A penci szőlő és bor (II.)

Ahogy korábban, most is jó hírrel tudok szolgálni Penc község lokálpatriótái számára. Az idén ismét két borversenyen szerepeltek jól a penci borok és pálinkák. Az év elején – február 23.-án - rendezték a XIII. Nagymarosi Borversenyt. Pencről egyedüli indulóként egy fehér vegyes fehérborral (couvé), ennek egy barrikolt változatával, két roséval, és egy vegyes vörösborral indultam. Igen erős mezőnnyel kellet szembenézni, hiszen 135 tétel nem kevés. Ráadásul a Dunakanyar borászainak többsége nem rendelkezik saját szőlővel, így villányi, szekszárdi, Balaton-felvidéki, abasári szőlőkkel szemben kellett a penci szőlőnek, rögtön az első alkalommal szembenézni.

A marosiak dicséretére mondva nagyon profi módon szervezték a versenyt, jó hangulatú, vidám énekszóval tarkított verseny volt. A saját sváb hagyományaik ápolása mellett, bebizonyították, hogy igazi magyar emberek, a rendezvény közepétől összefogódzkodva énekeltük a szép régi katonanótáinkat, és népdalainkat.

Nagyon korrekt módon, a kontroll palackok mellett a kóstolás miatt megbontott üvegeket is kirakták az asztalsorra, így a helyezett borok gazdái egymást is nagyon demokratikusan ellenőrizni tudták. Meg kellett állapítanom, jó borokkal és felkészült borászokkal találkoztam, akik ha nem is mind saját szőlőből, de igen magas minőségű borokat készítettek.

A kiváló termőhelyekről származó szőlők, és a felkészült borászok mellett, a kor bordivatjával is szembe kellett néznem. A most divatos könnyű, fémtartályban erjesztett, és tárolt, alapvetően még oldott szénsavat, tartalmazó száraz, friss borokkal szemben, nekem más típusú szakmai elképzeléseim vannak. Én szeretem viszonylag magas, 24-26,5 cukorfokkal leszedni a szőlőt, ami magasabb alkoholfokot, nyilván kevesebb savat, de egy tartalmas, karakteres, hosszú ízérzetet adó bort eredményez a fahordós erjesztés és érlelést követően. Mindezek ellenére, a barrikolt - új fahordóban – készült 2011-es vegyes fehér fél ponttal maradt el az ezüstéremtől, de a bronznak is nagyon örültünk. A vörösborunk sem volt divatos, de nagyon iható, - sajnos már csak néhány palackkal maradt – szintén egy masszív bronzérmet hozott. Az erjesztőgombák a növekvő alkoholtartalomnál elpusztulnak, emiatt egy kis maradékcukor van a vörösborban, ez nem minden zsűritagnak tetszik, ezzel számolni kell.

Hagyományosan az idén is megrendezték a Dél- Cserháti Bormustrát és Pálinkaversenyt, immár a IX. alkalommal Héhalomban. Mivel határterület vagyunk, így Penc nevében mi is indultunk. Igen a többes szám nem véletlen. Kisebbik fiam Major Ajtony Zoltán, aki II. évét fejezte be a Corvinus Egyetem szőlész-borász mérnöki szakán, szintén indult egy Vándor névre hallgató birspálinkával, s rögtön az első alkalommal, ezüstéremmel öregbítette Penc jó hírét, és megalapozta a sajátját. A pálinkánál maradva a saját Arany Törköly Párlatra hallgató 2011-es törkölypálinkánk ezüstérmet, a 2012-es évi Sisa Pista nevű Törköly Párlat oklevelet kapott. Sisa Pistára, az utolsó, és a végén jó útra tért Nógrádi megyei betyárra, Végh József úr könyve hívta fel a figyelmem. Végh úr, aki a penci múzeum vezetője lett, reményeink szerint, fontos szereplője lehet annak a körnek, akik a penci szőlő-és borkultúra feltámasztásában serénykednek. A pálinkáink jó szereplésében, kiemelkedő szerepe van még Kurnász Gyulának is, aki a penci szeszfőzde jeles szakembere, köszönet neki is jár az eredményekért. Az Olaszrizling-Tramini szőlőkből készített borunk bronzérmet szerzett, ami azért fontos mert, az új borvidékünkben az első érem.

Végezetül ezzel a kiemelkedő hírrel zárnám tájékoztatómat. 2013. év január elsejétől a Mátrai Borvidékhez, azon belül a Mogyoródi Hegyközséghez tartozunk. Háromévi nehéz munka eredménye ez, amelyben komoly szerepe volt még a penci testületnek, élén Králik József polgármesternek, és dr. Czike Gábor ügyvéd úrnak, penci lakosnak. Köszönet nekik is. A Kunsági Borvidéktől elszakadva, ez azt is jelenti, hogy akit érint, annak át is kell az idén jelentkezni az új hegybírónkhoz. Befejezésül ismét jelzem, ahogy korábban is, izgalmas és persze többször izzasztó feladat, ami előttünk áll. Azonban látható már az első években szép eredményeink vannak, érdemes összefognunk Penc szőlő-és borkultúrájának feltámasztásában.

Ez a weboldal cookie-kat használ. A weboldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.