Penc község weblapja

...mert a nyitottság számít

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Hírek

A szociális támogatások 2015. március 1-jei változásainak részletei

E-mail Nyomtatás PDF

Kiszámíthatóbbá válnak a szociális támogatásoktarnai richard
A járási hivatal nyújt segítséget a jövőben

A szociális biztonságot erősíti, hogy márciustól járási szintre kerül az időskorúak járadéka, az ápolási díj, a közgyógyellátás, az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság, valamint az aktív korúak ellátása – hangsúlyozta Tarnai Richárd. A Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja kiemelte, a jövőben országosan, egységes elvek alapján állapítják majd meg a jogosultságot ezekhez a támogatásokhoz a járási hivatalok.

Március 1-jével átalakul a szociális támogatási rendszer. A változtatás lényege, hogy a jövedelemkompenzációt biztosító támogatások a járásokhoz, míg a kiadáskompenzáló segélyek az önkormányzatokhoz kerülnek – mondta Tarnai Richárd. Pest megye kormánymegbízottja kiemelte, a változtatások célja, hogy a rászorulók átláthatóbb és igazságosabb keretek között juthassanak hozzá az őket megillető támogatási formákhoz. Az aktív korúak ellátása átkerül március 1-jével a járási hivatalokhoz az önkormányzatoktól, de márciusban a pénzüket az állampolgárok még az önkormányzattól kapják meg, abban a formában, ahogyan korábban.
A járási hivatal jogosult március 1-jétől kezdődően az aktív korúak ellátásával kapcsolatos ügyek intézésére – hívta fel a figyelmet a változásra Pest megye kormánymegbízottja. A kérelmeket be lehet nyújtani:
- a polgármesteri hivataloknál (ahol eddig is), amelyek továbbítják a járási hivatalok részére,
- járási hivataloknál ügyfélfogadási időben,
- a kormányablakokban,
- a járási hivatalok kirendeltségein,
- a járási hivatalok települési ügysegédeinél.
A jövedelemkompenzáló támogatásokat márciustól teljes egészében a központi költségvetésből finanszírozzák, az önkormányzatoknak ebben már nem lesz szerepük. Ezért változik a kifizetések módja is. A 2015. március hónapra járó – április 5-ig esedékes – támogatási összegek utalásáról már a kormányhivatalok gondoskodnak majd. Az ügyfelek postai úton vagy az általuk megadott bankszámlára kaphatják meg a támogatásokat.
Két formája lesz a szociális támogatásoknak: a járásoknál az úgynevezett jövedelemkompenzáló, míg az önkormányzatoknál kiadáskompenzáló támogatások igényelhetők – tájékoztatta lapunkat Tarnai Richárd. A jövedelemkompenzáló támogatás célja, hogy mindenki számára biztosítsanak egyfajta minimumot, ha nincs más jövedelmük. Kiadáskompenzáló támogatást pedig azok kérhetnek, akiknek nehézséget jelent a rezsi vagy más családi kiadás kifizetése – fűzte hozzá a kormánymegbízott. Az önkormányzatoktól kérhető kiadáskompenzáló támogatások elnevezése márciustól egységesen települési támogatásra változik. Ennek keretében az önkormányzatok az általuk támogatandónak ítélt, rendeletükben szabályozott élethelyzetekre nyújthatnak támogatást. (Ebbe tartoznak majd bele a korábbi átmeneti, családi krízis-, lakásfenntartási- vagy más címen kifizetett segélyek.)
Pest megye kormánymegbízottja elmondta, a járásoktól kérhető továbbra is az időskorúak járadéka, az ápolási díj, a közgyógyellátás, valamint az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság ellátás, és március 1-jétől az aktív korúak ellátása (foglalkoztatást helyettesítő támogatás FHT, és egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás EGYT).
A jelenlegi ügyfeleknek a hatáskörváltással összefüggésben nincs teendőjük, az új ellátásra való jogosultságukat a jegyzők február hónap végéig hivatalból vizsgálták felül. Az aktív korúak ellátásával kapcsolatos iratokat a jegyzők legkésőbb 2015. március 6-ig adják át az illetékes járási hivatal számára. Az átvételt követően a járási hivataloktól az ügyfelek értesítést kapnak.
Legfontosabb különbség az új rendszerben, hogy a továbbiakban nem a jegyző, hanem a járási hivatal állapítja meg az aktív korúak ellátását, oda is kell a kérelmeket leadni, valamint a folyósított összegeket postai úton vagy bankszámlára utalja az állam (kormányhivatal) – foglalta össze a lényegesebb változásokat Tarnai Richárd, Pest megye kormánymegbízottja.

