Penc község weblapja

...mert a nyitottság számít

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Penc

Polgármesteri köszöntő

Községünk igen régi, területe már az őskorban is ismert és lakott volt. Ezt bizonyítja az Alsópencen, 1921-ben talált kőbalta, a Penc-szügyi út építésénél 1933-ban talált csiszolt kőkorszakból való véső is. A Zsobrák-dülőn római bronzpénzt leltek Gordiánus császár idejéből (III. sz.) és a honfoglalás korából néhány sarkantyú került felszínre. A helység a XIII. sz.-ban valószínűleg a Ruhmann család birtoka volt, ezt alátámasztja a szájhagyomány és a Ruman-hegy elnevezés is. 1390-ben már a Penczy-család egyik őse, Penczy Péter volt a község birtokosa. 1444-ben Csővár Giskra huszita vezér kezébe került, Penc is végveszélybe került, ám „csupán” rendszeres fosztogatások elszenvedőjévé vált. E kor szomorú emlékét őrzi a Zsobrák nevű dűlő is mely egyértelmű a cseh „zsebrák” szóval. A Pency család kihalása után 1533-ban Zápolyai János király tanácsosának, Fráter Györgynek adományozza Pencet.

Bővebben...
 
   

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

penc hirek tajekoztato novenyvedo szer begyujtes 20171031

   

Nemzeti ünnepünkön

E-mail Nyomtatás PDF

Esős, szomorkás idő fogadta az ünnepségre érkezőket, így a program „színpadi” részére a kultúrházban kerülhetett sor. A Cserhátliget általános Iskola hetedikes tanulói, Kata Roland osztályfőnök vezetésével készültek műsorukkal. Végh József múzeumvezető ünnepi megemlékezése követően a Menyecskehegyi Népdalkör és a Gerengay Vilma Hagyományőrző Egyesület következett. Dalaik, verseik után az emlékezők átvonultak a múzeumkertbe, az 1956-os hősökre emlékező kopjafa megkoszorúzására. Az önkormányzat, a penci intézmények és civil szervezetek helyezték el a megemlékezés koszorúit.

Az ünnepség záró momentuma a hősi emlékműnél zajlott le. A Gerengay Vilma Hagyományőrző Egyesület kezdeményezésére helyi hagyománnyá vált, hogy az október 23-i ünnepség végén megemlékezünk a világháborúk hőseiről és áldozatairól is.

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

penc hirek felhivas influenza elleni vedooltas 20171020

 

Szüreti felvonulás képei

E-mail Nyomtatás PDF

penc hirek szureti mulatsag 20171003

 

Pályázat - Bursa Hungarica - 2018

E-mail Nyomtatás PDF
irat A Bursa Hungarica A pályázata és B pályázata megtekinthető.

 

Mentés

Mentés

Mentés

       

Pályázati sajtóközlemény

E-mail Nyomtatás PDF

penc-palyazat-sajtokozlemeny-2020-kedv-magyar-ERFA-20170620