Penc község weblapja

...mert a nyitottság számít

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Hírek

Penci Hírek - 2014/05

E-mail Nyomtatás PDF
penci ujsag 2014 5 20141030 A Penci újság 2014/05 száma megtekinthető.
 

Csak Dalok

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo 20141021

 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo 20141020

 

Köszönetnyilvánítás

E-mail Nyomtatás PDF

koszono level 20141016

 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo oktober23 20141008

 

Pályázat - Bursa Hungarica 2015

E-mail Nyomtatás PDF

Bursa Hungarica
pályázat

Tájékoztatjuk az érdekelteket, hogy a penci Önkormányzat a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal együttműködve 2015. évre kiírta az

„A" típusú Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot a felsőoktatási hallgatók számára a 2014/2015. tanév második és a 2015/2016. tanév első félévére vonatkozóan

és a

„B" típusú Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot a felsőoktatási tanulmányokat kezdeni kívánó fiatalok számára.

A részletes pályázati kiírás a Hivatalban, illetve www.penc.hu honlapon olvasható.

A pályázat rögzítésének és az önkormányzathoz történő benyújtásának határideje:
2014. november 07.

Penc, 2014. október 08.

"A" pályázati kiírás letölthető innen.
"B" pályázati kiírás letölthető innen.

 

Múzeumok Őszi Fesztiválja

E-mail Nyomtatás PDF

plakat muzeumok oszi fesztivalja-20140929

 

Képek a szüreti felvonulásról

E-mail Nyomtatás PDF
A szüreti felvonuláson készült képek megtekinthetők itt.
 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

tajekoztato 20140927

 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo magyarorszag szeretlek 20140925

 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo szureti bal 20140923

 

EBH ügyfélfogadás

E-mail Nyomtatás PDF

ebh ugyfelfogadas 20140916

 

Penci Hírek - 2014/04

E-mail Nyomtatás PDF
penci ujsag 2014 4 20140916 A Penci újság 2014/04 száma megtekinthető.
 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo szent istvan park atadas 20140916

 

Sorsolás

E-mail Nyomtatás PDF
irat Az egyéni listás-, és polgármester jelöltek sorrendjének sorsolásáról szóló határozatok megtekinthetők.
 

Megváltozott Gyógyszertári nyitva tartás

E-mail Nyomtatás PDF
A gyógyszertár nyitva tartás az alábbiak szerint változik:  
Nyitvatartás
  Hétfő
Kedd
Szerda
Csütörtöl
Péntek
Zárva
  8:00 - 11:00
12:00 - 16:00
Zárva
12:00 - 15:00
 
gyogyszertar 
 

Falunap - 2014.08.20

E-mail Nyomtatás PDF
   A Falunapon készült képek megtekinthetők itt.
 

HVI közlemény

E-mail Nyomtatás PDF

hvi kozlemeny 20140818

 

Meghívó - Képviselő-testületi ülés

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo testuleti ules 20140812

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

tajekoztato valasztasi tudnivalok 20140811 1

Bővebben...
 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

tajekoztato jelolessel kapcsolatos 20140811 1

Bővebben...
 

Megemlékzés

E-mail Nyomtatás PDF

megemlekezes jakus lajos 20140811

 

