Penc község weblapja

...mert a nyitottság számít

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Hírek

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

Meghívó az augusztus 20-i bábszínházi előadásra Pencen.

 

Álláshirdetés

E-mail Nyomtatás PDF

Álláshirdetés hivatásos szolgálati jogviszony létesítésére

 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

Meghívó a Falunapi ünnepségre - 2015.08.20.

Felhívás főzőversenyre - 2015.08.20.

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

Tájékoztató térítési díjak befizetéséről - 2015.08.10.

   

A hónap műtárgya - Egy szódásüveg

E-mail Nyomtatás PDF

Múzeum, Penc, szódásüvegA szódavíz eredetét illetőleg fenntartja magát egy közkeletű hiedelem, miszerint hungarikum, egészen pontosan Jedlik Ányos, a dinamó atyja találta fel. Valójában azonban a brit Joseph Priestley volt az első, aki széndioxiddal vegyített vizet állított elő 1767-ben. Őt a genfi Jacob Schweppe követte a sorban, aki 1813-ban egy hatékony módszert talált fel a szikvíz ipari méretű előállítására. Ám mivel találmányát titokban tartotta, ezért a szóda olcsó és nagy mennyiségben történő gyártásának kérdése továbbra is nyitva maradt. Jedlik volt az, aki kidolgozta a szikvíz Magyarországon való olcsó és hatékony termelését – módszere révén sokkal kisebb a gázveszteség az eljárás folyamán. A szikvizet először gyógyászati célokra alkalmazta: az 1831-32-es kolera alatt a betegeknek enyhülést hozott, és savas kémhatása miatt a járványt sem terjesztette. 1841-ben Jedlik elkészíttette az első, nagy mennyiségű szikvizet termelő berendezést. A szénsavas vizet olcsón, egyszerűen előállító szerkezet gyorsan elterjedt Jedlik találmánya nyomán. Számos kisiparos szakosodott nagy mennyiségű szódavizet előállító berendezésekre, amit a lakosság rendszeres időnként töltethetett fel szódásüvegébe. Ez a szódásüveg üvegtesttel és csatos fémfejjel rendelkezett, a testet sodronyhálóval vették körül, a széttörést kivédendő.

A teljes cikk megtekinthető itt.

 

Polgárőr nap - 2015.06.20.

E-mail Nyomtatás PDF

Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, a 2015. június 20-án, Komló-Sikondán tartott XXI. Országos Polgárőr Napon köszöntötte a szövetséghez tartozó 52 ezer polgárőrt. Mint mondta, a kétezer polgárőr egyesület nyilvánvalóan hozzájárult ahhoz, hogy ma Magyarországon kiegyensúlyozott a közbiztonság, de még ennél is nagyobb értéknek tartja, hogy a Polgárőrség egy európai értékű bűnmegelőzési rendszert hozott létre.

A penci rendezvényre, a hagyományoknak megfelelően július első szombatján kerül sor. Az árnyas iskolaudvar ideális helyszínnek bizonyult, s programkínálatban sem volt hiány. A főzésben járatosak a katlanok körül szorgoskodtak, s hamarosan messze szállt a finom vaddisznó- és disznópörkölt illata. A húst a Kosdi Földtulajdonosok Vadásztársasága ajánlotta fel.
A fák alatt bemutatót tartottak az erőemelők. A Menyes Gusztáv vezette lelkes csapat ugyancsak kitett magáért. A fiatalok saját súlyukat meghaladó nagyságú súlyokkal is megbirkóztak, s maga a hetvenhét éves, kétszeres világbajnok mester is megmutatta, hogy könnyedén elbánik a száznegyven kilóval is. Králik József polgármester is nagyon jó formában volt, hiszen kereken másfél mázsát emelt a feje fölé.
A gyerekeket is számos program várta. Volt, aki a kézműveseknél szorgoskodott, mások kipróbálhatták a légpuskalövészetet, kézbe foghatták a fegyverkiállítás tárgyait, de a legnagyobb sikernek a Kalmár Autósiskola autóinak vezetése örvendett. Az apróságoknak egész nap rendelkezésükre állt a körhinta és a trambulin.
A nap résztvevői önzetlenségükről is bizonyságot tehettek: a véradó-állomás munkatársai fogadták a donorokat, sőt elsősegélynyújtó tanfolyamot és bemutatót is tartottak.
A nap sztárvendége Zsuzsi volt, aki hangulatos műsorával, csengő énekszóval és kiváló hegedűszóval lepte meg a jelenlévőket. Még meg is táncoltatta a bátrabbakat.
Jó hangulatú nap volt. Köszönet jár érte minden segítőnek.

