Penc község weblapja

...mert a nyitottság számít

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Helytörténet

E-mail Nyomtatás PDF

Penc, a Cserhát-hegység lábánál, Pest és Nógrád megye hátáránál fekszik Pest megyében. Közel a Naszály-hegyhez. A dombos-völgyes vidék mindeddig érintetlen erdõi Gödöllõig terjednek. A terület vadászati szempontból jelentõs.
A település mezõgazdasági tevékenységre épül, fõleg bogyósok termesztésével foglalkoznak. Az egykor mérvadó szõlõ termesztését mára legfőképp a málna vette át.
A falu 1368 lelket számlál. Az emberek nagy része a Vác környéki iparlétesítményekben dolgozik. A község dinamikusan fejlõdõ óvodával és iskolával rendelkezik.
Az alsó és felsõ tagozat külön épületben található. Mindkettõ mûemlék. Iskola szerepet 1948-tól kezdõdõen töltenek be. A kisiskola a Haltenberg-kúriában, a nagyiskola Kozáki-kúriából – az Evva család által kastéllyá felfejlesztett – Evva kastélyban kapott helyet.
A falu múzeuma - amely négy falu helytörténeti emlékeit gyûjti össze - a szintén mûemléki védettség alatt álló egykori Osztroluczky-kúriában foglal helyet. Rendkívül gazdag régi kelta és szkíta tárgyi emlékekben, köszönhetõen a múzeumot 1952-ben megalapító - az akkori iskolaigazgató, történész, régésznek - Jakus Lajosnak. A múzeumot 50 évig vezette és tárlatát évrõl évre gyarapította. Neki köszönhetõ, hogy nem vesztek el a régmúlt és jelenkor emlékei. Személye elismert Petõfi kutató. A Múzeum egész évben nyitva tart és látogatóit szeretettel várja!
A falu saját önkormányzattal, és postahivatallal rendelkezik. A település kulturális életét színesíti a Mûvelõdési Ház, mely különbözo rendezvényeknek ad otthont. Megemlítendõ a község határában lévõ Kozmikus Geodéziai Obszervatórium.
A faluban megtalálható Katolikus templom a 14. században épült. Ennél fiatalabbnak tekintheto az 1825-tol 1830-ig épülo Evangélikus templom, míg a Baptista imaház építése 1942-ben kezdodött meg, majd 1984-ben bővült.
Különlegességnek mondható az 1820-ban - egy szőlőültetvényt megkímélõ jégesõ miatti fogadalomból - épült Mária Magdolna kápolna.
A zeg-zugus utacskákkal átszõtt erdõk, a tiszta levegõ, és a dombos táj szépsége, utánozhatatlan élményt nyújt a természetet és nyugalmat kedvelõk számára.