Zarándoklat a Mária úton

E-mail Nyomtatás PDF

A Mária Út teljes szakaszán egy közös célért, a családokért szervez zarándoklatot a Mária Út Egyesület és a Mária Rádió 2014. augusztus 16-án, Nagyboldogasszony ünnepe után. Ez a minden évben megrendezendő zarándoknap az 1Úton nevet viseli és több száz települést érint Ausztriában, Erdélyben és Magyarországon egyaránt.
Az 1Úton zarándoknap közel tízezer ember számára fog zarándokélményt nyújtani, melyen keresztül életre kel a csoda: az emberek egymáshoz, egymás mellett és egymásért, családjaikért zarándokolnak. A mai széthúzó világban átélik az egységet, mely hatalmas lelki jelentőséggel bír. Az eseményre meghívást kap minden család és család nélküli ember, aki késztetést érez arra, hogy augusztus 16-án egy napos zarándoklat keretében hosszabb vagy rövidebb szakaszt tegyen meg a Mária Úton. Az 1Úton zarándoknaphoz kapcsolódhatnak civil szervezetek, egyházi szervezetek, iskolák, közösségek. Az együtt átélt megpróbáltatások által, a közös énekszó erejével és az élen járó kereszt árnyékában a különféle helyekről érkező emberek, csoportok kapcsolatot építhetnek egymással is.

Bővebben...
 

Penci Hírek - 2014/03

E-mail Nyomtatás PDF
 penci ujsag 2014 3 20140731  Letölthető a penci újság 2014/03-es száma.
 

Főzőverseny - Augusztus 20.

E-mail Nyomtatás PDF

plakat augusztus20 fozoverseny 20140731

 

Falunapi ünnepség - Augusztus 20.

E-mail Nyomtatás PDF

plakat augusztus20 20140731

   

A Kibuci Bucik Pencen

E-mail Nyomtatás PDF

Jószerivel még alig zárult be az iskolaév máris újból élettel telt meg a penci iskola. A budapesti Lauder Javne Iskola növendékei közül több mint félszázan jelentkeztek a penci táborba. Pedig nem kisebb feladatra vállalkozott a lelkes csapat, minthogy rendbe teszik a penci zsidó temetőt. A holocaust óta elárvult temetőt visszafoglalta ugyanis az erdő. Szinte áthatolhatatlan volt annak sűrűsége, olyannyira, hogy aki nem tudta, hogy pontosan hol található, nem is könnyen bukkanhatott rá. Egy korábbi interjúból idézve mutatjuk be a kezdeményezést.

Hány éve működik a tábor? Honnan jött az ötlet?
A Kibuci Bucik tábor alapkoncepciója, neve 2003 tavaszán született néhány tanár közös gondolkodásából, és immár tizenegyedik éve egyre nagyobb létszámban megyünk táborozni. Az első táborban 16 felnőtt és 9 diák vett részt, a tavalyi, tizenegyedik alkalommal pedig 41 gyerek és 9 felnőtt táborozott. Általában 10 éves kortól jönnek a gyerekek, de vannak kivételek.

Bővebben...
 

Jegyzőkönyv

E-mail Nyomtatás PDF
paragrafus

Letölthető a 2014.05.22-i jegyzőkönyv.

Az összes jegyzőkönyv megtekinthető itt.

   

Penci Hírek - 2014/02

E-mail Nyomtatás PDF
 penci ujsag 2014 02  Letölthető a penci újság 2014/02-es száma.
   

Elballagnak az iskolások

E-mail Nyomtatás PDF

Bővebben...
 

Felhívás - Lomtalanítás!

E-mail Nyomtatás PDF

penc lomtalanitas 20140602

 

