Penc község weblapja

...mert a nyitottság számít

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Hírek

Október 23-i megemlékezés

E-mail Nyomtatás PDF

Az 1956-os forradalom 60. évfordulóján

Az elmúlt évhez hasonlóan, ez alkalommal is a kultúrházban zajlott le a megemlékezés színpadi része. Végh Józsefnek, a múzeum vezetőjének megemlékezése után a Cserhátliget Általános Iskola diákjai kerültek sorra. Az intézmény hagyományainak megfelelően, most is a hetedik osztály tanulói adták az ünnepi műsort. A programjukat Huszti Judit tanárnő állította össze és tanította be. A rendhagyó elemekkel gazdagított műsor méltán aratott nagy sikert. Csakúgy, mint délelőtt, hiszen ekkor került sor az iskolai megemlékezésre.

A Menyecskehegyi Népdalkör az ünnep hangulatához illő dalait hozta el magával, majd az ünneplők átvonultak a múzeumkertbe, az 56-os kopjafa megkoszorúzására. Penc Község Önkormányzata, intézményei és civil szervezetek hajtották meg fejüket, koszorúik elhelyezését követően, a hősökre emlékezve.

A Gerengay Vilma Hagyományőrző Egyesület kezdeményezése nyomán, sok éves hagyomány immár, hogy az ünnep záró momentumaként megkoszorúzzuk a világháborúk hőseinek emlékművét is. A közelmúltban felújított emlékparkban záródott tehát a megemlékezés, a koszorúk, mécsesek elhelyezésével és a Szózat dallamával.

 
 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo oktobeR 23 20161013

Mentés

 

ELBIR

E-mail Nyomtatás PDF

elbir 20161007 1

Bővebben...
 

Jegyzőkönyv

E-mail Nyomtatás PDF
paragrafus

Letölthető a 2016.06.02-i, a 2016.06.03-i, a 2016.06.22-i, a 2016.07.18-i, a 2016.09.01-i, a 2016.09.16-i és a 2016.09.22-i jegyzőkönyv.

Az összes jegyzőkönyv megtekinthető itt.

 

Mentés

Mentés

Mentés

 

Pályázat - Bursa Hungarica

E-mail Nyomtatás PDF
irat A Bursa Hungarica A pályázata és B pályázata megtekinthető.

 

Mentés

Mentés

Mentés

 

Népszámlálás

E-mail Nyomtatás PDF

nepszamlalas 20160920

Mentés

 

Szüreti Mulatság Pencen

E-mail Nyomtatás PDF

Az idei év sem múlhatott el szüreti ünnep nélkül. A szép időnek, a finom ételeknek és a színvonalas fellépőknek köszönhetően nagyon jó hangulatban zajlott le az idei szüreti mulatság szeptember 24-én. A főszervező idén is a Gerengay Vilma Hagyományőrző Egyesület volt.
A vidám fellépők és kísérőik a Szent István Parkban gyülekeztek 12 órakor, majd énekelve, táncolva vonult végig a falun a szüreti menet. Több helyen megálltak, s táncra is perdültek, valamint finom süteményekkel és borokkal kínálták a bámészkodókat. Volt ahol éppen fordítva, a felvonulókat vendégelték meg egy kis pogácsával és üdítővel. A menethez folyamatosan lehetett csatlakozni, mely végül a kisiskola parkjába érkezett az ünnepségre. A lovas kocsi Tóth Nándor vezetésével vitte bíró urat Hugyecz Gábort és bírónét Hugyecz Pápai Tímeát.
Az ünnepi előadást a penci Tarkarét Óvoda növendékei nyitották meg vidám kis műsorukkal, akiket a penci Cserhátliget Általános Iskola tanulói követtek, furulyaszóval, tánccal. A programot tovább gazdagították a fóti Cselényi Népdalkör és az Alsópetényi Dalkör. A házigazda Gerengay Vilma Hagyományőrző Egyesület műsora is nagy sikert aratott.
Az estet végül Vadkerti Imre előadóművész - a Kormorán együttes szólóénekese - nagyszerű műsora zárta, akivel együtt tombolt és énekelt a nézőközönség. Az előadás után utcabál kerekedett a park színpadán, melyhez a zenét Jilk Lajos és Mező Géza szolgáltatta, így a résztvevők igazán jó hangulatban ünnepelték meg az idei szüretet.

