Penc község weblapja

...mert a nyitottság számít

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Hírek

A penci határszilfa a televízióban

E-mail Nyomtatás PDF

A Növényi stratégiák c. filmet december 9-én 17.35-kor vetíti a Duna Word.

Ismétlés másnap, 10-én reggel 7.40-kor.
Az 52 perces természetfilmben néhány perces részben szerepel a penci évszázados határszilfa is.
Gyártó: Cuttingroom Bt.

hatarszilfaEgy alapos fűnyírás után a kertész megkönnyebbülten felsóhajt. Végre eltűnnek a gyepben megbújó pongyola pitypangok sárgálló foltjai, és újra gyönyörködhetünk az összefüggő, hibátlan zöld pázsitban. Ha ez a történet folytatódna, az említett kertész másnap reggel bizony nagyon elszomorodna. A pitypangok ugyanis nem adják fel egykönnyen: Új virágot nevelnek, ezúttal azonban szinte szár nélkül, a talaj-közelében meglapulva. Ezt a jelenséget sokan ismerik, azonban csak néhányukat tölti el az a botanikusokra, növénybiológusokra jellemző, őszinte ámulat, amely arra sarkallja az embert, hogy ezeknek a dolgoknak a végére járjon. Az ismeret, hogy hogyan élnek a növények, az átlagembernél megreked egy ponton: Locsolni kell őket, és akkor megnőnek. Csakhogy a növények nem passzívan vegetáló lények. Megjegyzik a múlt eseményeit, megtervezik jövőjüket, és kíméletlenül saját érdekeiket tartják "szem" előtt. „Agyafúrt taktikáik" vannak, amelyeket csak most kezdünk igazán felfedezni. És valljuk be, kinek jutna eszébe, hogy az a jelentéktelen kis saspáfrány-bokor, ami mellett elhaladunk egy tavaszi sétánk alkalmával, egyidős lehet a magyar honfoglalással?

 

Rendőrségi toborzó

E-mail Nyomtatás PDF

Rendőrségi toborzó - 2015.11.26.

   

Jegyzőkönyv

E-mail Nyomtatás PDF
paragrafus

Letölthető a 2015.10.05-i (rendes), a 2015.10.26-i (rendes) és a 2015.11.10-i (rendes) testületi ülés jegyzőkönyve.

Az összes jegyzőkönyv megtekinthető itt.

 

Rendelet

E-mail Nyomtatás PDF

Letölthető a 7/2015.(XI.10.) számú rendelet
(Penc község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2015.(XI.10.) számú önkormányzati rendelete a szociálsi célú tűzifa támogatás szabályairól).

A hatályos rendeletek letölthetők innen.

 

Meghívó közmeghallgatásra

E-mail Nyomtatás PDF

Meghívó a 2015. november 30-án (hétfőn) 18 órakor kezdődő közmeghallgatásra

 

Meghívó testületi ülésre

E-mail Nyomtatás PDF

Meghívó Penc Község Önkormányzat Képviselő-testületének soron következő testületi ülésére - 2015.11.30.

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

Tájékoztatás a térítési díj befizetésről. 2015.11.24.

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

Tájékoztató az "Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására" eredménytelen pályázásáról

 

Meghívó testületi ülésre

E-mail Nyomtatás PDF

Meghívó testületi ülésre - Penc - 2015.11.10.

 

Megemlékezés nemzeti ünnepünkön

E-mail Nyomtatás PDF

Az 1956-os forradalomra emlékező ünnepség az idén a művelődési házban indult. A Cserhátliget Általános Iskola diákjai ugyanis egy olyan műsor-összeállítással készültek, melyhez képeket, filmrészleteket is vetítettek a háttérben. A műsort hagyományosan az iskola hetedik osztályos diákjai adják elő. Az idei programot Szádóczki Bálint tanár úr állította össze és tanította be. A himnusz után Végh József, a múzeum vezetője méltatta a forradalom máig érő jelentőségét, a Gerengay Vilma Hagyományőrző Egyesület pedig dalokkal és verssel tette ünnepélyesebbé a programot.