 
 

Meghívó!

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo 20150223

 

Jegyzőkönyv - 2015.02.12

E-mail Nyomtatás PDF
paragrafus

Letölthető a 2015.02.12-i rendkívüli testületi ülés jegyzőkönyve.

Az összes jegyzőkönyv megtekinthető itt.

   

Meghívó!

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo sportgyules 20150205 1

 

Közérdekű információk

E-mail Nyomtatás PDF
irat

Penc Község Önkormányzata, Közérdekű adatok, és információk, Gazdasági adatok

Penc Község 2013. évi önkormányzati költségvetéséről és a költségvetés végrehajtásának szabályairól

Penc Község2013. évi zárszámadása
 

Felhívás

E-mail Nyomtatás PDF

felhivas 20150123

 

Jegyzőkönyv

E-mail Nyomtatás PDF
paragrafus

Letölthető a 2014.12.10-i, és a 2014.12.11-i jegyzőkönyv.

Az összes jegyzőkönyv megtekinthető itt.

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

Tisztelt Adózók!

A magánfőzésre vonatkozó szabályok 2015. január 1-jétől jelentős mértékben megváltoztak. A jövedéki adóról és jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Jöt.) módosításának célja az Európai Uniós szabályokkal kapcsolatos harmonizációnak való megfelelés.
Magánfőzésnek továbbra is a párlatnak a magánfőző lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen a magánfőző által végzett előállítása minősül, de évente legfeljebb 50 liter mennyiségig. [Jöt. 63. § 11. pont]
Változik a magánfőző definíciója is, magánfőzőnek az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy minősül, aki saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik. [Jöt. 63. § 12. pont]

Bővebben...
 

Jegyzőkönyv

E-mail Nyomtatás PDF
paragrafus

Letölthető a 2014.12.04-i, a 2014.12.09-i, a 2014.12.11-i és a 2014.12.17-i jegyzőkönyv.

Az összes jegyzőkönyv megtekinthető itt.

 

Jegyzőkönyv

E-mail Nyomtatás PDF
paragrafus

Letölthető a 2014.12.29-i jegyzőkönyv.

Az összes jegyzőkönyv megtekinthető itt.

 

Álláspályázat - Mezőőr

E-mail Nyomtatás PDF

allaspalyazat mezoor 20150109

   

Ünnepeltek az iskolások

E-mail Nyomtatás PDF

A téli szünet előtti utolsó napon tartotta meg a Cserhátliget Általános Iskola a hagyományos karácsonyi ünnepségét. Már a tanulókkal is megtelt volna a kultúrház színházterme, de miután számos szülő volt kíváncsi gyermeke szereplésére, alig-alig fértek el a nézőtéren.
Az osztályok egymást követően adták elő zenés-verses műsor-összeállításukat. A másodikosok egy bájos mesejátékot adtak elő, melyben a kis pásztor jó példája nyomán a nagy rabló is megszelídül.
A színes programot a furulya-szakkörösök karácsonyi dallamai és az énekkar hangulatos dallamai zárták. Képösszeállításunk ízelítőül szolgál a méltán kiérdemelt vastaps igazolására.

Az elkészült képek megtekinthetők itt.

 

Nyugdíjasok karácsonyi köszöntése

E-mail Nyomtatás PDF

Hosszú évek hagyománya immár, hogy Penc Község Önkormányzata a Karácsony előtti napokban egy ünnepséget szervez a település legidősebb lakóinak a köszöntésére. Ez alkalommal is sokan elfogadták a meghívást a település hetven éven felüli lakói közül. S az érkezők nem is csalatkoztak. Sokan szorgoskodtak azon, hogy mindenki jól érezze magát. Az önkormányzati képviselők és segítőik főztek, terítettek, s szolgálták fel a finomabbnál finomabb fogásokat. Piszár István képviselő úr még arra is vállalkozott, hogy ételek elé lakodalmi vőfélyversekkel dobja fel a hangulatot.
Az ünnepi műsor köszöntőkkel kezdődött. Králik József polgármestert Laczi Roland evangélikus lelkipásztor, majd Dr. Marton Balázs körzeti orvos követte. A fellépők sorát az óvodások nyitották meg betlehemi jelenetükkel, majd az iskola másodikosai adták elő az iskolai ünnepségen is sikert aratott mesejátékukat. A Menyecskehegyi Népdalkör az ádventi hangulatot teremtett, a Gerengay Vilma Hagyományőrző Egyesület régi szép hagyományaikat idéző pásztorjátékot adott elő. A színpadi programsort Kálmán Imre zárta, ki névrokonának Kálmán Imrének méltán világhírű operettjeiből adott elő néhány sikerszámot.
A vacsora méltó koronája volt ennek az estébe nyúló délutánnak. Ez alkalommal ismét beigazolódott: az összefogás, az együttes munka csak sikerre vezethet.

