Penc község weblapja

...mert a nyitottság számít

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Polgármesteri köszöntő

Községünk igen régi, területe már az őskorban is ismert és lakott volt. Ezt bizonyítja az Alsópencen, 1921-ben talált kőbalta, a Penc-szügyi út építésénél 1933-ban talált csiszolt kőkorszakból való véső is. A Zsobrák-dülőn római bronzpénzt leltek Gordiánus császár idejéből (III. sz.) és a honfoglalás korából néhány sarkantyú került felszínre. A helység a XIII. sz.-ban valószínűleg a Ruhmann család birtoka volt, ezt alátámasztja a szájhagyomány és a Ruman-hegy elnevezés is. 1390-ben már a Penczy-család egyik őse, Penczy Péter volt a község birtokosa. 1444-ben Csővár Giskra huszita vezér kezébe került, Penc is végveszélybe került, ám „csupán” rendszeres fosztogatások elszenvedőjévé vált. E kor szomorú emlékét őrzi a Zsobrák nevű dűlő is mely egyértelmű a cseh „zsebrák” szóval. A Pency család kihalása után 1533-ban Zápolyai János király tanácsosának, Fráter Györgynek adományozza Pencet.

Bővebben...
 

Október 23-i megemlékezés

E-mail Nyomtatás PDF

Az 1956-os forradalom 60. évfordulóján

Az elmúlt évhez hasonlóan, ez alkalommal is a kultúrházban zajlott le a megemlékezés színpadi része. Végh Józsefnek, a múzeum vezetőjének megemlékezése után a Cserhátliget Általános Iskola diákjai kerültek sorra. Az intézmény hagyományainak megfelelően, most is a hetedik osztály tanulói adták az ünnepi műsort. A programjukat Huszti Judit tanárnő állította össze és tanította be. A rendhagyó elemekkel gazdagított műsor méltán aratott nagy sikert. Csakúgy, mint délelőtt, hiszen ekkor került sor az iskolai megemlékezésre.

A Menyecskehegyi Népdalkör az ünnep hangulatához illő dalait hozta el magával, majd az ünneplők átvonultak a múzeumkertbe, az 56-os kopjafa megkoszorúzására. Penc Község Önkormányzata, intézményei és civil szervezetek hajtották meg fejüket, koszorúik elhelyezését követően, a hősökre emlékezve.

A Gerengay Vilma Hagyományőrző Egyesület kezdeményezése nyomán, sok éves hagyomány immár, hogy az ünnep záró momentumaként megkoszorúzzuk a világháborúk hőseinek emlékművét is. A közelmúltban felújított emlékparkban záródott tehát a megemlékezés, a koszorúk, mécsesek elhelyezésével és a Szózat dallamával.

   

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo oktobeR 23 20161013

Mentés

 

ELBIR

E-mail Nyomtatás PDF

elbir 20161007 1

Bővebben...
 

Jegyzőkönyv

E-mail Nyomtatás PDF
paragrafus

Letölthető a 2016.06.02-i, a 2016.06.03-i, a 2016.06.22-i, a 2016.07.18-i, a 2016.09.01-i, a 2016.09.16-i és a 2016.09.22-i jegyzőkönyv.

Az összes jegyzőkönyv megtekinthető itt.

 

Mentés

Mentés

Mentés

 

Pályázat - Bursa Hungarica

E-mail Nyomtatás PDF
irat A Bursa Hungarica A pályázata és B pályázata megtekinthető.

 

Mentés

Mentés

Mentés

 

Népszámlálás

E-mail Nyomtatás PDF

nepszamlalas 20160920

Mentés

 

Szüreti Mulatság Pencen

E-mail Nyomtatás PDF

Az idei év sem múlhatott el szüreti ünnep nélkül. A szép időnek, a finom ételeknek és a színvonalas fellépőknek köszönhetően nagyon jó hangulatban zajlott le az idei szüreti mulatság szeptember 24-én. A főszervező idén is a Gerengay Vilma Hagyományőrző Egyesület volt.
A vidám fellépők és kísérőik a Szent István Parkban gyülekeztek 12 órakor, majd énekelve, táncolva vonult végig a falun a szüreti menet. Több helyen megálltak, s táncra is perdültek, valamint finom süteményekkel és borokkal kínálták a bámészkodókat. Volt ahol éppen fordítva, a felvonulókat vendégelték meg egy kis pogácsával és üdítővel. A menethez folyamatosan lehetett csatlakozni, mely végül a kisiskola parkjába érkezett az ünnepségre. A lovas kocsi Tóth Nándor vezetésével vitte bíró urat Hugyecz Gábort és bírónét Hugyecz Pápai Tímeát.
Az ünnepi előadást a penci Tarkarét Óvoda növendékei nyitották meg vidám kis műsorukkal, akiket a penci Cserhátliget Általános Iskola tanulói követtek, furulyaszóval, tánccal. A programot tovább gazdagították a fóti Cselényi Népdalkör és az Alsópetényi Dalkör. A házigazda Gerengay Vilma Hagyományőrző Egyesület műsora is nagy sikert aratott.
Az estet végül Vadkerti Imre előadóművész - a Kormorán együttes szólóénekese - nagyszerű műsora zárta, akivel együtt tombolt és énekelt a nézőközönség. Az előadás után utcabál kerekedett a park színpadán, melyhez a zenét Jilk Lajos és Mező Géza szolgáltatta, így a résztvevők igazán jó hangulatban ünnepelték meg az idei szüretet.

Képes beszámolónkat fogadják sok szeretettel!

Farkas Henrietta

 

Szüret a Tarkarét Óvodában

E-mail Nyomtatás PDF

A szüreti ünnepség Magyarországon nagyon nagy hagyománynak örvend, így Pencen is, mint számos más helyen az országban, az elmúlt hétvégén érezhették jól magukat a falubeliek és vendégeik a szüreti mulatságon.
Ez alkalom adott ötletet a penci Tarkarét Óvodának is a szüreti ünnepséghez. Az óvó nénik óvodán belül szerveztek játékos szüretet a gyerekek szórakozására. Minden óvodás hozott egy pár fürt szőlőt, amelyet aztán ledaráltak, majd lepréseltek és végül vidáman és elégedetten szürcsölték a friss szőlő nedűt. A gyerekeknek nagyon nagy élmény volt, hogy részt vehettek a munkálatokban. Kígyózott a sor, mire mindenki sorra került a darálónál, majd türelmetlenül vártak a présnél, hogy mikor folyik már a szőlőlé!
A munkálatokhoz az eszközöket és a segítséget Petrik Lajos úr biztosította, aki örömmel mutatta meg a gyerekeknek a szőlőlé elkészülésének folyamatát.
A munka előtt, közben és után volt, aki vidáman énekelte a szüreti dalokat, táncolt vagy éppen szaladgált az ovi udvarán, de volt aki végig kitartott a szőlőprés mellett.
Reméljük, még sok ilyen szép hagyományokhoz fűződő élményben lesz részük az óvodásoknak!
Képeinket fogadják sok szeretettel erről a kedves kis programról.

Farkas Henrietta