A sorozat a múzeumkertben folytatódott a forradalom emlékezetére állított kopjafa megkoszorúzásával. Hosszú évre visszanyúló hagyomány immár Pencen, hogy az 1956-ra való emlékezés a világháborúk hőseinek, az elmúlt év során felújított emlékművénél fejeződik be. A két világégés penci hőseire és áldozataira emlékezve helyeztük el koszorúinkat.
Képeink az iskolai és a községi ünnepségen készültek.

V.J.
Fotó: Zércziné Krcsik Edina

Október 23-i megemlékezés Pencen

 

Felhívás

E-mail Nyomtatás PDF

Magyar Kémény felhívása Pencen - 2015.10.22.

 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

Meghívó az 1956-os forradalom emlékezetét idéző koszorúzási ünnepségre.

 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

Meghívó 2015. október 10-én az új sportöltöző átadására

 

Pályázat - Bursa Hungarica 2016

E-mail Nyomtatás PDF

Bursa Hungarica
pályázat

Tájékoztatjuk az érdekelteket, hogy a penci Önkormányzat a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal együttműködve 2016. évre kiírta az

„A" típusú Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot a felsőoktatási hallgatók számára a 2015/2016. tanév második és a 2016/2017. tanév első félévére vonatkozóan

és a

„B" típusú Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot a felsőoktatási tanulmányokat kezdeni kívánó fiatalok számára.

A részletes pályázati kiírás a Hivatalban, illetve www.penc.hu honlapon olvasható.

A pályázat rögzítésének és az önkormányzathoz történő benyújtásának határideje:
2015. november 09.

Penc, 2015. október 05.

"A" pályázati kiírás letölthető innen.
"B" pályázati kiírás letölthető innen.

 

Tájékoztató térítési díj befizetéséről

E-mail Nyomtatás PDF

tajekoztato-teritesi-dij-befizeteserol-penc-20151005

 

Álláshirdetés

E-mail Nyomtatás PDF

A Zollner Kft. új projekthez munkavállalókat keres. 2015.09.29.

 

Ebzárlat és legeltetési tilalom

E-mail Nyomtatás PDF

Tájékoztató az ebzárlatról és a legeltetési tilalomról - 20150925

Bővebben...
 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

Meghívó Leader fórumra - 2015.10.07. - Rád

 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

Meghívó a penci szüreti mulatságra - 2015.09.26

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

Tájékoztató a térítési díj befizetéséről - Penc - 2015.09.21.

   

Szeptemberi programok

E-mail Nyomtatás PDF

szeptemberi-programok-madach-vac-20150907-1

Bővebben...
 

Falunap 2015

E-mail Nyomtatás PDF

Még Szent Istvánnak az elmúlt évben felavatott szobra is elégedetten nyugtázta, hogy ez évben az időjárás kegyes volt hozzánk, s így nem szorultunk be a tornacsarnok falai közé.

A Kisiskola parkja ideális helyszínnek bizonyult. Kora délután egy bábszínházi előadás várta a gyermekeket. A Pencen már nem ismeretlen MASZK Bábszínház mutatta be a Furfangos csodadoktorok című darabot. Az ünnepség hivatalos részére megtelt az új színpad előtti nézőtér. A megjelenteket Králik József polgármester köszöntötte, majd Harrach Péter országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet Szent István ünnepén. Az evangélikus egyház új lelkésze, Czöndör István mondott köszöntőt, majd Szabó Mihály káplán úr szentelte meg az új kenyeret.

Tovább...>>>

Bővebben...
 

