Penc község weblapja

...mert a nyitottság számít

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Hírek

A kihívás penci napján

E-mail Nyomtatás PDF

A Kihívás Napja a világ talán legnagyobb egy napon zajló lakossági sporteseménye. 1982-ben indult Kanadából, ahol két szomszédos város vezetői elhatározták, hogy egy egész napos verseny keretében döntik el, melyikük városa a sportosabb. Május utolsó szerdáján ezért 0 órától este 9-ig folyamatosan számolták, hányan végeznek aktív testmozgást legalább 15 percen keresztül.

A mozgalom hamar meghonosodott szerte Európában és a nagyvilágban, majd 1991-ben Magyarországra is megérkezett. Hazánkban eddig összesen 1578 település vett részt a vetélkedésben. Tavaly a versenyben részt vett falvak és városok lakói egyetlen nap alatt több mint 6 millió negyedórás testmozgást végeztek.

A vetélkedés lényege, hogy a benevezett településeken zajlik a verseny, a résztvevőknek nem kell utazniuk, ez adja népszerűségét. A résztvevők száma évente megközelíti az 1 millió főt, s ezzel ez az egyik legjelentősebb hazai szabadidősport rendezvény.

A Magyar Szabadidősport Szövetség által szervezett nap célja az, hogy kedvet teremtsen a mozgáshoz, az egészséges életmódhoz - ezért támogatják olimpikonjaink, sportkiválóságaink is személyes részvételükkel ezt az országos eseményt.

Ez évben Penc község is csatlakozott az országos kezdeményezéshez. Az óvoda és az iskola növendékei és dolgozói mutattak jó példát arra, hogy egy kis egészséges rendszeres testmozgásra mindenkinek szüksége van.

Fotó: Zércziné Krcsik Edina és Dudás Dorottya

Penc - Kihívás Napja (Challenge Day) Penc - Kihívás Napja (Challenge Day) - Óvoda
 

Majális a kastélyparkban

E-mail Nyomtatás PDF

Egy hangulatos találkozóra hívta meg a környék hagyományőrző együtteseit a penci Menyecskehegyi Népdalkör. A fellépők sorát a penci óvodások nyitották meg. Bájos műsoruk méltán aratott nagy sikert.

A házigazdák fellépése után a Fóti Cselényi József Népdalkör műsora következett. A fóti születésű magyarnóta énekes nevét viselő együttes immár tizennyolc éve énekli szebbnél-szebb dalait. A Gerengay Vilma Hagyományőrző Együttes ismét elkönyvelhetett magának egy nagy sikerű fellépést. A Szokolyáról érkező Kavalkád Tánccsoport nem először járt Pencen. Valószínűleg nem is utoljára, hiszen nagy sikert arattak táncaikkal. A szomszédos Keszegről eljöttek a népdalénekesek és a táncosok is. Megcsodálhattuk szép viseletüket és virtuóz táncaikat. A Menyecskehegyi Népdalkör mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a fiatalokat is bevonja az előadásaik programjába. A Kisnémedi Faluvédő Egyesület egy Hagyományőrző Kórussal képviselte magát a találkozón.

Az árnyas fák alatt minden jelenlévő elegendő néznivalóval találkozott ezen a szombat délutánon. S hogy a szórakoztatásban is bőven legyen részük, gondoskodtak róla a fellépő együttesek, a magyar nóta énekesek, valamint a gazdag nyereménnyel kecsegtető tombolahúzás is.

Majális - 2015-05-01 Penc - Majális - 2015-05-01
 

Jegyzőkönyv

E-mail Nyomtatás PDF
paragrafus

Letölthető a 2015.03.25-i rendes és a 2015.04.27-i rendkívüli testületi ülés jegyzőkönyve.

Az összes jegyzőkönyv megtekinthető itt.

 

Rendelet

E-mail Nyomtatás PDF

Letölthető a 3/2015.(III.25.) számú rendelet.

A hatályos rendeletek letölthetők innen.