Az óvoda centenáriumi ünnepsége

E-mail Nyomtatás PDF

Fennállásának századik évfordulóját ünnepelte a penci óvoda. Május utolsó napjára hívta meg az érdeklődőket, az egykori óvodásokat és a dolgozókat. Az intézmény kertjében magtartott ünnepségen Körmendi Károlyné vezető óvónő emlékezett az elmúlt időszak óvodájára, a különböző korok pedagógiai módszereire, az intézmény működésének sokszor változó körülményeire. A Tarkarét Óvoda mai apróságai tánccal járultak hozzá a jeles eseményhez.
Králik József polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy valaha ő is ennek az óvodának a növendéke volt. Másodjára akkor találkozott gondjaival, sikereivel és fejlesztésének feladataival, amikor polgármesterként telkesítéssel kellett a gyermeklétszámot is emelni, s pályázati támogatást szerezve felújítani az épületet.
A régi óvodások – felnőttek és a mai általános iskola növendékei – énekszóval, zeneszóval köszöntötték az ünnepet Lestyánné Babinszki Zsuzsanna vezetésével. A Szülői Munkaközösség vezetőjeként Szpiszárné Laczkovich Éva mondta el ünnepi gondolatait a kerek ünnep és a pedagógusnap alkalmából. Végh József, a múzeum vezetője az óvoda történetének eseményeit foglalta össze. A további műsorban Petrik Regina és Petik Csaba zenélésének, a saját versét előadó, ma Érden élő Bobák Jánosnak, valamint az óvodai dolgozók kórusának tapsolhattunk.
A századik évfordulóra ezentúl egy kis tábla is emlékezik az intézmény bejáratánál, melyet felavatása alkalmából egyházi áldást mondott Hulitka Róbert római katolikus káplán és Laczi Roland evangélikus lelkipásztor. A résztvevők még sokáig nézegették az elmúlt időszakról szóló kiállítást, valamint a visszaemlékezéseket tartalmazó, ez alkalomra készített filmet
Az elkészült képek megtekinthetők itt.

 

Penciek látogatása az obszervatóriumban

E-mail Nyomtatás PDF

Immár több mint negyven éve annak, hogy településünk határában megnyílt az obszervatórium. (Hivatalos nevén: Földmérési és Távérzékelési Intézet Kozmikus Geodéziai Obszervatórium). Az intézet révén – legalábbis tudományos berkekben – a világ minden táján ismerik Penc nevét. Joggal merült föl a kérdés, hogy ismerik-e az itt élők a település határában található nevezetes kutatóállomást? Penc Község Önkormányzata épp emiatt vette föl velük a kapcsolatot, s szervezte meg az érdeklődők számára a látogatást. Örömünkre, a közzétett felhívásunkra több mint hatvanan jelentkeztek.
Az obszervatóriumban Dr. Kenyeres Ambrus igazgató és munkatársai fogadták a penciek küldöttségét, s mutatták be előadások során tevékenységüket, s vezettek bennünket körül az intézményben. A látogatás az obszervatórium múzeumában folytatódott, hol a kutatás gyorsan változói technikai hátterét ismerhettük meg. A program zárásaként egy kis bemutatót láthattunk: egy hordozható eszközzel a gyakorlatban is megkerestük azt a „kincset”, amit előzetesen elrejtettek az intézet munkatársai. Az eszköz, valamint a Nap állása segítségével könnyen meg is találtuk az intézet által palackozott, és a siker jutalmaként nekünk ajándékozott üveg bort.
Az elkészült képek megtekinthetők itt.

Az obszervatórium honlapján megjelent cikk elérhető innen.

 

Rendeletek

E-mail Nyomtatás PDF

Letöltehető a(z) 06/2014.(V.22.); 05/2014.(V.22.); 04/2014.(V.22.) sz. rendelet.

A hatályos rendeletek letölthetők innen.

 

2014-ben felvett gyermekek névsora

E-mail Nyomtatás PDF

2014 felvett gyerekek nevsora 20140522

 

Élő zenei koncert a penci gyerekeknek

E-mail Nyomtatás PDF

A logoPenci Falumúzeumért Egyesület egy pályázatot nyújtott be, s nyert meg a Play Live (Élőben játsz!) Alapítványhoz. A pályázati támogatás révén vált lehetővé, hogy meghívjuk egy előadásra a Balassagyarmati Kamaraegyüttes művészeit.
A Balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskola művésztanáraiból álló együttes 1981-ben alakult, s az eltelt évtizedek alatt bejárták koncertjeikkel a fél világot. A sokezer előadásuk révén számos elismerést, rangos díjat érdemeltek ki.
A penci előadás során egy zenei kalandozásra invitálták az iskola tanulóit. Felhangzottak remekművek a középkori magyar zeneirodalomból, ellátogattunk a zene szárnyain német földre, s végén visszatértünk Kodály zeneművei által hazánkba. A koncert arra is alkalmat nyújtott, hogy a gyermekek megismerhessék a különböző hangszerekeit is
Az elkészült képek megtekinthetők itt.