A hónap műtárgya -A csizmaványológép

E-mail Nyomtatás PDF

A ványológépA ványolás az az eljárás, amelynek segítségével a bőrcsizma szárát a csizmadiák a láb formájára nyújtják, ill. hajlítják. A ványolásnál az oldalvarrott csizma szárának benedvesített elejét a láb formájú ványoló deszkán hergelő nevű szerszámmal igazítják a megfelelő alakúra és faszögekkel rögzítik, hogy a láb formáját minél pontosabban megközelítse, a szár torki részét elöl 3–7 ráncba szedik. A századforduló körül divatba jövő hátulvarrott csizmák szára egyetlen nagy darab bőrből készült, amit már sokkal nehezebben lehetett a kívánt formára nyújtani. Ezért szélesebb ványolódeszkákat készítettek és egyre inkább kis, kézi ványológépekkel végezték a ványolást. A gépi ványolóból kivett csizmaszárat egy ideig azonban még a korábban használt ványolódeszkára szögezték. A ványolás szó valószínűleg finnugor eredetű tőből származik, de első előfordulása bőrt ványóló értelemben csak a 17. sz. elejéről ismert.

A csizmadiamesterséggel kapcsolatban két fontos tényt kell tekintetbe venni. Az egyik az, hogy a csizmadia már nem maga készítette bőrből dolgozik (erre csak igen ritkán van példa), bőrkikészítéssel a csizmadia általában már nem foglalkozik. A kordovánt és szattyánt - egykor timsós készítésű felsőbőröket - tímár vagy tobakos készíti, vagy török import, míg a csizma egyéb felsőbőreinek, a talpbőrének készítője általában a tímár vagy a varga volt.

A teljes cikk megtekinthető itt.

 

Ismét szól az iskolacsengő

E-mail Nyomtatás PDF

Ha valaki szeptember első napján a penci iskola felé járt, arra lehetett figyelmes, hogy annak udvara felett egy nagy csapat fecske körözött. Gyakorta sorakoznak ilyentájt a villanydróton. Fecskeiskola – szokták róluk mondani. Készülődnek ők is a nagy útra, hogy aztán hagyományosan Kisasszony napján (szeptember 8-án) nekivágjanak vándorlásuknak.

Nyolc óra után aztán mintegy varázsütésre elillantak a fecskék, s abban pillanatban megindult a nebulók áradata az iskolába. Vége a vakációnak. Sokan várták már közülük, hogy újra találkozhassanak iskolatársaikkal, s persze bizonyára olyan is akadt közülük, kik – ha tehették volna – még nyújtanák a nyári szünetet.

Az óvodásokat óvónőik kísérték át az első napon. Volt ki kicsit megszeppenve lépet be a nagykapun, s szemével szüleit kereste.

A tanévnyitó szép versekkel, dalokkal vált ünnepélyesebbé, s igazgatónő is köszöntötte a diákokat. Elmondta, hogy kilenc új diák is érkezett az iskolába, így a tanulólétszám 144-re növekedett.

 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

Meghívó az augusztus 20-i bábszínházi előadásra Pencen.

 

Álláshirdetés

E-mail Nyomtatás PDF

Álláshirdetés hivatásos szolgálati jogviszony létesítésére

 

Meghívó

E-mail Nyomtatás PDF

Meghívó a Falunapi ünnepségre - 2015.08.20.

Felhívás főzőversenyre - 2015.08.20.

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

Tájékoztató térítési díjak befizetéséről - 2015.08.10.

   