Képes beszámolónkat fogadják sok szeretettel!

Farkas Henrietta

 

Szüret a Tarkarét Óvodában

E-mail Nyomtatás PDF

A szüreti ünnepség Magyarországon nagyon nagy hagyománynak örvend, így Pencen is, mint számos más helyen az országban, az elmúlt hétvégén érezhették jól magukat a falubeliek és vendégeik a szüreti mulatságon.
Ez alkalom adott ötletet a penci Tarkarét Óvodának is a szüreti ünnepséghez. Az óvó nénik óvodán belül szerveztek játékos szüretet a gyerekek szórakozására. Minden óvodás hozott egy pár fürt szőlőt, amelyet aztán ledaráltak, majd lepréseltek és végül vidáman és elégedetten szürcsölték a friss szőlő nedűt. A gyerekeknek nagyon nagy élmény volt, hogy részt vehettek a munkálatokban. Kígyózott a sor, mire mindenki sorra került a darálónál, majd türelmetlenül vártak a présnél, hogy mikor folyik már a szőlőlé!
A munkálatokhoz az eszközöket és a segítséget Petrik Lajos úr biztosította, aki örömmel mutatta meg a gyerekeknek a szőlőlé elkészülésének folyamatát.
A munka előtt, közben és után volt, aki vidáman énekelte a szüreti dalokat, táncolt vagy éppen szaladgált az ovi udvarán, de volt aki végig kitartott a szőlőprés mellett.
Reméljük, még sok ilyen szép hagyományokhoz fűződő élményben lesz részük az óvodásoknak!
Képeinket fogadják sok szeretettel erről a kedves kis programról.

Farkas Henrietta

 

Meghívó - Retró búcsú Pencen

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo retro bucsu pencen 20160922

Mentés

 

Jegyzőkönyv

E-mail Nyomtatás PDF
paragrafus

Letölthető a 2016.03.23, a 2016.04.12, a 2016.04.22, a 2016.04.28 és a 2106.05.25-i jegyzőkönyv.

Az összes jegyzőkönyv megtekinthető itt.

 

Mentés

Mentés

 

Maghívó - Szüreti Mulatság

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo szureti fesztival 20160919

Mentés

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

tajekoztato ebzarlat 20160916 1

Bővebben...
 

Falunap Püspökszilágyon - 2016.09.03

E-mail Nyomtatás PDF

 

Meghívó - Képviselő-testületi ülésre

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo testuleti ulesre 20160913

Mentés

 

Meghívó - Képviselő-testületi ülésre

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo testuleti ules 20160912

Mentés

Mentés

 

Évnyitó 2016

E-mail Nyomtatás PDF

Évnyitó 2016

Az ország számos iskolájához hasonlóan a Penci Cserhátliget Általános Iskolában is becsengettek . Van, aki izgatottan várta, van aki kicsit szomorúan vette tudomásul a tanévkezdést. A tanévnyitó ünnepélyre szeptember első napján reggel fél kilenckor került sor.
A legizgatottabb kisdiákok az első osztályosok voltak, akik nagy kihívással néznek szemben. 20 ragyogó szempár fog figyelni Szerényi Andrea osztályfőnök tanító szavaira.
Az iskolában idén összesen 143 gyermek ült be a padokba, akiket az órák után különböző sport- és szakkörök várják egy kis kikapcsolódásra. Lehetőségük van kézilabda, röplabda és furulya szakköre is beiratkozni.
Az iskola nagy figyelmet fordít az integrált oktatásra, melyet különböző fejlesztő foglalkozások segítik. Ezzel párhuzamosan a tehetséggondozás is nagy feladat az iskola számára. Minden évben számos versenyen vesznek részt a tanulók, melyekről sikeres eredményekkel térnek haza. Idén, az első ilyen megmérettetés a körzeti szavaló verseny lesz novemberben.
A tanulóknak és tanáraiknak sok sikert, tudást, jókedvet és örömet kívánunk a 2016/2017-es tanévre.
A tanévkezdéssel egy időben a Tarkarét Óvoda is megkezdi az elballagott ovisok helyét betölteni. Az óvodás gyermekek létszáma kb. 15-20 fővel fog bővülni. Ez első pár hét illetve lehet hónap nem lesz könnyű a kis ovisok és óvó nénik számára, de bízunk benne, hogy a sok önfeledt nevetés, a sok-sok játék és kispajtás mellett gyorsan elröppen a beszoktatás időszaka.