 

Zenélő évszázadok

E-mail Nyomtatás PDF

zenelo evszazadok 20140519

 

Tájékoztató - Testületi-ülés módosulás

E-mail Nyomtatás PDF

testuleti tajekoztato 20140519

 

Meghívó testületi ülésre

E-mail Nyomtatás PDF

testuleti meghivo penc 20140514

 

Faluszépítés közmunkában

E-mail Nyomtatás PDF

Penc Község Önkormányzata mindig is arra törekedett, hogy a közmunka-program nyújtotta lehetőségeket olyan feladatok megoldására használja fel, amelyek ténylegesen hozzájárulnak, az önkormányzati intézmények működéséhez, valamint a település szépítéséhez.
A legutóbbi elhatározás során a programban részt vevők két feladatra kerültek beosztásra. Az egyik csoport a Mikszáth és a Kossuth utca járdáinak felújításba fogott hozzá, a többiek pedig a település köztereinek kaszálásával, s az erdőterületek gondozásával foglalkoznak.

Képek megtekinthetők itt.

   

A hónap műtárgya - Karikásostor

E-mail Nyomtatás PDF

A karikás, rövid nyelű, kenderkötélből és szíjból font, hosszú sudarú állatterelő eszköz. Csikósok, gulyások, csordások, kondások és csürhések, régebben a juhászok használták. Ismertebb elnevezései még: karikás ostor, csikósostor, nehézostor, pásztorostor, kanászostor. Két részből, a tulajdonképpeni ostorból – amely szíjból készül – és a rövid, rendesen alkar hosszúságú, gyakran díszített nyélből áll. Nevét az ostor több tagból álló nyaki részét összekapcsoló réz- vagy vaskarikákról kapta. A pásztorok maguk is készítették az általában 35–40 cm hosszú, henger vagy hasáb alakú, az egyik végén vastagabbra faragott nyelet. (...)

Ugrás a múzeum weboldalára...

 

Jegyzőkönyv

E-mail Nyomtatás PDF
paragrafus

Letölthető a 2014.01.14-i, 2014.01.30-i és 2014.02.05-i jegyzőkönyv.

Az összes jegyzőkönyv megtekinthető itt.

 

Jegyzőkönyv

E-mail Nyomtatás PDF
paragrafus

Letölthető a 2014.02.27-i jegyzőkönyv.

Az összes jegyzőkönyv megtekinthető itt.

 

Tájékoztatás

E-mail Nyomtatás PDF

Penc Község Önkormányzata
Králik József polgármester úr részére

Tisztelt Polgármester Úr!

Szíves segítségét kérem abban, hogy a Váci Járási Hivatal Okmányirodai Osztályának és Kormányablak Osztályának a választások alatti ügyfélfogadási rendjéről a település lakosságát tájékoztatni szíveskedjék.

2014. április 5-én (szombaton)

a Váci Okmányiroda (2600 Vác, Dr. Csányi L. krt. 45.) 8:00 – 18:00 óra között fogadja az ügyfeleket.
a Váci Kormányablakban (2600 Vác, Dr. Csányi L. krt. 16.) nincs ügyfélfogadás.

2014. április 6-án (vasárnap)

a Váci Okmányirodában és a Váci Kormányablakban nincs ügyfélfogadás.

Segítő közreműködését megköszönve,

Tisztelettel:

Dr. Maruszki Gábor
hivatalvezető

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

okmanyiroda nyitvatartas 20140404

   

Hirdetmény

E-mail Nyomtatás PDF

hirdetmeny 20140401

 


1. oldal / 4