A hónap műtárgya - Egy szódásüveg

E-mail Nyomtatás PDF

Múzeum, Penc, szódásüvegA szódavíz eredetét illetőleg fenntartja magát egy közkeletű hiedelem, miszerint hungarikum, egészen pontosan Jedlik Ányos, a dinamó atyja találta fel. Valójában azonban a brit Joseph Priestley volt az első, aki széndioxiddal vegyített vizet állított elő 1767-ben. Őt a genfi Jacob Schweppe követte a sorban, aki 1813-ban egy hatékony módszert talált fel a szikvíz ipari méretű előállítására. Ám mivel találmányát titokban tartotta, ezért a szóda olcsó és nagy mennyiségben történő gyártásának kérdése továbbra is nyitva maradt. Jedlik volt az, aki kidolgozta a szikvíz Magyarországon való olcsó és hatékony termelését – módszere révén sokkal kisebb a gázveszteség az eljárás folyamán. A szikvizet először gyógyászati célokra alkalmazta: az 1831-32-es kolera alatt a betegeknek enyhülést hozott, és savas kémhatása miatt a járványt sem terjesztette. 1841-ben Jedlik elkészíttette az első, nagy mennyiségű szikvizet termelő berendezést. A szénsavas vizet olcsón, egyszerűen előállító szerkezet gyorsan elterjedt Jedlik találmánya nyomán. Számos kisiparos szakosodott nagy mennyiségű szódavizet előállító berendezésekre, amit a lakosság rendszeres időnként töltethetett fel szódásüvegébe. Ez a szódásüveg üvegtesttel és csatos fémfejjel rendelkezett, a testet sodronyhálóval vették körül, a széttörést kivédendő.

A teljes cikk megtekinthető itt.

 

Polgárőr nap - 2015.06.20.

E-mail Nyomtatás PDF

Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, a 2015. június 20-án, Komló-Sikondán tartott XXI. Országos Polgárőr Napon köszöntötte a szövetséghez tartozó 52 ezer polgárőrt. Mint mondta, a kétezer polgárőr egyesület nyilvánvalóan hozzájárult ahhoz, hogy ma Magyarországon kiegyensúlyozott a közbiztonság, de még ennél is nagyobb értéknek tartja, hogy a Polgárőrség egy európai értékű bűnmegelőzési rendszert hozott létre.

A penci rendezvényre, a hagyományoknak megfelelően július első szombatján kerül sor. Az árnyas iskolaudvar ideális helyszínnek bizonyult, s programkínálatban sem volt hiány. A főzésben járatosak a katlanok körül szorgoskodtak, s hamarosan messze szállt a finom vaddisznó- és disznópörkölt illata. A húst a Kosdi Földtulajdonosok Vadásztársasága ajánlotta fel.
A fák alatt bemutatót tartottak az erőemelők. A Menyes Gusztáv vezette lelkes csapat ugyancsak kitett magáért. A fiatalok saját súlyukat meghaladó nagyságú súlyokkal is megbirkóztak, s maga a hetvenhét éves, kétszeres világbajnok mester is megmutatta, hogy könnyedén elbánik a száznegyven kilóval is. Králik József polgármester is nagyon jó formában volt, hiszen kereken másfél mázsát emelt a feje fölé.
A gyerekeket is számos program várta. Volt, aki a kézműveseknél szorgoskodott, mások kipróbálhatták a légpuskalövészetet, kézbe foghatták a fegyverkiállítás tárgyait, de a legnagyobb sikernek a Kalmár Autósiskola autóinak vezetése örvendett. Az apróságoknak egész nap rendelkezésükre állt a körhinta és a trambulin.
A nap résztvevői önzetlenségükről is bizonyságot tehettek: a véradó-állomás munkatársai fogadták a donorokat, sőt elsősegélynyújtó tanfolyamot és bemutatót is tartottak.
A nap sztárvendége Zsuzsi volt, aki hangulatos műsorával, csengő énekszóval és kiváló hegedűszóval lepte meg a jelenlévőket. Még meg is táncoltatta a bátrabbakat.
Jó hangulatú nap volt. Köszönet jár érte minden segítőnek.

 

Felhívás

E-mail Nyomtatás PDF

2015 nyarán két nagy táborra készülünk.

  • Júliusban Erdélybe indulunk 9 napra,
  • Augusztusban pedig a hagyományos Penci táborunkra várjuk a jelentkezőket egy hétre.

Szívesen fogadunk önkéntes segítők jelentkezését is.

Felhívás erdélyi nyári táborra - Penc - 2015.07.07.