 

Csoportos kedvezményes jegyek

E-mail Nyomtatás PDF

kedvezmenyes-jegyek-aprilis-majus-20150508

     

Felhívás

E-mail Nyomtatás PDF

felhivas 20150427 1

Bővebben...
 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

tajekoztato teritesi dijrol 20150415

 

Értesítés

E-mail Nyomtatás PDF

ertesites ovodai beiratkozas 20150330

 

Álláspályázat - Védőnő

E-mail Nyomtatás PDF

allas vedono 20150330 1

Bővebben...
 

Nemzeti ünnepünkön

E-mail Nyomtatás PDF

Az 1848/49-es szabadságharc ünnepén ez alkalommal gyönyörű tavaszi napsütés fogadta az emlékezőket. Az emlékmű immár feldíszítve fogadta az érkezőket, hiszen az óvodások és az iskolások már az ünnep előtti utolsó munkanapon megtartották saját rendezvényüket.
Az ünnepi műsort a hagyományoknak megfelelően az iskola kezdte. A negyedik osztályosok műsor-összeállítását Jilk Lajos tanár úr állította össze és tanította be, a szép furulyaszót Mekis Ádámnénak köszönhetjük.
Végh József ünnepköszöntője után a Gerengay Vilma Hagyományőrző Egyesület, valamint a Menyecskehegyi Népdalkör programját tapsolhattuk meg. Martikán Márta a Jobbik penci szervezete nevében mondott el egy szavalatot. Az ünnepet koszorúzás zárta

Az óvodai, az iskolai és a községi ünnepségen készült képek megtekinthetők itt.

 

Jegyzőkönyv

E-mail Nyomtatás PDF
paragrafus

Letölthető a 2015.02.27-i rendes testületi ülés jegyzőkönyve.

Az összes jegyzőkönyv megtekinthető itt.

 

Rendelet

E-mail Nyomtatás PDF

Letölthető a 01/2015 és 02/2015 számú rendelet.

A hatályos rendeletek letölthetők innen.

 

Meghívó - Képviselő testületi-ülés

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo testuleti ulesre 20150319

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

rendelet tuzgyujtas 20150318 1

Bővebben...
   

Álláspályázat - Varrónő

E-mail Nyomtatás PDF

allaspalyazat varrono 20150312

 

Rendelet

E-mail Nyomtatás PDF

Letölthető a 12/2009 számú rendelet módosító záradéka.

A hatályos rendeletek letölthetők innen.

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

tajekoztato teritesi dij befizeteserol 20150309

 

Március 15.

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo marcius 15 20150315

 

Tájékoztató!

E-mail Nyomtatás PDF

szocialis tamogatas atalakulasarol 20150304

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

jarasi hivatal ugyfelfogadas 20150304

 

A szociális támogatások 2015. március 1-jei változásainak részletei

E-mail Nyomtatás PDF

Kiszámíthatóbbá válnak a szociális támogatásoktarnai richard
A járási hivatal nyújt segítséget a jövőben

A szociális biztonságot erősíti, hogy márciustól járási szintre kerül az időskorúak járadéka, az ápolási díj, a közgyógyellátás, az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság, valamint az aktív korúak ellátása – hangsúlyozta Tarnai Richárd. A Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja kiemelte, a jövőben országosan, egységes elvek alapján állapítják majd meg a jogosultságot ezekhez a támogatásokhoz a járási hivatalok.

