Penc község weblapja

...mert a nyitottság számít

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Hírek

Meghívó testületi ülésre

E-mail Nyomtatás PDF

penc hirek meghivo testuleti ules 20171122

 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

penc hirek meghivo kozmeghallgatas 20171122

 

Sajtóközlemény

E-mail Nyomtatás PDF

penc hirek palyazat sajtokozlemeny energetikai beruhazas 20171122

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

penc hirek tajekoztato novenyvedo szer begyujtes 20171031

   

Nemzeti ünnepünkön

E-mail Nyomtatás PDF

Esős, szomorkás idő fogadta az ünnepségre érkezőket, így a program „színpadi” részére a kultúrházban kerülhetett sor. A Cserhátliget általános Iskola hetedikes tanulói, Kata Roland osztályfőnök vezetésével készültek műsorukkal. Végh József múzeumvezető ünnepi megemlékezése követően a Menyecskehegyi Népdalkör és a Gerengay Vilma Hagyományőrző Egyesület következett. Dalaik, verseik után az emlékezők átvonultak a múzeumkertbe, az 1956-os hősökre emlékező kopjafa megkoszorúzására. Az önkormányzat, a penci intézmények és civil szervezetek helyezték el a megemlékezés koszorúit.

Az ünnepség záró momentuma a hősi emlékműnél zajlott le. A Gerengay Vilma Hagyományőrző Egyesület kezdeményezésére helyi hagyománnyá vált, hogy az október 23-i ünnepség végén megemlékezünk a világháborúk hőseiről és áldozatairól is.

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

penc hirek felhivas influenza elleni vedooltas 20171020

 

Jegyzőkönyv

E-mail Nyomtatás PDF
paragrafus

Letölthető a 2017. szeptember 20-i és a 2017. október 10-i jegyzőkönyv.

Az összes jegyzőkönyv megtekinthető itt.

 

Mentés

 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

penc hirek meghivo oktober 23 20171010

 

Szüreti felvonulás képei

E-mail Nyomtatás PDF

penc hirek szureti mulatsag 20171003

 

Pályázat - Bursa Hungarica - 2018

E-mail Nyomtatás PDF
irat A Bursa Hungarica A pályázata és B pályázata megtekinthető.

 

Mentés

Mentés

Mentés

 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

penc hirek meghivo szureti mulatsag 20170926

 

Tájékoztató - ebzárlat

E-mail Nyomtatás PDF

penc hirek tajekoztato ebzarlat 20170918

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

A tornaterem felújítási program befejeződött, 2017.09.15 -től újra fogadja
a szabadidősport híveit.

Teremfoglalás, időpont egyeztetés Jónás Róbertnél a 30 973 85 21 telefonszámon.

 

Meghívó testületi ülésre

E-mail Nyomtatás PDF

penc hirek meghivo testuleti ulesre 20170915

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

penc hirek ebh referens 20170914

 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

penc hirek meghivo lakossagi forum tak 20170913

   

Falunap - 2017.08.19.

E-mail Nyomtatás PDF

Bár az előrejelzés nem sok jóval kecsegtetett, mégis kegyes volt a penci program szervezőihez. Kora délután három órakor már gyülekeztek az emberek a hivatalos megnyitóra és a kenyérszentelési ünnepségre.

A Szent Istvánról szóló megemlékezés díszvendégei Harrach Péter országgyűlési képviselő és Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára volt. Az államtitkár úr itt jelentette be hivatalosan, hogy az iskolák korszerűsítése, fejlesztése folyamatában a penci iskola is kap támogatást két új tanterem kialakítására.

A penci egyházak nevében Boldizsár Attila, a baptista felekezet vezetője mondott köszöntőt, s az új kenyeret Torma Joel római katolikus diakónus szentelte meg.

Már évekre visszanyúló hagyománya van annak, hogy Králik József polgármester külső támogató forrásból jutalmazza az általános iskolánk kitűnő tanulóit. Összesen harminc kiváló tanuló járult a színpadhoz a díszes oklevél és a pénzjutalom átvételére.