Felhívás western napközis táborra való jelentkezésre - 2015.07.07.

 

Tájkoztató

E-mail Nyomtatás PDF

Tájékoztatás a térítési díjak befizetéséről - 2015.07.07.

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

tajekoztato-koztisztviseloi-nap-20150701

 

Polgárőrnap

E-mail Nyomtatás PDF

Polgárőr nap Pencen - 2015.07.04.

 

Jegyzőkönyv

E-mail Nyomtatás PDF
paragrafus

Letölthető a 2015.05.21-i rendes testületi ülés jegyzőkönyve.

Az összes jegyzőkönyv megtekinthető itt.

 

Rendelet

E-mail Nyomtatás PDF

Letölthető a 4/2015.(V.21.) és a 5/2015.(V.21.) számú rendelet.

A hatályos rendeletek letölthetők innen.

 

Emléklap

E-mail Nyomtatás PDF

emleklap-penc-kihivas-napja-20150618-1

Bővebben...
 

Tájékoztató - óvodai gyermekek névsora

E-mail Nyomtatás PDF

tajekoztato-penc-ovoda-2015-2016-gyermekek-nevsora-20150617

 

Gyermeknap az iskolában

E-mail Nyomtatás PDF

A gyermeknap a világ sok országában ünnepnap. Törökországból ered. Magyarországon 1931-től ünneplik május utolsó vasárnapján.

A penci iskola hagyományai szerint a vidám programot minden évben az intézmény hatodikos osztálya szervezi. Az idei ünnepségre is nagy lelkesedéssel készültek a diákok Szádoczki Bálint tanár úr vezetésével. A tanulóknak egy hét állomásból álló akadálypályát kellet teljesíteniük. Minden helyszínen valamiféle különleges feladat várt rájuk. Próbára tehették ügyességüket, de logikai készségüknek is jutott szerep. A jó hangulatú délelőtt képeiből válogattunk az alábbi fotó-összeállítás során.

Fotó: Zércziné Krcsik Edina

 

Elballagtak az óvodások

E-mail Nyomtatás PDF

Az ember élete korszakokra osztható. A felnövekvő nemzedék életében egy-egy ilyen korszakot zár le a ballagás. Az óvodától, az iskolától, a középiskolától búcsúzunk, sőt a felsőfokú tanulmányokat is hasonló ünnep zárja. Minden fokozatnak más és más a tétje, abban azonban megegyeznek, hogy nagy várakozás előzi meg és a család és az iskola közös ünnepe ez.

Ilyen ünnepre készültek a penci Tarkarét Óvoda végzősei is. A szülők, rokonok közül ott volt mindenki, aki csak tehette. A „nagyok" pedig szép műsort adtak. Nagy biztonsággal léptek a közönség elé, úgy ahogyan illik egy már „majdnem iskolásnak". Név szerint alábbiak búcsúztak el az oltalmazó és okosító óvodától:

Balázsovits Péter
Boldizsár Johanna
Csonka Marcell
Fazekas Kíra
Halász Bendegúz
Igrényi Hanna
Klenyán Bulcsú
Krcsik Kíra
Magyar Martin Ciprián
Mrázik Botond
Muri Nikolett
Pálinkás Tamara
Petyerák Fanni
Schenk Hédi
Sluch Viktória
Szabados Alex
Zsákay Áron
Zsákay Hanna
Vitális Zoé

Fotó: Dudás Dorottya és Zércziné Krcsik Edina

 

Tájékoztató okmányirodai szünetről

E-mail Nyomtatás PDF

tajekoztato-okmanyirodai-szunet-20150622

 

Tájékoztató

E-mail Nyomtatás PDF

tajekoztato teritesi dij befizeteserol 20150601

 

A kihívás penci napján

E-mail Nyomtatás PDF

A Kihívás Napja a világ talán legnagyobb egy napon zajló lakossági sporteseménye. 1982-ben indult Kanadából, ahol két szomszédos város vezetői elhatározták, hogy egy egész napos verseny keretében döntik el, melyikük városa a sportosabb. Május utolsó szerdáján ezért 0 órától este 9-ig folyamatosan számolták, hányan végeznek aktív testmozgást legalább 15 percen keresztül.