Az elkészült képek megtekinthetők itt.

 

Lantai Csaba Kiállítása - 2014.12.12

E-mail Nyomtatás PDF

 

Karácsonyi ünnep az óvodában

E-mail Nyomtatás PDF

Karácsonyi ünnep az óvodában A karácsonyi ünnepek sorát a Tarkarét Óvoda kezdte meg. Már hetek óta készültek a gyermekek az ünnepre. Tanulták a verseket, énekeket és a betlehemes játékot. Sütöttek finom mézeskalácsot, s készültek a karácsonyi díszek.
Az ünnepségre vendégek is érkeztek. Az óvodás csoportok egymást követően adták elő műsoraikat, s az óvónők kórusa is elhozta szebbnél-szebb dalait.
Bensőséges ünnep volt. A gyermekek csillogó szeméből az öröm tükröződött. Minden résztvevő a karácsony hangulatától feltöltődve, vidáman folytatta a napját.

Az elkészült képek megtekinthetők itt.

 

Álláspályázat - Aljegyző

E-mail Nyomtatás PDF

allaspalyazat aljegyzo 20141218 1

Bővebben...
 

Álláspályázat - Védőnő

E-mail Nyomtatás PDF

allaspalyazat vedono 20141217 1

Bővebben...
 

A hónap műtárgya - Velencei tükör

E-mail Nyomtatás PDF

A legrégebbi, nem "természetes" tükröt csiszolt rézkorongból készítették, s természetesen ismerték és használták az egyiptomiak, az etruszkok is, a rómaiak pedig már szinte iparszerűen gyártották, javarészt egyik oldalán csiszolt fémlap volt maga a tükröződő felület. Rómában leginkább bronzból, de ezüstből, sőt aranyból is készítették.
Javarészt a középkorban is fémtükröket használtak, de emitt-amott már megjelennek a fújtüveg tükrök, amelyet általában nagy becsben, ládikában tartották az egyéb használati és piperetárgyak között, az előkelőbbek pedig ékszerként is viselték. A férfiak zsebben, a hölgyek pedig övre akasztott láncon.
Ezek a tükrök még úgy készültek, hogy a forró üveglapra ónt öntöttek, de aztán jött a mi kis velencei társaságuk a saját belső tükörkészítési alkímiájukkal (ahol ónból és higanyból létrehozott amalgámmal vonták be az üveget). A művészi tükrök gyártása különösen akkor lendült fel, amikor Franciaországban a 17. század második felében, XIV. Lajos uralkodása alatt felfedezték az üveg öntését (így már nagyméretű tükröket is elő tudtak állítani), ill. 1835-ben, egy Justus von Liebig nevű úriember ki nem kísérletezte, hogy a megfelelő fém az ezüst lesz, megteremtve a modern tükörgyártás alapjait.
Azok a tükrök, amiket Velencében készítettek, két dolog miatt válhattak ilyen híressé: egyrészt az üveggyártás műhelyeiben felhalmozott, és beléjük helyezett művészi szaktudás, másrészt a magas minőség.
A penci múzeum velencei tükre az „Evva-szobában” található, melyet a jeles színházi szakember emlékezetére, az 1900-as évek elejének polgári ízlése szerint rendeztünk be. A tükör maga a penci Malcomes-kastélyból (Báróudvar) származik.

Az elkészült képek megtekinthetők itt.