Farkas Henrietta
fotó: Balázsovicsné Turi Angelika

 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

kiadvany kulturalis orokseg napja 20160908

Mentés

 

Penci Hírek (2016. 3. szám)

E-mail Nyomtatás PDF
penci-ujsag-2016-03 Letölthető a Penci Hírek 2016. évi 3. száma.

 

Mentés

Mentés

Mentés

 

Falunap 2016 - 2016.08.20

E-mail Nyomtatás PDF

Falunap 2016

Akkor értékelhetjük az aznapi verőfényes napsütést igazán, ha hozzágondoljuk az előző, s azt követő napok szélsőségesen csapadékos időjárását. A jó idő és az árnyas helyszín jórészt hozzájárult a nap sikeréhez. Sokan szorgoskodtak már kora reggeltől, hogy mire elkezdődik a program minden készen álljon. Hatalmas üstökben főttek a finom ételek. Mindez köszönhető a Dukai, valamint a Földtulajdonosok Vadásztársaságának, kik az elmúlt évinél több húst ajánlottak fel a falunapra. Szorgoskodtak a főzőverseny résztvevő csapatai, szólt a közönségcsalogató zene, álltak a sátorok, fel volt szépen díszítve a színpad.
Králik József polgármester úr köszöntője után Harrach Péter országgyűlési képviselő mondta el szentistváni ünnepi gondolatait. Az egyházak képviselői köszöntötték a jelenlévőket, s elmondták áldásukat, s Balogh László római katolikus káplán megszentelte az új kenyeret. A hivatalos rész a kitűnő tanulók jutalmazásával zárult. Az elmúlt évben indult kezdeményezéshez hasonlóan pénzjutalomban részesítette Králik József polgármester úr a legkiemelkedőbb eredményt elérő nebulókat. Huszonkilencen járultak a színpadra, s vették át okleveleket. A jutalmazás lehetősége ez évben is külső támogatásból vált megoldhatóvá.
A színpadi produkciók sorát a penci Tarkarét Óvoda apróságai nyitották meg. Bájos műsoruk méltán érdemelte ki a tapsot. Testvértelepülésünk, Tesmag két csoportot is küldött a nap gazdagítására. Az Amicorum Együttes színes népdal- és kórusmű-csokorral örvendeztette meg a szép számmal jelen lévő közönséget, majd a Cseperedők Együttes gyermekei mutatták be énekeiket, táncaikat és kiváló zenei tudásukat.
A helyi fellépők közül a Menyecskehegyi Népdalkör szerepelt először, majd őket követte a Gerengay Vilma Hagyományőrző Együttes programja. A Szokolyai Dalárda férfikórusa nagy sikerű műsort adott. A diósjenői Molnár Levente, fiatal szaxofonművész már nem először járt Pencen. Legutóbbi fellépése óta rutinos előadóvá vált, ki zenéjével sokakat odakötött a színpadhoz.
Az esti szórakoztató blokk operett-műsorral kezdődött. Leblanc Győző és Tóth Éva a legismertebb operett slágerekből énekeltek egy hangulatos válogatást. A R-Stone nevet viselő előadó a könnyűzenét kedvelők számára nyújtott élményteli perceket, majd a várva-várt tűzijáték után Rózsás Viktória énekelt táncrahívó dallamokat. A zene azonban tovább is szólt. Sokan táncoltak kedvükre egészen hajnalig.