A mozgalom hamar meghonosodott szerte Európában és a nagyvilágban, majd 1991-ben Magyarországra is megérkezett. Hazánkban eddig összesen 1578 település vett részt a vetélkedésben. Tavaly a versenyben részt vett falvak és városok lakói egyetlen nap alatt több mint 6 millió negyedórás testmozgást végeztek.

A vetélkedés lényege, hogy a benevezett településeken zajlik a verseny, a résztvevőknek nem kell utazniuk, ez adja népszerűségét. A résztvevők száma évente megközelíti az 1 millió főt, s ezzel ez az egyik legjelentősebb hazai szabadidősport rendezvény.

A Magyar Szabadidősport Szövetség által szervezett nap célja az, hogy kedvet teremtsen a mozgáshoz, az egészséges életmódhoz - ezért támogatják olimpikonjaink, sportkiválóságaink is személyes részvételükkel ezt az országos eseményt.

Ez évben Penc község is csatlakozott az országos kezdeményezéshez. Az óvoda és az iskola növendékei és dolgozói mutattak jó példát arra, hogy egy kis egészséges rendszeres testmozgásra mindenkinek szüksége van.

Fotó: Zércziné Krcsik Edina és Dudás Dorottya

Penc - Kihívás Napja (Challenge Day) Penc - Kihívás Napja (Challenge Day) - Óvoda
 

Majális a kastélyparkban

E-mail Nyomtatás PDF

Egy hangulatos találkozóra hívta meg a környék hagyományőrző együtteseit a penci Menyecskehegyi Népdalkör. A fellépők sorát a penci óvodások nyitották meg. Bájos műsoruk méltán aratott nagy sikert.

A házigazdák fellépése után a Fóti Cselényi József Népdalkör műsora következett. A fóti születésű magyarnóta énekes nevét viselő együttes immár tizennyolc éve énekli szebbnél-szebb dalait. A Gerengay Vilma Hagyományőrző Együttes ismét elkönyvelhetett magának egy nagy sikerű fellépést. A Szokolyáról érkező Kavalkád Tánccsoport nem először járt Pencen. Valószínűleg nem is utoljára, hiszen nagy sikert arattak táncaikkal. A szomszédos Keszegről eljöttek a népdalénekesek és a táncosok is. Megcsodálhattuk szép viseletüket és virtuóz táncaikat. A Menyecskehegyi Népdalkör mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a fiatalokat is bevonja az előadásaik programjába. A Kisnémedi Faluvédő Egyesület egy Hagyományőrző Kórussal képviselte magát a találkozón.

Az árnyas fák alatt minden jelenlévő elegendő néznivalóval találkozott ezen a szombat délutánon. S hogy a szórakoztatásban is bőven legyen részük, gondoskodtak róla a fellépő együttesek, a magyar nóta énekesek, valamint a gazdag nyereménnyel kecsegtető tombolahúzás is.

Majális - 2015-05-01 Penc - Majális - 2015-05-01
 

Jegyzőkönyv

E-mail Nyomtatás PDF
paragrafus

Letölthető a 2015.03.25-i rendes és a 2015.04.27-i rendkívüli testületi ülés jegyzőkönyve.

Az összes jegyzőkönyv megtekinthető itt.

 

Rendelet

E-mail Nyomtatás PDF

Letölthető a 3/2015.(III.25.) számú rendelet.

A hatályos rendeletek letölthetők innen.

 

Csoportos kedvezményes jegyek

E-mail Nyomtatás PDF

kedvezmenyes-jegyek-aprilis-majus-20150508

   


1. oldal / 5