A szórakoztató program a Tarkarét Óvoda apróságainak bájos táncával és énekével indult, majd Zita mondókáinak tapsolhatott a közönség. Az ünnepségeink állandó résztvevői a Gerengay Vilma Hagyományőrző Egyesület és Menyecskehegyi Népdalkör. Dalaik, táncaik méltán arattak sikert. Új színfoltot hozott a programba a rétsági Zubaida hastánccsoport. Fülbemászó dallamaik, kecses táncaik elnyerték a közönség tetszését.

A főzőverseny zsűrije az Utca nevezetű formációnak ítélte az első helyezést, így elvihették az óriási fakanalat és a bográcsot nyereményként. A második helyezett Vác-Kosd- Rád-Penc Földtulajdonosi Vadászegyesület lett, míg a harmadiknak járó oklevelet Rászoska Pál nyerte el ízletes nyúlpörköltjével. Versenyen kívül indult Jónás Róbert és csapata, akik a zsűri különdíját érdemelték ki.

Molnár Levente szaxofonművész nem először hódította meg a zeneszerető penci közönséget andalító dallamaival, s a szintén diósjenői Kőszirt Néptáncegyüttes táncait is vastapssal jutalmazták a jelenlévők. Műsoruk meglepetésvendége volt a fiatal Gubo Liza, ki egy tréfás verset hozott el nekünk.

A váci Man-Diner Együttes táncra invitáló rockzenéjével nyerte el sokat dicséretét, majd őket követte a Happy Gang Együttes. A népszerű zenekar aktív részvételre buzdította a kitartó és lelkes közönségét.

A tartalmas és éjszakába nyúló program sokak örömére hangulatos utcabállal zárult.

A falunap forgatagát számos kiegészítő program színesítette. A gyermekek körében osztatlan siket aratott az ugrálóvár, a lufihajtogató bohóc, az arcfestés és a kézműves foglalkozások.

 

Meghívó falunapi főzőversenyre

E-mail Nyomtatás PDF

penc-hirek-meghivo-falunapi-fozoverseny-20170718

 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

penc-hirek-meghivo-falunapi-unnepseg-20170718

 

Felhívás - véradás

E-mail Nyomtatás PDF

penc-hirek-felhivas-veradas-20170814

 

TIGÁZ tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

penc-hirek-tigaz-dso-tajekoztato-20170721

 

Polgárőr nap - 2017

E-mail Nyomtatás PDF

Július elején hagyományosan megrendezésre került a penci polgárőrnap. Ezekben a napokban országszerte ünnepeltek a közrend és közbiztonság önkéntes aktivistái.

Nyíregyháza repülőterén zajlott az országos ünnepség. Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke beszédében azt hangsúlyozta: a mai ünnep nem csak azoké, akik itt vannak Nyíregyházán, hanem a több, mint 60 ezer magyar polgárőré. A mai polgárőrnap a rendészeti összefogás ünnepe is – hangoztatta a szónok, aki kifejtette: soha nem volt olyan összefogás a Rendőrség, a Polgárőrség, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és az önkormányzatok között, mint napjainkban. A polgárőrség egyfajta híd szerepét tölti be, motorjai lettek ennek az összefogásnak. Ugyanakkor ne feledjük: más üzenete is volt ennek a napnak. „Kegyes" királyunk, Szent László emlékéve van. Őt választotta védőszentjévé májusban az OPSZ Küldöttgyűlése.

A penci ünnepségre az iskola árnyas fái alatt került sor. Látnivaló ez alkalommal is volt bőven. A legkisebbek felülhettek a kisvonatra, melynek minden fordulója telis tele volt gyermekekkel is kísérőikkel. Az erőemelők is megküzdöttek a nagy súlyokkal. A legnagyobb súlyt – 170 kilogrammot – Lovas Zsolt nyomta a feje fölé.

A légpuskalövészet és célba dobás mellett az autóvezetésnek volt a legnagyobb sikere. A Kalmár Autósiskola jóvoltából a legkisebbek is a volán mögé ülhettek. Egész nap szólt a zene – Jilk Lajos válogatta a legjobb számokat. Az üstházakban pedig főttek a finom ételek. Jónás Róbert és csapata ezúttal is remek ételekkel várta a résztvevőket.