 

Felhívás

E-mail Nyomtatás PDF

2015 nyarán két nagy táborra készülünk.

  • Júliusban Erdélybe indulunk 9 napra,
  • Augusztusban pedig a hagyományos Penci táborunkra várjuk a jelentkezőket egy hétre.

Szívesen fogadunk önkéntes segítők jelentkezését is.

Felhívás erdélyi nyári táborra - Penc - 2015.07.07.

Felhívás western napközis táborra való jelentkezésre - 2015.07.07.

 

Tájkoztató

E-mail Nyomtatás PDF

Tájékoztatás a térítési díjak befizetéséről - 2015.07.07.

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

tajekoztato-koztisztviseloi-nap-20150701

 

Polgárőrnap

E-mail Nyomtatás PDF

Polgárőr nap Pencen - 2015.07.04.

 

Jegyzőkönyv

E-mail Nyomtatás PDF
paragrafus

Letölthető a 2015.05.21-i rendes testületi ülés jegyzőkönyve.

Az összes jegyzőkönyv megtekinthető itt.

 

Rendelet

E-mail Nyomtatás PDF

Letölthető a 4/2015.(V.21.) és a 5/2015.(V.21.) számú rendelet.

A hatályos rendeletek letölthetők innen.

 

Emléklap

E-mail Nyomtatás PDF

emleklap-penc-kihivas-napja-20150618-1

Bővebben...
 

Tájékoztató - óvodai gyermekek névsora

E-mail Nyomtatás PDF

tajekoztato-penc-ovoda-2015-2016-gyermekek-nevsora-20150617

 

Gyermeknap az iskolában

E-mail Nyomtatás PDF

A gyermeknap a világ sok országában ünnepnap. Törökországból ered. Magyarországon 1931-től ünneplik május utolsó vasárnapján.

A penci iskola hagyományai szerint a vidám programot minden évben az intézmény hatodikos osztálya szervezi. Az idei ünnepségre is nagy lelkesedéssel készültek a diákok Szádoczki Bálint tanár úr vezetésével. A tanulóknak egy hét állomásból álló akadálypályát kellet teljesíteniük. Minden helyszínen valamiféle különleges feladat várt rájuk. Próbára tehették ügyességüket, de logikai készségüknek is jutott szerep. A jó hangulatú délelőtt képeiből válogattunk az alábbi fotó-összeállítás során.

Fotó: Zércziné Krcsik Edina

 

Elballagtak az óvodások

E-mail Nyomtatás PDF

Az ember élete korszakokra osztható. A felnövekvő nemzedék életében egy-egy ilyen korszakot zár le a ballagás. Az óvodától, az iskolától, a középiskolától búcsúzunk, sőt a felsőfokú tanulmányokat is hasonló ünnep zárja. Minden fokozatnak más és más a tétje, abban azonban megegyeznek, hogy nagy várakozás előzi meg és a család és az iskola közös ünnepe ez.

Ilyen ünnepre készültek a penci Tarkarét Óvoda végzősei is. A szülők, rokonok közül ott volt mindenki, aki csak tehette. A „nagyok" pedig szép műsort adtak. Nagy biztonsággal léptek a közönség elé, úgy ahogyan illik egy már „majdnem iskolásnak". Név szerint alábbiak búcsúztak el az oltalmazó és okosító óvodától:

Balázsovits Péter
Boldizsár Johanna
Csonka Marcell
Fazekas Kíra
Halász Bendegúz
Igrényi Hanna
Klenyán Bulcsú
Krcsik Kíra
Magyar Martin Ciprián
Mrázik Botond
Muri Nikolett
Pálinkás Tamara
Petyerák Fanni
Schenk Hédi
Sluch Viktória
Szabados Alex
Zsákay Áron
Zsákay Hanna
Vitális Zoé