Március 1-jével átalakul a szociális támogatási rendszer. A változtatás lényege, hogy a jövedelemkompenzációt biztosító támogatások a járásokhoz, míg a kiadáskompenzáló segélyek az önkormányzatokhoz kerülnek – mondta Tarnai Richárd. Pest megye kormánymegbízottja kiemelte, a változtatások célja, hogy a rászorulók átláthatóbb és igazságosabb keretek között juthassanak hozzá az őket megillető támogatási formákhoz. Az aktív korúak ellátása átkerül március 1-jével a járási hivatalokhoz az önkormányzatoktól, de márciusban a pénzüket az állampolgárok még az önkormányzattól kapják meg, abban a formában, ahogyan korábban.
A járási hivatal jogosult március 1-jétől kezdődően az aktív korúak ellátásával kapcsolatos ügyek intézésére – hívta fel a figyelmet a változásra Pest megye kormánymegbízottja. A kérelmeket be lehet nyújtani:
- a polgármesteri hivataloknál (ahol eddig is), amelyek továbbítják a járási hivatalok részére,
- járási hivataloknál ügyfélfogadási időben,
- a kormányablakokban,
- a járási hivatalok kirendeltségein,
- a járási hivatalok települési ügysegédeinél.
A jövedelemkompenzáló támogatásokat márciustól teljes egészében a központi költségvetésből finanszírozzák, az önkormányzatoknak ebben már nem lesz szerepük. Ezért változik a kifizetések módja is. A 2015. március hónapra járó – április 5-ig esedékes – támogatási összegek utalásáról már a kormányhivatalok gondoskodnak majd. Az ügyfelek postai úton vagy az általuk megadott bankszámlára kaphatják meg a támogatásokat.
Két formája lesz a szociális támogatásoknak: a járásoknál az úgynevezett jövedelemkompenzáló, míg az önkormányzatoknál kiadáskompenzáló támogatások igényelhetők – tájékoztatta lapunkat Tarnai Richárd. A jövedelemkompenzáló támogatás célja, hogy mindenki számára biztosítsanak egyfajta minimumot, ha nincs más jövedelmük. Kiadáskompenzáló támogatást pedig azok kérhetnek, akiknek nehézséget jelent a rezsi vagy más családi kiadás kifizetése – fűzte hozzá a kormánymegbízott. Az önkormányzatoktól kérhető kiadáskompenzáló támogatások elnevezése márciustól egységesen települési támogatásra változik. Ennek keretében az önkormányzatok az általuk támogatandónak ítélt, rendeletükben szabályozott élethelyzetekre nyújthatnak támogatást. (Ebbe tartoznak majd bele a korábbi átmeneti, családi krízis-, lakásfenntartási- vagy más címen kifizetett segélyek.)
Pest megye kormánymegbízottja elmondta, a járásoktól kérhető továbbra is az időskorúak járadéka, az ápolási díj, a közgyógyellátás, valamint az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság ellátás, és március 1-jétől az aktív korúak ellátása (foglalkoztatást helyettesítő támogatás FHT, és egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás EGYT).
A jelenlegi ügyfeleknek a hatáskörváltással összefüggésben nincs teendőjük, az új ellátásra való jogosultságukat a jegyzők február hónap végéig hivatalból vizsgálták felül. Az aktív korúak ellátásával kapcsolatos iratokat a jegyzők legkésőbb 2015. március 6-ig adják át az illetékes járási hivatal számára. Az átvételt követően a járási hivataloktól az ügyfelek értesítést kapnak.
Legfontosabb különbség az új rendszerben, hogy a továbbiakban nem a jegyző, hanem a járási hivatal állapítja meg az aktív korúak ellátását, oda is kell a kérelmeket leadni, valamint a folyósított összegeket postai úton vagy bankszámlára utalja az állam (kormányhivatal) – foglalta össze a lényegesebb változásokat Tarnai Richárd, Pest megye kormánymegbízottja.

   

Meghívó!

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo 20150223

 

Jegyzőkönyv - 2015.02.12

E-mail Nyomtatás PDF
paragrafus

Letölthető a 2015.02.12-i rendkívüli testületi ülés jegyzőkönyve.

Az összes jegyzőkönyv megtekinthető itt.

   

Meghívó!

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo sportgyules 20150205 1

 

Közérdekű információk

E-mail Nyomtatás PDF
irat

Penc Község Önkormányzata, Közérdekű adatok, és információk, Gazdasági adatok

Penc Község 2013. évi önkormányzati költségvetéséről és a költségvetés végrehajtásának szabályairól

Penc Község2013. évi zárszámadása
 

Felhívás

E-mail Nyomtatás PDF

felhivas 20150123

 

Jegyzőkönyv

E-mail Nyomtatás PDF
paragrafus

Letölthető a 2014.12.10-i, és a 2014.12.11-i jegyzőkönyv.

Az összes jegyzőkönyv megtekinthető itt.

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

Tisztelt Adózók!

A magánfőzésre vonatkozó szabályok 2015. január 1-jétől jelentős mértékben megváltoztak. A jövedéki adóról és jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Jöt.) módosításának célja az Európai Uniós szabályokkal kapcsolatos harmonizációnak való megfelelés.
Magánfőzésnek továbbra is a párlatnak a magánfőző lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen a magánfőző által végzett előállítása minősül, de évente legfeljebb 50 liter mennyiségig. [Jöt. 63. § 11. pont]
Változik a magánfőző definíciója is, magánfőzőnek az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy minősül, aki saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik. [Jöt. 63. § 12. pont]

Bővebben...
 