A programból nem maradhatott ki egy kis énekszó sem, s hogy ez így legyen, arról a Gerengay Vilma Hagyományőrző Egyesület és a Menyecskehegyi Népdalkör gondoskodott.

 

Rendeletek

E-mail Nyomtatás PDF

Letölthető a 6/2017.(V.29.), 7/2017.(V.29.), 8/2017.(V.29.), 9/2017.(V.29.) és a 10/2017.(VI.16.) számú rendelet. 

A hatályos rendeletek letölthetők innen.

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

 

Jegyzőkönyv

E-mail Nyomtatás PDF
paragrafus

Letölthető a 2017. április 26-i, a 2017. május 29-i és a 2017. június 16-i jegyzőkönyv.

Az összes jegyzőkönyv megtekinthető itt.

 

Mentés

 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

penc-hirek-meghivo-polgaror-nap-20170708

 

Bűnmegelőzési hírlevél

E-mail Nyomtatás PDF

penc-hirek-bunmegelozesi-hirlevel-20170704-1

Bővebben...
   

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

penc-hirek-jarasi-birosag-szunet-20170627

   

Felhívás

E-mail Nyomtatás PDF

penc-hirek-felhivas-termofold-201706131

   

Felhívás - lakossági fórum

E-mail Nyomtatás PDF

penc-felhivas-lakossagi-forum-20170601

 

Ballagás a Tarkarét Óvodában

E-mail Nyomtatás PDF

Május 26-án délután csinosan felöltözve gyülekeztek a ballagók és kis pajtásaik a Tarkarét Óvoda virágba borult udvarán. Eljött a búcsú napja, melyre nagy izgalommal készültek heteken át a ballagó gyermekek és az óvó nénik.

Nincs is meghatóbb egy óvónő számára, mint amikor elbúcsúznak a nagycsoportosok az évzárón. Három-négy év után sok-sok emléket hagynak maguk után az iskolába menők, és gyakran vissza is sírják őket.

A ballagók vidám énekszóval, szórakoztató műsorral és versekkel búcsúztak el szeretett óvodájuktól, óvó néniktől, dadáktól és barátoktól, amit könnyek nélkül nehéz volt megállni.

A ballagókra szeptembertől a játék mellett már egy érdekes világ, a számok birodalma és a betűk országa vár. Tarisznyájuk sok-sok élménnyel, kirándulással, gyermeknapokkal, szülőkkel közös programmal lett megtöltve, melyre mindig szívesen fognak visszaemlékezni.
Kívánunk nekik sok örömet, sikert és tudást az élet első nagy kihívásához.

Farkas Henrietta

 

Kihívás napja

E-mail Nyomtatás PDF

penc-hirek-kihivas-napja-20170531

 

150 éves a penci posta

E-mail Nyomtatás PDF

20170524 150 eves a penci postta

 

Meghívó - Képviselő-testületi ülésre

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo testuleti ules 20170524

 