Fotó: Dudás Dorottya és Zércziné Krcsik Edina

 

Tájékoztató okmányirodai szünetről

E-mail Nyomtatás PDF

tajekoztato-okmanyirodai-szunet-20150622

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

tajekoztato teritesi dij befizeteserol 20150601

 

A kihívás penci napján

E-mail Nyomtatás PDF

A Kihívás Napja a világ talán legnagyobb egy napon zajló lakossági sporteseménye. 1982-ben indult Kanadából, ahol két szomszédos város vezetői elhatározták, hogy egy egész napos verseny keretében döntik el, melyikük városa a sportosabb. Május utolsó szerdáján ezért 0 órától este 9-ig folyamatosan számolták, hányan végeznek aktív testmozgást legalább 15 percen keresztül.

A mozgalom hamar meghonosodott szerte Európában és a nagyvilágban, majd 1991-ben Magyarországra is megérkezett. Hazánkban eddig összesen 1578 település vett részt a vetélkedésben. Tavaly a versenyben részt vett falvak és városok lakói egyetlen nap alatt több mint 6 millió negyedórás testmozgást végeztek.

A vetélkedés lényege, hogy a benevezett településeken zajlik a verseny, a résztvevőknek nem kell utazniuk, ez adja népszerűségét. A résztvevők száma évente megközelíti az 1 millió főt, s ezzel ez az egyik legjelentősebb hazai szabadidősport rendezvény.

A Magyar Szabadidősport Szövetség által szervezett nap célja az, hogy kedvet teremtsen a mozgáshoz, az egészséges életmódhoz - ezért támogatják olimpikonjaink, sportkiválóságaink is személyes részvételükkel ezt az országos eseményt.

Ez évben Penc község is csatlakozott az országos kezdeményezéshez. Az óvoda és az iskola növendékei és dolgozói mutattak jó példát arra, hogy egy kis egészséges rendszeres testmozgásra mindenkinek szüksége van.

Fotó: Zércziné Krcsik Edina és Dudás Dorottya

Penc - Kihívás Napja (Challenge Day) Penc - Kihívás Napja (Challenge Day) - Óvoda
 

Majális a kastélyparkban

E-mail Nyomtatás PDF

Egy hangulatos találkozóra hívta meg a környék hagyományőrző együtteseit a penci Menyecskehegyi Népdalkör. A fellépők sorát a penci óvodások nyitották meg. Bájos műsoruk méltán aratott nagy sikert.

A házigazdák fellépése után a Fóti Cselényi József Népdalkör műsora következett. A fóti születésű magyarnóta énekes nevét viselő együttes immár tizennyolc éve énekli szebbnél-szebb dalait. A Gerengay Vilma Hagyományőrző Együttes ismét elkönyvelhetett magának egy nagy sikerű fellépést. A Szokolyáról érkező Kavalkád Tánccsoport nem először járt Pencen. Valószínűleg nem is utoljára, hiszen nagy sikert arattak táncaikkal. A szomszédos Keszegről eljöttek a népdalénekesek és a táncosok is. Megcsodálhattuk szép viseletüket és virtuóz táncaikat. A Menyecskehegyi Népdalkör mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a fiatalokat is bevonja az előadásaik programjába. A Kisnémedi Faluvédő Egyesület egy Hagyományőrző Kórussal képviselte magát a találkozón.

Az árnyas fák alatt minden jelenlévő elegendő néznivalóval találkozott ezen a szombat délutánon. S hogy a szórakoztatásban is bőven legyen részük, gondoskodtak róla a fellépő együttesek, a magyar nóta énekesek, valamint a gazdag nyereménnyel kecsegtető tombolahúzás is.

Majális - 2015-05-01 Penc - Majális - 2015-05-01
 

Jegyzőkönyv

E-mail Nyomtatás PDF
paragrafus

Letölthető a 2015.03.25-i rendes és a 2015.04.27-i rendkívüli testületi ülés jegyzőkönyve.

Az összes jegyzőkönyv megtekinthető itt.

 

Rendelet

E-mail Nyomtatás PDF

Letölthető a 3/2015.(III.25.) számú rendelet.

A hatályos rendeletek letölthetők innen.