V.J.

 

Meghívó - Képviselő-testületi ülésre

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo testuleti ulesre 20160826

Mentés

Mentés

 

Rendeletek

E-mail Nyomtatás PDF

Letölthető a 6/2016.(VII.18.) számú és a 7/2016.(VII.18.) számú rendelet. 

A hatályos rendeletek letölthetők innen.

 

Mentés

 

Falunap Tesmagon

E-mail Nyomtatás PDF

Falunap Tesmagon

Mint arról már a Penci Hírek hasábjain is tudósítottunk, az Ipolysághoz tartozó Tesmag és Penc község egy tesvértelepülési megállapodással is szentesítette azt az élő kapcsolatot, amely immár sok évtizedes múltra visszatekintően összeköti a két falut. Úgy tűnik, a nevezetes okmány új lehetőséget is megnyitott az együttműködés terén. Ékes bizonyítéka ennek, hogy a napokban megrendezett VI. Tesmagi Vigasságokra máris meghívást kaptak falunk hagyományőrző csoportjai: a Gerengay Vilma Hagyományőrző Egyesület és a Menyecskehegyi Népdalkör.
Az égiek is támogatták a tesmagi sportpályán megrendezett programot, hiszen egész nap hét ágra sütött a nap. Nem volt ez ilyen magától értetődő, hiszen azt megelőzően, s a programot követő napon is gyakorta megnyíltak az ég csatornái.
A falunap sorozat szabadtéri misével kezdődött, majd a főszervező Pál Gyula, a helyi CSEMADOK szervezet és a tesmagi önkormányzati képviselői csoport vezetője köszöntötte a megjelenteket. Külön köszöntötte Gregor Istvánt Ipolyság, Hegedűs Ferenc Rétság város polgármesterét, s régi barátként üdvözölte Králik Józsefet, a testvértelepülés vezetőjét.
A hivatalos rész után egymást követően sorra színpadra léptek a meghívott csoportok. A pencieken kívül a rétságiak képviselték a határon innenieket. Látnivaló volt tehát bőven. A változatos program összeállításakor minden korosztályra gondoltak: a legkisebbektől az idősebbekig. Szólt a zene, a jó barátok ismét összetalálkoztak, s étel és ital volt elegendő.
A tesmagi falunap nem múlhat el labdarúgás nélkül. A kispályás focitornán négy csapat vett részt. A penci öregfiúk igencsak kitettek magukért, mert – bár a kezdetekkor még hiányos volt a csapat – elnyerték az elsőségért járó kupát.
Képeink a sokszínű programról nyújtanak ízelítőt

V.J.

 

Meghívó - Falunapi Ünnepség

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo falunap 20160811

Mentés

 

Hulladékgyűjtési rend

E-mail Nyomtatás PDF

hulladekgyujtesi rend 20160805

Mentés

 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo fozoverseny 20160805

Mentés

Mentés

Mentés

 

Felhívás

E-mail Nyomtatás PDF

felhivas tamogatok 20160719

Mentés

 

Meghívó - Képviselő-testületi ülés

E-mail Nyomtatás PDF

penc meghivo testuleti 20160715

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

penc tajekoztato riasztas 20160715

 