Szülőföldünk ősidőkben - Vándorkiállítás Pencen

E-mail Nyomtatás PDF

A váci Tragor Ignác Múzeum egy pályázati lehetőség megragadásával egy látványos, a régészetet népszerűsítő vándorkiállítást szervezett. A Váci Járás jelentősebb településein végigvonuló tárlat tablókkal, műtárgymásolatokkal, kultúrtörténeti értékeket bemutató kreatív játékokkal, filmvetítéssel szemlélteti a régészek munkáját. Megismerhettük a letűnt korszakok jellemzőit, s a térségben, az ásatások során előkerült legkülönlegesebb leleteket is.
A kiváló tárlat Mag Hella és Molnár Róbert régészek szakértő munkája nyomán jöhetett létre. A penci kiállításra a művelődési házban került sor. Az általános iskola osztályai sorra érkeztek, hogy megismerkedhessenek a gazdag és érdekes kiállítással, de számos egyéb látogatója is volt a tárlatnak a két hetes nyitva tartása során. A szemlélődők nem kis büszkeséggel állapíthatták meg, hogy az illusztrációhoz felhasznált képanyag jelentős része a penci Jakus Lajos Múzeumi Kiállítóhelyen készült, s a műtárgymásolatok között is szép számmal voltak olyanok, melyek eredetije a helyi múzeumban tekinthetők meg.
A látogatók elsőként meghallgatták a térség történetének jellemzőit, főbb érdekességeit, majd megtekintették a kiállítást. A gyerekek körében annak volt a legnagyobb sikere, hogy ők maguk is megízlelhették a régészet izgalmait. A terem közepén álló hatalmas lábában apró szerszámok, ecsetek segítségével maguk is részesei lehettek egy feltárásnak. Legnagyobb örömükre az „ásatás” gazdag leletegyüttest hozott a felszínre. Előkerültek korabeli cserépedények is, de a borzongással vegyes izgalmat igazán az okozta, hogy előbukkant egy csontváz is.

V.J.

 

Hirdetmény

E-mail Nyomtatás PDF

hirdetmeny fold 20170509

 

Posta kiállítás

E-mail Nyomtatás PDF

kiallitas posta 20170509

 

Meghívó - Képviselő-testületi ülésre

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo testuleti ulesre 20170425

 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

penc-hirek-meghivo-hagyomanyorzo-csoport-talalkozo-20170420

 

Felhívás

E-mail Nyomtatás PDF

penc-hirek-toborzas-buntetesvegrehajtas-201704121

 

Jegyzőkönyv

E-mail Nyomtatás PDF
paragrafus

Letölthető a 2017. március 7-i jegyzőkönyv.

Az összes jegyzőkönyv megtekinthető itt.

 

Mentés

 

Rendeletek

E-mail Nyomtatás PDF

Letölthető a 7/2014.(VIII.18.), 10/2016.(XII.07.), 1/2017.(II.18.), 2/2017.(II.18.), 3/2017.(II.18.), 4/2017.(II.21.) és 5/2017.(III.07.) számú rendelet. 

A hatályos rendeletek letölthetők innen.

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

tajekoztato veszettseg 20170403

Bővebben...
 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo vandorkiallitas 20170328

Mentés

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

hatarozat veszettseg 20170322 1hatarozat veszettseg 20170322 2hatarozat veszettseg 20170322 3hatarozat veszettseg 20170322 4

Mentés

Mentés

 

A szabadságharc évfordulóján

E-mail Nyomtatás PDF

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc máig legkiemelkedőbb nemzeti ünnepünk. A penci megemlékezések sora a múzeumkertben, a Petőfi-emlékművénél zajlott. A sort a Cserhátliget Általános Iskola kezdte. Hagyományosan az intézmény negyedik osztályos tanulói készülnek fel ünnepi műsorral. Programjukat Jilk Lajos tanár állította össze, a zenei számokat Szádóczki Bálint tanár kísérte és tanította be.
Az óvodások énekszóval, maguk készítette zászlókkal és díszekkel vonultak fel. Bájos műsoruk a hősökről és a jeles ünnepről szólt.
Az ünnep napján került sor a községi megemlékezésre. Az iskola műsorát követően Végh József, a múzeum vezetője mondott köszöntőt és emlékezett a hős időszakra.
A Gerengay Vilma Hagyományőrző Egyesület és a Menyecskehegyi Népdalkör műsor-összeállításában 48-as dalokat és verseket hallottunk. 
koszorúzást az önkormányzat nevében Králik József polgármester és Piszár István képviselő úr kezdte, majd az intézmények és a civil szervezetek képviselői járultak főhajtásra a Petőfi-emlékmű elé.
A Szózat elhangzása után minden résztvevőt meginvitáltunk egy kis múzeumi sétára. A látogatás különlegességét az jelentette, hogy elkészült az a monitorrendszer, amelyet Penc Község Önkormányzatának pályázatából szerezhettünk be, s amely végigkíséri a látogatót a tárlaton és felhívja a figyelmet a legfontosabb múltbéli érdekességekre.

V.J.

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

ebh 20170320

 


1. oldal / 8