 

Csoportos kedvezményes jegyek

E-mail Nyomtatás PDF

kedvezmenyes-jegyek-aprilis-majus-20150508

     

Felhívás

E-mail Nyomtatás PDF

felhivas 20150427 1

Bővebben...
 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

tajekoztato teritesi dijrol 20150415

 

Értesítés

E-mail Nyomtatás PDF

ertesites ovodai beiratkozas 20150330

 

Álláspályázat - Védőnő

E-mail Nyomtatás PDF

allas vedono 20150330 1

Bővebben...
 

Nemzeti ünnepünkön

E-mail Nyomtatás PDF

Az 1848/49-es szabadságharc ünnepén ez alkalommal gyönyörű tavaszi napsütés fogadta az emlékezőket. Az emlékmű immár feldíszítve fogadta az érkezőket, hiszen az óvodások és az iskolások már az ünnep előtti utolsó munkanapon megtartották saját rendezvényüket.
Az ünnepi műsort a hagyományoknak megfelelően az iskola kezdte. A negyedik osztályosok műsor-összeállítását Jilk Lajos tanár úr állította össze és tanította be, a szép furulyaszót Mekis Ádámnénak köszönhetjük.
Végh József ünnepköszöntője után a Gerengay Vilma Hagyományőrző Egyesület, valamint a Menyecskehegyi Népdalkör programját tapsolhattuk meg. Martikán Márta a Jobbik penci szervezete nevében mondott el egy szavalatot. Az ünnepet koszorúzás zárta

Az óvodai, az iskolai és a községi ünnepségen készült képek megtekinthetők itt.

 

Jegyzőkönyv

E-mail Nyomtatás PDF
paragrafus

Letölthető a 2015.02.27-i rendes testületi ülés jegyzőkönyve.

Az összes jegyzőkönyv megtekinthető itt.

 

Rendelet

E-mail Nyomtatás PDF

Letölthető a 01/2015 és 02/2015 számú rendelet.

A hatályos rendeletek letölthetők innen.

 

Meghívó - Képviselő testületi-ülés

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo testuleti ulesre 20150319

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

rendelet tuzgyujtas 20150318 1

Bővebben...
   

Álláspályázat - Varrónő

E-mail Nyomtatás PDF

allaspalyazat varrono 20150312

 

Rendelet

E-mail Nyomtatás PDF

Letölthető a 12/2009 számú rendelet módosító záradéka.

A hatályos rendeletek letölthetők innen.

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

tajekoztato teritesi dij befizeteserol 20150309

 

Március 15.

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo marcius 15 20150315

 

Tájékoztató!

E-mail Nyomtatás PDF

szocialis tamogatas atalakulasarol 20150304

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

jarasi hivatal ugyfelfogadas 20150304

 

A szociális támogatások 2015. március 1-jei változásainak részletei

E-mail Nyomtatás PDF

Kiszámíthatóbbá válnak a szociális támogatásoktarnai richard
A járási hivatal nyújt segítséget a jövőben

A szociális biztonságot erősíti, hogy márciustól járási szintre kerül az időskorúak járadéka, az ápolási díj, a közgyógyellátás, az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság, valamint az aktív korúak ellátása – hangsúlyozta Tarnai Richárd. A Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja kiemelte, a jövőben országosan, egységes elvek alapján állapítják majd meg a jogosultságot ezekhez a támogatásokhoz a járási hivatalok.