Polgárőr nap - 2016.07.02

E-mail Nyomtatás PDF

Polgárőr nap - 2016

Ragyogó napsütés fogadta a rendezvényre érkezőket. Egész nap szólt a zene, s látnivalóban sem volt hiány. Bárki kipróbálhatta magát légpuskalövészetben, s legkisebbek is volán mögé ülhettek a Kalmár Autósiskola jóvoltából. Két autójuk fáradhatatlanul rótta a köröket az aszfaltozott pályán. A tornacsarnokban is a legkisebbek rúgták a labdát. Legalább olyan komolyan vették a feladatukat, mint felnőtt társaik az EB-n.
Az erőemelők rögtönzött bajnoksága is immár elmaradhatatlanul hozzá tartozik a polgárőr nap eseményeihez. A résztvevők becsülettel helytálltak (feküdtek) az óriási súlyokat emelve. A csapat trénere, Menyes Guszti bácsi a 78. éve ellenére is megbirkózott a 130 kilogrammos súllyal. A csúcsot ez alkalommal is Králik József polgármester úr érte el 142,5 kilogrammot is könnyűszerrel kinyomva.
Nagy sikere volt a vonatozásnak. A Diósjenői Boróka-ház kisvonata félóránként vitte „városnéző” körútra az érdeklődőket. Egyik útja során sem igen maradt szabad hely a vagonokban.
A finom ebédhez műsor is járult. A Gerengay Vilma Hagyományőrző Egyesület tagjai vidámították a résztvevőket dalaikkal, táncaikkal.

V.J.

Polgárőr nap - 2016.07.02.

 

Gyászjelentés

E-mail Nyomtatás PDF

gyaszjelentes-20160627

Mentés

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

tajekoztato-szeszfozde-berbeado-20160627

Mentés

Mentés

 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo polgarornap 20160627

Mentés

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

tajekoztato ebh 20160624

Mentés

 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo kisvonat 20160624

Mentés

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

tajekoztato-jarasi-hivatal-20160624

Mentés

Mentés

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

tajekoztato hivatal ugyfelfogadas 20160624

Mentés

Mentés

 

Ballagás a Cserhátliget Általános Iskolában

E-mail Nyomtatás PDF

Ballagás a Cserhátliget Általános Iskolában

2016.Június 18.-án reggel 9 órakor vette kezdetét a 2015/2016-os ballagási és tanévzáró ünnepély. A meghitt ünnepségen 15 ballagó diák búcsúzott társaitól. Az itt maradók verssel és furulya előadással búcsúztatták a végzősöket. A ballagás befejeztével a tanévzáró következett. Ebben a tanévben 141 tanuló fejezte be tanulmányait. A kitűnő tanulók száma alsó tagozaton 24, felső tagozaton 5 fő. Jeles tanulmányi eredményt alsóban 16, felsőben 1 fő ért el. A kitűnő tanulókat a Fővárosi Nagycirkusz megajándékozta egy-egy belépővel.

Jónás Renáta

Ballagás a Cserhátligeti Általános Iskolában - 2016.06.18.

Mentés

 

Értesítés

E-mail Nyomtatás PDF

ertesites aramszunet 20160609

 

Felhívás

E-mail Nyomtatás PDF

felhivas toborzo kezilabda 20160608

 

Foci EB - 2016

E-mail Nyomtatás PDF

felhivas foci eb 20160606

   

Kihívás napja Pencen

E-mail Nyomtatás PDF

Kihívás napja Pencen
A Kihívás Napja 1982-ben indult Kanadából, ahol két szomszédos város vezetői elhatározták, hogy egy egész napos verseny keretében döntik el, melyikük városa a sportosabb. A verseny eldöntéséhez 0 órától este 9-ig folyamatosan számolták, hányan végeznek aktív testmozgást legalább 15 percen keresztül.
A Kihívás Napja hamar meghonosodott szerte Európában és a nagyvilágban, majd 1991-ben Magyarországra is megérkezett. Hazánkban eddig összesen 1596 település vett részt a vetélkedésben. Tavaly a versenyben részt vett falvak és városok lakói egyetlen nap alatt több mint 3 millió negyedórás testmozgást végeztek.
A Kihívás Napjának célja az, hogy kedvet teremtsen a mozgáshoz, az egészséges életmódhoz. Ezen a napon Pencen több mint 200 gyermek sportolt egyszerre legalább negyed órát. Fényképeink erről a csoportos sporteseményről nyújtanak egy kis ízelítőt!
Farkas Henrietta, Jónás Renáta

A kihívás napja - óvoda - 2016.05.

