott ötletet a penci Tarkarét Óvodának is a szüreti ünnepséghez. Az óvó nénik óvodán belül szerveztek játékos szüretet a gyerekek szórakozására. Minden óvodás hozott egy pár fürt szőlőt, amelyet aztán ledaráltak, majd lepréseltek és végül vidáman és elégedetten szürcsölték a friss szőlő nedűt. A gyerekeknek nagyon nagy élmény volt, hogy részt vehettek a munkálatokban. Kígyózott a sor, mire mindenki sorra került a darálónál, majd türelmetlenül vártak a présnél, hogy mikor folyik már a szőlőlé!
A munkálatokhoz az eszközöket és a segítséget Petrik Lajos úr biztosította, aki örömmel mutatta meg a gyerekeknek a szőlőlé elkészülésének folyamatát.
A munka előtt, közben és után volt, aki vidáman énekelte a szüreti dalokat, táncolt vagy éppen szaladgált az ovi udvarán, de volt aki végig kitartott a szőlőprés mellett.
Reméljük, még sok ilyen szép hagyományokhoz fűződő élményben lesz részük az óvodásoknak!
Képeinket fogadják sok szeretettel erről a kedves kis programról.

Farkas Henrietta