Penc község weblapja

...mert a nyitottság számít

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Polgárőr nap - 2017

E-mail Nyomtatás PDF

Július elején hagyományosan megrendezésre került a penci polgárőrnap. Ezekben a napokban országszerte ünnepeltek a közrend és közbiztonság önkéntes aktivistái.

Nyíregyháza repülőterén zajlott az országos ünnepség. Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke beszédében azt hangsúlyozta: a mai ünnep nem csak azoké, akik itt vannak Nyíregyházán, hanem a több, mint 60 ezer magyar polgárőré. A mai polgárőrnap a rendészeti összefogás ünnepe is – hangoztatta a szónok, aki kifejtette: soha nem volt olyan összefogás a Rendőrség, a Polgárőrség, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és az önkormányzatok között, mint napjainkban. A polgárőrség egyfajta híd szerepét tölti be, motorjai lettek ennek az összefogásnak. Ugyanakkor ne feledjük: más üzenete is volt ennek a napnak. „Kegyes" királyunk, Szent László emlékéve van. Őt választotta védőszentjévé májusban az OPSZ Küldöttgyűlése.

A penci ünnepségre az iskola árnyas fái alatt került sor. Látnivaló ez alkalommal is volt bőven. A legkisebbek felülhettek a kisvonatra, melynek minden fordulója telis tele volt gyermekekkel is kísérőikkel. Az erőemelők is megküzdöttek a nagy súlyokkal. A legnagyobb súlyt – 170 kilogrammot – Lovas Zsolt nyomta a feje fölé.

A légpuskalövészet és célba dobás mellett az autóvezetésnek volt a legnagyobb sikere. A Kalmár Autósiskola jóvoltából a legkisebbek is a volán mögé ülhettek. Egész nap szólt a zene – Jilk Lajos válogatta a legjobb számokat. Az üstházakban pedig főttek a finom ételek. Jónás Róbert és csapata ezúttal is remek ételekkel várta a résztvevőket.

A programból nem maradhatott ki egy kis énekszó sem, s hogy ez így legyen, arról a Gerengay Vilma Hagyományőrző Egyesület és a Menyecskehegyi Népdalkör gondoskodott.