A kihívás napja - iskola - 2016.05.

 

Gyermeknap az óvodában

E-mail Nyomtatás PDF

Gyermeknap az óvodában - 2016.05.27.

 

Gyermeknap az iskolában

E-mail Nyomtatás PDF

Gyereknap az iskolában A gyermeknapot a világ számos országában megünneplik. Magyarországon május utolsó vasárnapján tartják. Május 27-én reggel a Cserhátliget általános iskolában egy szórakoztató vetélkedő vette kezdetét e jeles nap alkalmából. A szülői munkaközösség jóvoltából a gyerekek finom jégkrémet és túrórudit falatozhattak a játék során. Képeink jól tükrözik a gyermekek elszántságát és jókedvét! Fotó: Farkas Henrietta, Jónás Renáta

Gyermeknap az iskolában - 2016.05.27.

 

Ballagás a Tarkarét Óvodában

E-mail Nyomtatás PDF

Ballagás a Tarkarét Óvodában
2016. május 27. nagy nap volt a Tarkarét Óvoda iskolába készülő gyermekei és szüleik számára. 21 ballagó óvodás búcsúzott szeretett óvodájától és kezdi meg az iskolát szeptemberben. A ballagó gyerekek kedves kis műsorral köszöntek el ottmaradó kis pajtásaiktól, óvó néniktől, dadáktól és az összes többi dolgozótól, akik éveken át vigyázták, óvták és tanították őket.
Fotó: Farkas Henrietta

Ballagás a Tarkarét Óvodában - 2016.05.27.

 

Huszonöt éves a Gerengay Vilma Hagyományőrző Egyesület

E-mail Nyomtatás PDF

Egy negyed század az ember életében is jelentős időszak. Különösem jelentős ez a két és fél évtized, ha egy olyan közösség fennállását jelzi, mely zászlajára a helyi hagyományok ápolását tűzte célul.
Az egyesülés kezdeményezője, majd későbbi névadója védőnőként szolgálta a térség egészségügyét. Nyugállományba vonulásától kezdve aktívan bekapcsolódott szülőfaluja kulturális életébe. A családnak, az ünnepre érkező tagjait Hauchné Bach Mária, az egyesület elnöke köszöntötte.
Az ünnepre vendégeket is hívott az egyesület. Egyikük sem érkezett üres kézzel: színpadra lépre legszebb dalaikkal köszöntötték a jelenlévőket. Nagy sikert aratott az Acsai Hajnalcsillag Hagyományőrző Egyesület. Zenekaruk a Csibaj Banda hangulatos, temperamentumos zenéjükkel méltán érdemelt vastapsot. A szomszédból két vendégcsoport is érkezett: a Rádi Nyugdíjas Baráti Kör és Rád Faluért Egyesület kórusa.
Képeink a nagy sikerű színpadi műsorból és az azt követő vidám estből nyújtanak ízelítőt.

Huszonöt éves a Gerengay Vilma Hagyományőrző Egyesület

 

Meghívó - Képviselő-testületi ülésre

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo 20160523

 

Elsőáldozás

E-mail Nyomtatás PDF

A katolikus tanítás szerint ez a hét szentség egyikének – az Oltáriszentségnek – az első felvétele az ezt közvetlenül megelőző első gyónással együtt. Az elsőáldozás feltétele az, hogy a megkeresztelt hívő őszintén bánja meg a bűneit, és ezután veheti magához a megszentelt ostyát, amit a hívők Jézus Krisztus testének tekintenek.
Pencen hat katolikus gyermek járult az oltár elé, elsőáldozásuk alkalmából. A misét Varga Lajos segédpüspök úr celebrálta. A szentmise után az elsőáldozókat megvendégelték a templom udvarán

Elsőáldozás a penci Katolikus Templomban

 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo hagyomanyorzo egyesulet 20160518

 

Pályázati kiírás

E-mail Nyomtatás PDF

palyazat 20160504

 


1. oldal / 6