Március 1-jével átalakul a szociális támogatási rendszer. A változtatás lényege, hogy a jövedelemkompenzációt biztosító támogatások a járásokhoz, míg a kiadáskompenzáló segélyek az önkormányzatokhoz kerülnek – mondta Tarnai Richárd. Pest megye kormánymegbízottja kiemelte, a változtatások célja, hogy a rászorulók átláthatóbb és igazságosabb keretek között juthassanak hozzá az őket megillető támogatási formákhoz. Az aktív korúak ellátása átkerül március 1-jével a járási hivatalokhoz az önkormányzatoktól, de márciusban a pénzüket az állampolgárok még az önkormányzattól kapják meg, abban a formában, ahogyan korábban.
A járási hivatal jogosult március 1-jétől kezdődően az aktív korúak ellátásával kapcsolatos ügyek intézésére – hívta fel a figyelmet a változásra Pest megye kormánymegbízottja. A kérelmeket be lehet nyújtani:
- a polgármesteri hivataloknál (ahol eddig is), amelyek továbbítják a járási hivatalok részére,
- járási hivataloknál ügyfélfogadási időben,
- a kormányablakokban,
- a járási hivatalok kirendeltségein,
- a járási hivatalok települési ügysegédeinél.
A jövedelemkompenzáló támogatásokat márciustól teljes egészében a központi költségvetésből finanszírozzák, az önkormányzatoknak ebben már nem lesz szerepük. Ezért változik a kifizetések módja is. A 2015. március hónapra járó – április 5-ig esedékes – támogatási összegek utalásáról már a kormányhivatalok gondoskodnak majd. Az ügyfelek postai úton vagy az általuk megadott bankszámlára kaphatják meg a támogatásokat.
Két formája lesz a szociális támogatásoknak: a járásoknál az úgynevezett jövedelemkompenzáló, míg az önkormányzatoknál kiadáskompenzáló támogatások igényelhetők – tájékoztatta lapunkat Tarnai Richárd. A jövedelemkompenzáló támogatás célja, hogy mindenki számára biztosítsanak egyfajta minimumot, ha nincs más jövedelmük. Kiadáskompenzáló támogatást pedig azok kérhetnek, akiknek nehézséget jelent a rezsi vagy más családi kiadás kifizetése – fűzte hozzá a kormánymegbízott. Az önkormányzatoktól kérhető kiadáskompenzáló támogatások elnevezése márciustól egységesen települési támogatásra változik. Ennek keretében az önkormányzatok az általuk támogatandónak ítélt, rendeletükben szabályozott élethelyzetekre nyújthatnak támogatást. (Ebbe tartoznak majd bele a korábbi átmeneti, családi krízis-, lakásfenntartási- vagy más címen kifizetett segélyek.)
Pest megye kormánymegbízottja elmondta, a járásoktól kérhető továbbra is az időskorúak járadéka, az ápolási díj, a közgyógyellátás, valamint az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság ellátás, és március 1-jétől az aktív korúak ellátása (foglalkoztatást helyettesítő támogatás FHT, és egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás EGYT).
A jelenlegi ügyfeleknek a hatáskörváltással összefüggésben nincs teendőjük, az új ellátásra való jogosultságukat a jegyzők február hónap végéig hivatalból vizsgálták felül. Az aktív korúak ellátásával kapcsolatos iratokat a jegyzők legkésőbb 2015. március 6-ig adják át az illetékes járási hivatal számára. Az átvételt követően a járási hivataloktól az ügyfelek értesítést kapnak.
Legfontosabb különbség az új rendszerben, hogy a továbbiakban nem a jegyző, hanem a járási hivatal állapítja meg az aktív korúak ellátását, oda is kell a kérelmeket leadni, valamint a folyósított összegeket postai úton vagy bankszámlára utalja az állam (kormányhivatal) – foglalta össze a lényegesebb változásokat Tarnai Richárd, Pest megye kormánymegbízottja.

   

Meghívó!

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo 20150223

 

Jegyzőkönyv - 2015.02.12

E-mail Nyomtatás PDF
paragrafus

Letölthető a 2015.02.12-i rendkívüli testületi ülés jegyzőkönyve.

Az összes jegyzőkönyv megtekinthető itt.

   

Meghívó!

E-mail Nyomtatás PDF

meghivo sportgyules 20150205 1

 

Közérdekű információk

E-mail Nyomtatás PDF
irat

Penc Község Önkormányzata, Közérdekű adatok, és információk, Gazdasági adatok

Penc Község 2013. évi önkormányzati költségvetéséről és a költségvetés végrehajtásának szabályairól

Penc Község2013. évi zárszámadása
 

Felhívás

E-mail Nyomtatás PDF

felhivas 20150123

 

Jegyzőkönyv

E-mail Nyomtatás PDF
paragrafus

Letölthető a 2014.12.10-i, és a 2014.12.11-i jegyzőkönyv.

Az összes jegyzőkönyv megtekinthető itt.

 


1. oldal / 5