Jegyzőkönyv

E-mail Nyomtatás PDF
paragrafus

Letölthető a 2014.12.04-i, a 2014.12.09-i, a 2014.12.11-i és a 2014.12.17-i jegyzőkönyv.

Az összes jegyzőkönyv megtekinthető itt.

 

Jegyzőkönyv

E-mail Nyomtatás PDF
paragrafus

Letölthető a 2014.12.29-i jegyzőkönyv.

Az összes jegyzőkönyv megtekinthető itt.

 

Álláspályázat - Mezőőr

E-mail Nyomtatás PDF

allaspalyazat mezoor 20150109

   

Ünnepeltek az iskolások

E-mail Nyomtatás PDF

A téli szünet előtti utolsó napon tartotta meg a Cserhátliget Általános Iskola a hagyományos karácsonyi ünnepségét. Már a tanulókkal is megtelt volna a kultúrház színházterme, de miután számos szülő volt kíváncsi gyermeke szereplésére, alig-alig fértek el a nézőtéren.
Az osztályok egymást követően adták elő zenés-verses műsor-összeállításukat. A másodikosok egy bájos mesejátékot adtak elő, melyben a kis pásztor jó példája nyomán a nagy rabló is megszelídül.
A színes programot a furulya-szakkörösök karácsonyi dallamai és az énekkar hangulatos dallamai zárták. Képösszeállításunk ízelítőül szolgál a méltán kiérdemelt vastaps igazolására.

Az elkészült képek megtekinthetők itt.

 

Nyugdíjasok karácsonyi köszöntése

E-mail Nyomtatás PDF

Hosszú évek hagyománya immár, hogy Penc Község Önkormányzata a Karácsony előtti napokban egy ünnepséget szervez a település legidősebb lakóinak a köszöntésére. Ez alkalommal is sokan elfogadták a meghívást a település hetven éven felüli lakói közül. S az érkezők nem is csalatkoztak. Sokan szorgoskodtak azon, hogy mindenki jól érezze magát. Az önkormányzati képviselők és segítőik főztek, terítettek, s szolgálták fel a finomabbnál finomabb fogásokat. Piszár István képviselő úr még arra is vállalkozott, hogy ételek elé lakodalmi vőfélyversekkel dobja fel a hangulatot.
Az ünnepi műsor köszöntőkkel kezdődött. Králik József polgármestert Laczi Roland evangélikus lelkipásztor, majd Dr. Marton Balázs körzeti orvos követte. A fellépők sorát az óvodások nyitották meg betlehemi jelenetükkel, majd az iskola másodikosai adták elő az iskolai ünnepségen is sikert aratott mesejátékukat. A Menyecskehegyi Népdalkör az ádventi hangulatot teremtett, a Gerengay Vilma Hagyományőrző Egyesület régi szép hagyományaikat idéző pásztorjátékot adott elő. A színpadi programsort Kálmán Imre zárta, ki névrokonának Kálmán Imrének méltán világhírű operettjeiből adott elő néhány sikerszámot.
A vacsora méltó koronája volt ennek az estébe nyúló délutánnak. Ez alkalommal ismét beigazolódott: az összefogás, az együttes munka csak sikerre vezethet.

Az elkészült képek megtekinthetők itt.

 

Lantai Csaba Kiállítása - 2014.12.12

E-mail Nyomtatás PDF

 

Karácsonyi ünnep az óvodában

E-mail Nyomtatás PDF

Karácsonyi ünnep az óvodában A karácsonyi ünnepek sorát a Tarkarét Óvoda kezdte meg. Már hetek óta készültek a gyermekek az ünnepre. Tanulták a verseket, énekeket és a betlehemes játékot. Sütöttek finom mézeskalácsot, s készültek a karácsonyi díszek.
Az ünnepségre vendégek is érkeztek. Az óvodás csoportok egymást követően adták elő műsoraikat, s az óvónők kórusa is elhozta szebbnél-szebb dalait.
Bensőséges ünnep volt. A gyermekek csillogó szeméből az öröm tükröződött. Minden résztvevő a karácsony hangulatától feltöltődve, vidáman folytatta a napját.