Felhasznált forrás:  http://olomuveg.blog.hu/

 

Betlehemi történet - A MASZK Bábszínház előadása a penci művelődési házban

E-mail Nyomtatás PDF

Nem mindennapi élményben volt része annak, ki elfogadta az invitálást az előadásra. A kultúrház színházterme persze elsősorban az óvodásokkal és iskolásokkal telt meg, de voltak néhányan, akik eljöttek az unokájukkal együtt. Ők sem csalódtak, hiszen az előadás felnőtt közönség előtt is megállta volna a helyét. Kiváló előadásmód, zengő énekszó, ragyogó technika jellemezte. A népi, bábtáncoltató betlehemezés hagyományait felelevenítő, élőszereplős játék, amely az egyik legősibb, ún. „titiri” bábtechnikát jelenítette meg. Népdalokkal, régi egyházi dalokkal, Károli Gáspár biblia-fordításából származó részletekkel gazdagított meghitt, ihletett előadás volt. Méltó kezdete a penci ádventi ünnepségsorozatnak.

Az elkészült képek megtekinthetők itt.

Fotó: Dudás Dorottya

   

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo kozmeghallgatas 20141202

 

Jegyzőkönyv

E-mail Nyomtatás PDF
paragrafus

Letölthető a 2014.07.29-i, 2014.08.18-i és 2014.09.25-i jegyzőkönyv.

Az összes jegyzőkönyv megtekinthető itt.

 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo kiallitas 20141127

 

Betlehemi történet - bábelőadás

E-mail Nyomtatás PDF

betlehemi-tortenet-babeloadas-20141127

   

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo 20141126

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

tajekoztatas teritesi dijrol 20141110

 

Tájékoztató - Járási egészségügy

E-mail Nyomtatás PDF

tajekoztato jarasi egeszsegugy 20141106 1

Bővebben...
 

Jegyzőkönyv

E-mail Nyomtatás PDF
paragrafus

Letölthető a 2014.10.22-i jegyzőkönyv.

Az összes jegyzőkönyv megtekinthető itt.

 

Penci Hírek - 2014/05

E-mail Nyomtatás PDF
penci ujsag 2014 5 20141030 A Penci újság 2014/05 száma megtekinthető.
 

Csak Dalok

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo 20141021

 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo 20141020

 

Köszönetnyilvánítás

E-mail Nyomtatás PDF

koszono level 20141016

 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo oktober23 20141008

 

Pályázat - Bursa Hungarica 2015

E-mail Nyomtatás PDF

Bursa Hungarica
pályázat

Tájékoztatjuk az érdekelteket, hogy a penci Önkormányzat a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal együttműködve 2015. évre kiírta az

„A" típusú Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot a felsőoktatási hallgatók számára a 2014/2015. tanév második és a 2015/2016. tanév első félévére vonatkozóan

és a

„B" típusú Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot a felsőoktatási tanulmányokat kezdeni kívánó fiatalok számára.

A részletes pályázati kiírás a Hivatalban, illetve www.penc.hu honlapon olvasható.

A pályázat rögzítésének és az önkormányzathoz történő benyújtásának határideje:
2014. november 07.

Penc, 2014. október 08.

"A" pályázati kiírás letölthető innen.
"B" pályázati kiírás letölthető innen.

 

Múzeumok Őszi Fesztiválja

E-mail Nyomtatás PDF

plakat muzeumok oszi fesztivalja-20140929

 

Képek a szüreti felvonulásról

E-mail Nyomtatás PDF
A szüreti felvonuláson készült képek megtekinthetők itt.
 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

tajekoztato 20140927

 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo magyarorszag szeretlek 20140925

 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo szureti bal 20140923

 

EBH ügyfélfogadás

E-mail Nyomtatás PDF

ebh ugyfelfogadas 20140916

 

Penci Hírek - 2014/04

E-mail Nyomtatás PDF
penci ujsag 2014 4 20140916 A Penci újság 2014/04 száma megtekinthető.
 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo szent istvan park atadas 20140916

 

Sorsolás

E-mail Nyomtatás PDF
irat Az egyéni listás-, és polgármester jelöltek sorrendjének sorsolásáról szóló határozatok megtekinthetők.
 

Megváltozott Gyógyszertári nyitva tartás

E-mail Nyomtatás PDF
A gyógyszertár nyitva tartás az alábbiak szerint változik:  
Nyitvatartás
  Hétfő
Kedd
Szerda
Csütörtöl
Péntek
Zárva
  8:00 - 11:00
12:00 - 16:00
Zárva
12:00 - 15:00
 
gyogyszertar 
 

Falunap - 2014.08.20

E-mail Nyomtatás PDF
   A Falunapon készült képek megtekinthetők itt.
 

HVI közlemény

E-mail Nyomtatás PDF

hvi kozlemeny 20140818

 

Meghívó - Képviselő-testületi ülés

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo testuleti ules 20140812

 


1. oldal / 4