Az elkészült képek megtekinthetők itt.

 

Álláspályázat - Aljegyző

E-mail Nyomtatás PDF

allaspalyazat aljegyzo 20141218 1

Bővebben...
 

Álláspályázat - Védőnő

E-mail Nyomtatás PDF

allaspalyazat vedono 20141217 1

Bővebben...
 

A hónap műtárgya - Velencei tükör

E-mail Nyomtatás PDF

A legrégebbi, nem "természetes" tükröt csiszolt rézkorongból készítették, s természetesen ismerték és használták az egyiptomiak, az etruszkok is, a rómaiak pedig már szinte iparszerűen gyártották, javarészt egyik oldalán csiszolt fémlap volt maga a tükröződő felület. Rómában leginkább bronzból, de ezüstből, sőt aranyból is készítették.
Javarészt a középkorban is fémtükröket használtak, de emitt-amott már megjelennek a fújtüveg tükrök, amelyet általában nagy becsben, ládikában tartották az egyéb használati és piperetárgyak között, az előkelőbbek pedig ékszerként is viselték. A férfiak zsebben, a hölgyek pedig övre akasztott láncon.
Ezek a tükrök még úgy készültek, hogy a forró üveglapra ónt öntöttek, de aztán jött a mi kis velencei társaságuk a saját belső tükörkészítési alkímiájukkal (ahol ónból és higanyból létrehozott amalgámmal vonták be az üveget). A művészi tükrök gyártása különösen akkor lendült fel, amikor Franciaországban a 17. század második felében, XIV. Lajos uralkodása alatt felfedezték az üveg öntését (így már nagyméretű tükröket is elő tudtak állítani), ill. 1835-ben, egy Justus von Liebig nevű úriember ki nem kísérletezte, hogy a megfelelő fém az ezüst lesz, megteremtve a modern tükörgyártás alapjait.
Azok a tükrök, amiket Velencében készítettek, két dolog miatt válhattak ilyen híressé: egyrészt az üveggyártás műhelyeiben felhalmozott, és beléjük helyezett művészi szaktudás, másrészt a magas minőség.
A penci múzeum velencei tükre az „Evva-szobában” található, melyet a jeles színházi szakember emlékezetére, az 1900-as évek elejének polgári ízlése szerint rendeztünk be. A tükör maga a penci Malcomes-kastélyból (Báróudvar) származik.

Az elkészült képek megtekinthetők itt.

Felhasznált forrás:  http://olomuveg.blog.hu/

 

Betlehemi történet - A MASZK Bábszínház előadása a penci művelődési házban

E-mail Nyomtatás PDF

Nem mindennapi élményben volt része annak, ki elfogadta az invitálást az előadásra. A kultúrház színházterme persze elsősorban az óvodásokkal és iskolásokkal telt meg, de voltak néhányan, akik eljöttek az unokájukkal együtt. Ők sem csalódtak, hiszen az előadás felnőtt közönség előtt is megállta volna a helyét. Kiváló előadásmód, zengő énekszó, ragyogó technika jellemezte. A népi, bábtáncoltató betlehemezés hagyományait felelevenítő, élőszereplős játék, amely az egyik legősibb, ún. „titiri” bábtechnikát jelenítette meg. Népdalokkal, régi egyházi dalokkal, Károli Gáspár biblia-fordításából származó részletekkel gazdagított meghitt, ihletett előadás volt. Méltó kezdete a penci ádventi ünnepségsorozatnak.

Az elkészült képek megtekinthetők itt.

Fotó: Dudás Dorottya

   

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo kozmeghallgatas 20141202

 

Jegyzőkönyv

E-mail Nyomtatás PDF
paragrafus

Letölthető a 2014.07.29-i, 2014.08.18-i és 2014.09.25-i jegyzőkönyv.

Az összes jegyzőkönyv megtekinthető itt.

 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo kiallitas 20141127

 

Betlehemi történet - bábelőadás

E-mail Nyomtatás PDF

betlehemi-tortenet-babeloadas-20141127

   


1. oldal / 5